ΗΛΕΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΗΝΕΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Επιστολή Σπύρου Βασιλείου στον πρόεδρο του Συνδέσμου «Πηνειός»


Μετά την επίσημη καταγγελία προς το Αστυνομικό Τμήμα Ήλιδας, την Εισαγγελία Αμαλιάδας και το Τμήμα Περιβάλλοντος για την «αυθαίρετη» λειτουργία του διυλιστηρίου του Φράγματος Πηνειού από τον δήμο Ήλιδας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πηνειού κ. Σπύρος Βασιλείου «επέστρεψε»… με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης «Πηνειός» κ. Βασίλη Παπαδόπουλο.

Η επιστολή του κ. Βασιλείου αναφέρει:

«Κύριε  Πρόεδρε του Συνδέσμου ύδρευσης «Ο ΠΗΝΕΙΟΣ»,

με έκπληξη παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα τις προσπάθειες σας, να παρουσιαστεί ότι το διυλιστήριο της τεχνητής λίμνης Πηνειού δεν είναι περιουσιακό στοιχείο του ως άνω αναφερόμενου φορέα, του οποίου εκτελείτε καθήκοντα προέδρου.

Προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων και για το λόγο ότι υπηρέτησα για εύλογο χρονικό διάστημα, ως εκπρόσωπος του Δήμου Πηνειού στο διοικητικό συμβούλιου του διαδημοτικού φορέα ύδρευσης «Ο Πηνειός», σας καταθέτω τα εξής:

  1. Το έργο του διυλιστηρίου της τεχνητής λίμνης του Πηνειού αποτελεί έργο υποδομής που χρηματοδοτήθηκε από πόρους του διαδημοτικού «ΘΗΣΕΑ- ΕΣΠΑ», δηλαδή εν ονόματι των πολιτών του Ηλειακού Κάμπου, με 12 εκ. ευρώ το κόστος του διυλιστηρίου και 9 εκ. ευρώ το κόστος του αγωγού μεταφοράς στο δίκτυο του Κακοταρίου. Ο Δήμος Αμαλιάδας εξουσιοδοτήθηκε από τους 8 πρώην Καποδιστριακούς Δήμους για εκπόνηση μελέτης και κατασκευή, μόνο επειδή είχε το πλεονέκτημα να διαθέτει ΔΕΥΑ.
  2. Σύμφωνα με την με αριθμ. 12/2015 απόφαση του διοικητικού συμβούλιου του συνδέσμου ύδρευσης «Ο ΠΗΝΕΙΟΣ»  εξουσιοδοτήθηκε ο τότε πρόεδρος του συνδέσμου για να διεκπεραιωθούν  όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την ηλεκτροδότηση του διυλιστηρίου με δύο παροχές με αριθμ. παροχών ΑΠ 83710128 και ΑΠ83710129. Οι ρυθμίσεις με τον προμηθευτή ηλεκτρικής  ενέργειας έχουν γίνει λοιπόν στο όνομα του φορέα και οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτές χρειάζεται απόφαση του διοικητικού συμβουλίου,  διαφορετικά θα κριθούν παράνομες για έργο που πλήρωσαν όλοι οι Δήμοι του Ηλειακού Κάμπου.
  3. Η προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πατρών για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις αυξημένες τιμές σίδηρου και μαγγανίου στην τεχνητή λίμνη του Πηνειού, ζητήθηκε και υπογράφηκε από το σύνδεσμο ύδρευσης «Ο ΠΗΝΕΙΟΣ»
  4. Όλες οι προμήθειες αναλώσιμων για την λειτουργία του διυλιστηρίου διαχειρίζονται (παραγγελίες-πληρωμές) από το σύνδεσμο ύδρευσης «Ο ΠΗΝΕΙΌΣ»
  5. Η σύνδεση του διυλιστηρίου με την δεξαμενή που υπάρχει στο Χάβαρι έγινε από το σύνδεσμο ύδρευσης «Ο ΠΗΝΕΙΟΣ»
  6. Σύμφωνα με το με αριθμ. πρωτ. 86630/10-07-2020 έγγραφο της Δ/νσης Υδάτων Δυτ. Ελλάδας, του οποίου είστε αποδέκτης, το έργο αφορά την απόληψη ποσότητας νερού από την υφιστάμενη τεχνητή λίμνη του Πηνειού για την ενίσχυση των τότε 8 Καποδιστριακών και τώρα 3 Καλλικρατικών Δήμων, αποτελείται δε από το διυλιστήριο, τα έργα μεταφοράς νερού μέσω του δικτύου του Κακοταρίου και από νέο ενισχυτικό δίκτυο μεταφοράς και ως εκ τούτου δικαιούχοι του νερού είναι και οι τρείς Καλλικρατικοί Δήμοι!!!
  7. Σύμφωνα με ην υπ’ αριθμ. 8/2002 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου ύδρευσης «Ο ΠΗΝΕΙΟΣ» την 31 Ιουλίου 2002 ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00, ο σύνδεσμος αποφάσισε να εγκρίνει την διαδημοτική συνεργασία ΟΤΑ- μελών του συνδέσμου ύδρευσης «Ο ΠΗΝΕΙΟΣ» , προκειμένου στην αρχική φάση να αναλάβει ο Δήμος Αμαλιάδας  τις εργασίες ένταξης στο ΕΠΤΑ, αποδοχής χρηματοδότησης και δημοπράτησης προμελέτης για την κατασκευή του διυλιστηρίου στη λίμνη φράγματος Πηνειού, δοθέντος ότι ο σύνδεσμος στερείται τεχνικής υπηρεσίας. Ο σύνδεσμος ύδρευσης «Ο ΠΗΝΕΙΟΣ» θα είναι ο φορέας υλοποίησης κατά την τελική φάση κατασκευής διυλιστηρίου στην λίμνη του φράγματος Πηνειού.

Αναρωτιέμαι λοιπόν κ. Πρόεδρε, αγαπητέ μου Βασίλη, για ποιο λόγο χρειάστηκε να μεταβούμε στην Πάτρα, στα γραφεία της Δνσης Υδάτων Δυτ. Ελλάδας, να δαπανήσουμε χρήμα και χρόνο για τα αυτονόητα…

«Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»

Ρήγας Βελεστινλής

 

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Ύδρευσης

Σπύρος Φ. Βασιλείου».