22.9 C
Pýrgos
Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Επιτροπή Πολιτών για τη στήριξη του Νοσοκομείου Αμαλιάδας – 6000 υπογραφές πολιτών

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Επιτροπή Πολιτών για τη στήριξη του Νοσοκομείου Αμαλιάδας

e-mail : ypografes.gnam@hotmail.com

Τηλέφωνο:  6937391079

ΠΡΟΣ:

                                               1) Yπουργό Υγείας κ. Aνδρέα Ξανθό

                                               2)  Αναπ. Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Γραφείο Περιφερειάρχη
 • Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
 • 6η ΥΠΕ, Γραφείο Διοικητή
 • Διοικητή ΓΝ Ηλείας κ. Κ Διαμαντόπουλο
 • Δήμος Ήλιδας, Γραφείο Δημάρχου
 • Βουλευτή Ν.Ηλείας κ.Γερ Μπαξεβανάκη
 • Βουλευτή Ν. Ηλείας κ. Δημ Μπαλαούρα
 • Βουλευτή Ν.Ηλείας κα Εφη Γεωργοπούλου
 • Βουλευτή Ν. Ηλείας κ. Κων Τζαβάρα
 • Βουλευτή Ν. Ηλείας κ. Ι Κουτσούκο

 

Θέμα:  Παραμονή και αναβάθμιση της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Αμαλιάδας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το έγγραφο  με θέμα «Παραμονή και αναβάθμιση της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Αμαλιάδας», αποτελεί μέρος μιας τεράστιας κινητοποίησης των πολιτών του νομού Ηλείας που εξυπηρετούνται από το εν λόγω Νοσοκομείο.

Σε ακολουθία διαφόρων μορφών κινητοποίησης υπέρ του Νοσοκομείου που πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένα στο παρελθόν από το σύνολο των πολιτών (απεργίες, στάσεις εργασίας , πορείες διαμαρτυρίας κλπ), οι πολίτες αποφάσισαν να συγκεντρώσουν υπογραφές παραθέτοντας τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και να τις υποβάλλουν  στην κυβέρνηση. Ο αριθμός των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν είναι 5.702.

Είναι αξιοσημείωτο, πως οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (η συλλογή τους επισπεύστηκε λόγω των ραγδαίων εξελίξεων). Αυτό το γεγονός, επαληθεύει το ότι η λειτουργία του Νοσοκομείου τόσο για την Αμαλιάδα όσο και για τη Βόρεια Ηλεία δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμα αίτημα αλλά προτεραιότητα και απαίτηση όλων των κατοίκων.

Οι υπογραφές είναι στην άμεση διάθεση οποιουδήποτε θελήσει να τις ελέγξει.

Το κείμενο έχει δοθεί στη δημοσιότητα και αναμένουμε άμεσα την απάντησή σας.

Ευχαριστούμε για το χρόνο σας,

Επιτροπή Πολιτών

Γιούτσος Ιωάννης

Δέρβος Φώτιος

Κορμπάκης Ανδρέας

Παλυβός Γεώργιος

Τζουλέκη Γεωργία

—————————————————————————————————–

ΕΓΓΡΑΦΟ

Θέμα: Παραμονή και αναβάθμιση της λειτουργίας – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος του Γενικού Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Αξιότιμοι κύριοι,

O νομός Ηλείας δε διαθέτει ένα νοσοκομείο νομαρχιακών προδιαγραφών, αλλά δύο Νοσηλευτικές μονάδες κάτω από μία ενιαία διεύθυνση. Μια στον Πύργο και μία στην Αμαλιάδα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων της νότιας και βόρειας Ηλείας αντίστοιχα.

Τα τελευταία χρόνια όμως  το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας έχει παραμεληθεί και υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε κινδυνεύει να κλείσει, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των 75000 πολιτών που εξυπηρετεί καθημερινά οι οποίοι αντιστοιχούν σχεδόν στο μισό πληθυσμό του νομού Ηλείας. Οι αποδείξεις είναι παραπάνω από αρκετές για να οδηγηθούμε σε αυτό το συμπέρασμα και παρατίθενται κάτωθι:

 • Η δυναμική του Νοσοκομείου είναι 42 ιατροί και αυτή τη στιγμή λειτουργεί με 17 ιατρούς και κανένα ειδικευόμενο
 • Προ διετίας έκανε έως και 14 εφημερίες νομού ανά μήνα ενώ πλέον οι εφημερίες έχουν μειωθεί στις 6 ανά μήνα
 • Έχουν μετακινηθεί με εντολή της διοίκησης συνολικά 30 άτομα τα οποία ενώ είναι εγγεγραμμένα και πληρώνονται από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, δεν επιστρέφουν στις θέσεις τους
 • Το 2015 μεταφέρθηκε προσωρινά η μαιευτική κλινική της Αμαλιάδας στο Νοσοκομείο του Πύργου λόγω της προσωρινής έλλειψης που είχε προκύψει στο προσωπικό. 3 χρόνια αργότερα η κλινική του Νοσοκομείου παραμένει κλειστή.
 • Οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό της Αμαλιάδας υποχρεώνονται καθημερινά σε μετακινήσεις και υπερωρίες στο Νοσοκομείο του Πύργου ενώ όμοιες μετακινήσεις δεν πραγματοποιούνται όταν προκύπτει ανάγκη στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας.
 • Τo 2004 χρηματοδοτήθηκε και ξεκίνησε η ανέγερση μιας νέας σύγχρονης πτέρυγας εξοπλισμένης μηχανικά, η οποία ενώ έχει ολοκληρωθεί κατά το 95%, η εργολαβία της κατήντησε γεφύρι της Άρτας και ο εργολάβος έκπτωτος από το Δήμο με αποτέλεσμα τα τελευταία 10 χρόνια να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει.
 • Όλοι οι εκάστοτε υπουργοί που έχουν επισκεφτεί το Νοσοκομείο , μηδενός εξαιρουμένου, αναγνώρισαν τόσο την αξία της μονάδας όσο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και υποσχέθηκαν:

-Ενίσχυση προσωπικού

-Αυτονόμηση της μονάδας

-Αύξηση του οικονομικού προϋπολογισμού

-Κανονική λειτουργία της νέας πτέρυγας

Από τις παραπάνω υποσχέσεις υλοποιήθηκε μόνο η πρόσληψη ενός φαρμακοποιού. Αργότερα δηλώθηκαν ακόμη τέσσερις ιατροί στην  Αμαλιάδα (2 ΤΕ ραδιολογίας και 2 παθολόγοι),αλλά  δεν εργάζονται στο Νοσοκομείο ενώ μεταφέρονται για εργασία σε άλλες μονάδες.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου σε άψογη συνεργασία, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να διατηρήσουν τη λειτουργία του εξυπηρετώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολίτες που έχουν ανάγκη.

Οι απαράδεκτοι και λανθασμένοι χειρισμοί της κεντρικής διοίκησης του Νοσοκομείου, της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας έχουν οδηγήσει το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας σε υπολειτουργία και απορρύθμιση. Οι πολίτες και οι εργαζόμενοι ταλαιπωρούνται ενώ οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας που μεταφέρονται στα δυο νοσοκομεία κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους. Η δημόσια δαπάνη από τις συνεχείς και αναγκαίες διακομιδές των ασθενών σε νοσοκομεία άλλων νομών εξ’ αιτίας της αδυναμίας εξυπηρέτησής τους από τα νοσοκομεία του νομού μας έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Η δαπάνη αυτή αν υπολογιστεί μακροχρόνια, είναι σίγουρα πολλαπλάσια της δαπάνης ενίσχυσης του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Ως ενεργοί πολίτες που ανησυχούμε για την υγεία μας και ταλαιπωρούμαστε καθημερινά απο τα ίδια προβλήματα, έχοντας εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο, αποφασίσαμε να φέρουμε κάθε φορέα που ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση των Νοσοκομείων προ των ευθυνών του. Δεν απαιτούμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από αυτά που το κράτος υποχρεούται να μας παρέχει.

 • Να επανέλθουν οι νομίμως δηλωμένοι εργαζόμενοι στις οργανικές τους θέσεις χωρίς δικαίωμα μετακίνησης σε άλλη μονάδα
 • Να διορισθούν οι ιατροί που λείπουν ώστε οι κλινικές να λειτουργούν σωστά χωρίς οι ιατροί να κάνουν εξαντλητικές υπερωρίες που θέτουν σε κίνδυνο την κρίση και την απόδοσή τους.
 • Να επαναλειτουργήσει η μαιευτική κλινική δεδομένου ότι υπάρχει πλέον το απαραίτητο προσωπικό
 • Να ενισχυθεί το νοσοκομείο οικονομικά ( υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμο υλικό)
 • Πάνω απ όλα να ολοκληρωθεί η Νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου ώστε να συμπληρώσει το κενό παροχής υγείας στο νομό μας.

Το ότι η  υπολειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας θα επηρεάσει τις  ζωές όλων των πολιτών του νομού Ηλείας είναι παραπάνω από εμφανές και κοινώς διαδεδομένο. Για κάθε ζωή που χάνεται, για κάθε ασθένεια που επιδεινώνεται και για κάθε πολίτη που ταλαιπωρείται εξ αιτίας της τωρινής κατάστασης υπάρχουν ευθύνες.

Η υγεία μας όμως είναι το μεγαλύτερο και πολυτιμότερο αγαθό.

Δεν τη διαπραγματευόμαστε και δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας τη στερήσει.

Οι πολίτες της Ηλείας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα