ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΕΠΣΗ: Δυο σενάρια για την επόμενη Α1 κατηγορία και τί μπορεί να επακολουθήσει


Η επίσημη ανακοίνωση χθες το βράδυ από την ΕΠΟ για τα ερασιτεχνικά, μετά το πέρας μιας μαραθώνιας συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, έλυσε μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τις ερασιτεχνικές κατηγορίες, άφησε όμως και πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, ειδικά για εκείνες των τοπικών Ενώσεων.

 

Εμείς θα προσπαθήσουμε τώρα να ξετυλίξουμε το «κουβάρι», αναφορικά με την Α1 κατηγορία, τη μεγάλη κατηγορία της ΕΠΣΗ, ώστε να δούμε ποια θα είναι η μορφή της τη νέα σεζόν, χωρίς να αλλάξει τίποτα, αλλά και ποιες αλλαγές ενδέχεται να συμβούν.

Κατ΄ αρχάς, όταν η ΕΠΟ δίνει οδηγία στις Ενώσεις για επικύρωση των βαθμολογιών, μιλάμε για περαίωση των πρωταθλημάτων και καθορισμό της τελικής κατάταξης, ως έχει αυτή τη στιγμή. Το πρώτο λοιπόν βήμα από πλευράς ΕΠΣΗ, θα είναι η παγίωση της τελικής κατάταξης, η οποία αυτή τη στιγμή, έχει ως εξής:

Η οριστική κατάταξη της Α1 κατηγορίας

 1. Αίας Γαστούνης
 2. Δόξα Ν.Μ.
 3. Ξενοφών
 4. Νίκη
 5. Ολυμπιακός Σ.
 6. Αλφειός
 7. Αστέρας
 8. Προοδευτική
 9. Πέλοπας
 10. Ηλειακός Β.
 11. Ολυμπιάδα
 12. Κουρτέσι
 13. Πελόπιο
 14. Κόροιβος Κ.

Ό,τι και να συμβεί από δω και πέρα, η κατάταξη είναι αυτή και δεν μπορεί να αλλάξει. Μοναδικό δεδομένο, πρέπει να λάβουμε ότι ο πρώτος της κατάταξης αυτής, ο Αίας Γαστούνης, ανέρχεται στη Γ΄ Εθνική. Από εκεί και πέρα, η ΕΠΟ, αφού έδωσε εντολή στις Ενώσεις για επικύρωση των βαθμολογιών, τους έδωσε και το περιθώριο τροποποίησης των προκηρύξεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί αυθαίρετα η κάθε Ένωση, να προβιβάσει και να υποβιβάσει όσες ομάδες θέλει και να διαρθρώσει τις κατηγορίες της με όποιον τρόπο θέλει. Χωρίς κανένας να γνωρίζει από δω και πέρα τι θα γίνει, εμείς πάμε να δούμε τί γίνεται στην περίπτωση την οποία δεν αλλάξει τίποτα και προχωρήσουμε με τις ισχύουσες προκηρύξεις. Στην περίπτωση αυτή, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστό αν ο Ολυμπιακός Ζαχάρως και ο Πανηλειακός υποβιβαστούν, προκύπτουν δυο σενάρια. Ας τα δούμε ξεχωριστά.

 

Το σενάριο 1

Το πρώτο σενάριο, είναι αυτό στο οποίο δεν υποβιβάζεται καμία ομάδα από τη Γ΄ Εθνική. Σε αυτή την περίπτωση, υποβιβάζονται δυο ομάδες από την Α1 και προβιβάζονται τρεις ομάδες από την Α2. Οπότε η Α1 κατηγορία της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου θα διαμορφωθεί ανάλογα ως εξής:

 1. Δόξα Ν.Μ.
 2. Ξενοφών
 3. Νίκη
 4. Ολυμπιακός Σ.
 5. Αλφειός
 6. Αστέρας
 7. Προοδευτική
 8. Πέλοπας
 9. Ηλειακός Β.
 10. Ολυμπιάδα
 11. Κουρτέσι
 12. Ερμής Πλ.
 13. Θύελλα Π.
 14. Κεραυνός Βρ.

 

Το σενάριο 2

Το δεύτερο σενάριο, είναι αυτό στο οποίο η ΕΠΟ θα αποφασίσει να υποβιβαστούν ο Ολυμπιακός Ζαχάρως και ο Πανηλειακός. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντα με βάση την ισχύουσα προκήρυξη, υποβιβάζονται τρεις ομάδες και ανέρχονται από την Α2 δυο ομάδες. Οπότε η Α1 κατηγορία της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου, διαμορφώνεται ως εξής:

 1. Ολυμπιακός Ζ.
 2. Πανηλειακός
 3. Δόξα Ν.Μ.
 4. Ξενοφών
 5. Νίκη
 6. Ολυμπιακός Σ.
 7. Αλφειός
 8. Αστέρας
 9. Προοδευτική
 10. Πέλοπας
 11. Ηλειακός Β.
 12. Ολυμπιάδα
 13. Ερμής Πλ.
 14. Θύελλα Π.