ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΕΠΟ/ΕΠΣ: Προς παράταση της αγωνιστικής περιόδου βαίνουν τα πράγματα


Κανείς δεν είναι ακόμα σε θέση να εκτιμήσει την πορεία που θα έχει η κατάσταση με τον κορονοϊό. Όλα δείχνουν ότι βαίνουμε προς μια έξαρση του φαινομένου και η ευοίωνη πρόβλεψη για επανέναρξη των πρωταθλημάτων μετά τις 18 Μαρτίου, μοιάζει μάλλον απίθανη. Πόσο μάλλον όταν το φαινόμενο παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις και μεγάλες διοργανώσεις βαίνουν προς σύμπτυξη, ή αναβολή τους.

 

 

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο ηλειακό ποδόσφαιρο, με τους προβληματισμούς να είναι εύλογους. Γινόμαστε καθημερινά δέκτες προβληματισμού από ανθρώπους του ποδοσφαίρου, παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές. Ο προβληματισμός τους έχει να κάνει με το γεγονός, ότι μοιάζει αδύνατο, μετά από ένα ή δυο μήνες, να συνεχιστούν ομαλά τα πρωταθλήματα ή και να ολοκληρωθούν. Ομάδες οι οποίες αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα, αλλά και προπονητές, οι οποίοι κρίνουν αδύνατη κάθε σκέψη να συγκεντρωθούν ποδοσφαιριστές, κάποιοι εκ των οποίων πιθανόν να προέρχονται και από ανάρρωση, να μπουν σε μια αίθουσα να μιλήσουν, να κάνουν προπόνηση, να πάνε να δειπνήσουν. Και ούτε και είναι δυνατόν μετά από ένα-ενάμιση μήνα αποχής, να τους πει κανείς να μπουν μέσα, να παίξουν και να διεκδικήσουν στόχους.

Το σενάριο αυτή τη στιγμή μοιάζει υποθετικό, αλλά δεν μπορεί να το αποκλείσει και κανένας. Δηλαδή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να παραταθεί. Οπότε, ο προγραμματισμός και οι ημερομηνίες πηγαίνουν περίπατο. Κάποιοι μιλούν για ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων σε αυτό το σημείο. Μπορεί όμως να γίνει κάτι τέτοιο; Φυσικά και όχι, καθώς δεν γίνεται να ανακηρυχθούν οι πρωταθλητές, οι ομάδες που θα παραμείνουν και εκείνες που θα υποβιβαστούν. Ούτε βέβαια και είναι δυνατόν να απονεμηθεί ο τίτλος σε εκείνον που είναι πρώτος αυτή τη στιγμή, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ένα πρωτάθλημα, με βάση την προκήρυξή του. Κάτι τέτοιο (το οποίο συζητά η Basket League να κάνει), θα δημιουργούσε όρους ανισότητας.

Επομένως ποια είναι η λύση;

Μια και μοναδική! Η παράταση της αγωνιστικής περιόδου. Ένα μήνα, δυο μήνες, όσο χρειαστεί. Ακόμα και αν απαιτηθεί παράταση της αγωνιστικής περιόδου μέχρι τον Οκτώβρη ή τον Νοέμβρη του 2020, ή ακόμα και τον Δεκέμβρη. Να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, να ανακηρυχθούν οι πρωταθλητές και να ξεκινήσει η επόμενη αγωνιστική περίοδος, με καθυστέρηση. Ακόμα και με την είσοδο του 2021 αν αυτό απαιτηθεί. Και να προσαρμοστούν οι προκηρύξεις, οι κατηγορίες, με τρόπο τέτοιο, ώστε να διεξαχθούν πρωταθλήματα εξπρές, με ομίλους, με λίγα παιχνίδια για κάθε ομάδα.

Όλα τα παραπάνω βεβαίως, δεν μπορεί η κάθε ΕΠΣ ξεχωριστά να τα πράξει, δίχως απόφαση της υπερκείμενης αρχής, που είναι η εθνική Ομοσπονδία. Η ΕΠΟ θα είναι εκείνη που θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις, η οποία με τη σειρά της, θα κληθεί μεθαύριο Τρίτη να καταθέσει τις προτάσεις της στην UEFA, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που θα λάβει χώρα. Πρώτο μέλημα των συζητήσεων, θα είναι η ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων και εν συνεχεία η ολοκλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ και του Europa League.

Η κάθε τοπική ΕΠΣ ξεχωριστά, μπορεί να λάβει έκτακτα ανώδυνα μέτρα. Και όταν λέμε ανώδυνα μέτρα, εννοούμε αποφάσεις οι οποίες μπορεί να εφαρμοστούν, χωρίς να αδικηθεί καμία ομάδα. Για παράδειγμα, έχουμε το Πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας Central, στην Ηλεία, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και απομένουν τα Πλέι Οφ. Τα οποία είναι υπόθεση δέκα αγωνιστικών. Θα παίξουν έξι ομάδες, για να προβιβαστούν ορισμένες από αυτές. Ποιος εμποδίζει την ΕΠΣΗ να μην διεξάγει αυτά τα παιχνίδια και να προβιβάσει όλες τις ομάδες; Και παιχνίδια δεν θα γίνουν και καμία ομάδα δεν θα αδικηθεί. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα συμβάδιζε με την Προκήρυξη, ωστόσο όπως είπαμε, είναι ένα έκτακτο γεγονός, το οποίο θα δικαιολογούσε μια τέτοια ενέργεια, η οποία εξάλλου δεν αδικεί καμία ομάδα. Αντίστοιχο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα Πλέι Οφ της Α2.

Αντίστοιχο μέτρο, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα Πλέι Οφ της Α1, πολύ απλά επειδή από τις τέσσερις ομάδες, υποχρεωτικά ανεβαίνει η μια ομάδα. Οπότε στην περίπτωση αυτή, όπου τα Πλέι Οφ πρέπει υποχρεωτικά να γίνουν και μάλιστα με διπλές συναντήσεις, η μόνη διέξοδος μπορεί να είναι αυτό που αναλύσαμε πιο πάνω, δηλαδή η παράταση της αγωνιστικής περιόδου και η καθυστερημένη έναρξη της σεζόν 2020-21, η οποία υποχρεωτικά να διεξαχθεί με πρωταθληματάκια εξπρές, αν είναι δυνατόν και με διαχωρισμό σε ομίλους (για ακόμα λιγότερα παιχνίδια).