• ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΣΗ: Υπάρχει «παράθυρο» παραμονής του Πέλοπα Πύργου; Η απάντηση είναι «ναι»!  

ΕΠΣΗ: Υπάρχει «παράθυρο» παραμονής του Πέλοπα Πύργου; Η απάντηση είναι «ναι»!  

Στην Ελλάδα ζούμε και όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο, τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο συγκεχυμένα, καθώς αυτό ισορροπεί ανάμεσα σε δυο δικαιϊκά συστήματα, το καταστατικό δίκαιο της FIFA και το εθνικό δίκαιο της Ελλάδας. Περνώντας οι μέρες, το ερώτημα που προκύπτει στο τοπικό πρωτάθλημα της Ηλείας, είναι αν θα μπορέσει ο Αίας να αγωνιστεί τη νέα σεζόν στα πρωταθλήματα. Με την παράταση επιβολής της αυτοδίκαιης διαγραφής σωματείων από μέλη των ΕΠΣ να λήγει στις 31 Ιουλίου 2023, γεννάται ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό.

 

 

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Με τροπολογία που ψηφίστηκε πέρσι τον Ιούλιο από τη Βουλή, ανεστάλη για ένα χρόνο (έως τις 31/7/2023) η αυτοδίκαιη διαγραφή, από τα μητρώα μελών των αθλητικών ενώσεων και των Ομοσπονδιών, όσων ερασιτεχνικών σωματείων δεν θα είχαν λάβει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και δεν θα είχαν εγγραφεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έως και τις 31/7/2022. Η αναστολή αυτή δηλαδή, λήγει στις 31 του προσεχούς Ιουλίου. Με άλλα λόγια, όσες παρατάσεις κι αν δοθούν για την εγγραφή, είναι η ώρα, για πρώτη φορά από τότε που μπήκε στη ζωή μας το Μητρώο, να εφαρμοστεί ο Νόμος, ο οποίος προβλέπει διαγραφή σωματείων. Ο Αίας Γαστούνης, στο διάστημα αυτό, αποβλήθηκε από το Μητρώο, στο οποίο δεν ανήκει πια από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν του δόθηκε παράταση να επανυποβάλλει και να διορθώσει την αίτησή του, έως και τα τέλη Οκτωβρίου, η ΕΠΣΗ ίσως βρεθεί μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, να της αποβληθεί αυτοδικαίως με βάση τον Νόμο, ένα σωματείο της.

 

Το επόμενο σκέλος της υπόθεσης

Αυτό είναι το ένα σκέλος της υπόθεσης! Το άλλο σκέλος, έχει να κάνει με την προκήρυξη του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας για τη σεζόν 2022-23. Πιο συγκεκριμένα, αυτή λέει ότι θα υποβιβαστούν τέσσερις ή πέντε ομάδες, ανάλογα με την πορεία των ομάδων της Γ΄ Εθνικής. Η ΕΠΣΗ, εφαρμόζοντας την προκήρυξη, διεξήγαγε αγώνες κατάταξης (Πλέι Άουτ), για να υποβιβαστεί και πέμπτη ομάδα. Από τους αγώνες κατάταξης, προέκυψε ο Ξενοφών, στην έκτη θέση από το τέλος θέση και παρέμεινε, με τον Πέλοπα να πέφτει στην πέμπτη από το τέλος θέση και θεωρητικά να υποβιβάζεται. Λέμε θεωρητικά, καθώς μαθαίνουμε ότι ακόμα δεν έχει γίνει ολική επικύρωση από την ΕΠΣΗ του βαθμολογικού πίνακα. Εστιάζουμε στο θέμα της ολικής επικύρωσης, καθώς από τη στιγμή την οποία θα γίνει αυτή, σωματείο το οποίο υποβιβάζεται, δεν μπορεί να αγωνιστεί ξανά στην ίδια κατηγορία βάσει ΚΑΠ. Η ΕΠΣ Ηλείας, έχει καθυστερήσει να κάνει την ολική επικύρωση. Με βάση τον ΚΑΠ, η επικύρωση γίνεται μετά τη λήξη των πρωταθληματων, εφόσον δεν υπάρχουν εκκρεμοδικίες. Ωστόσο δεν προβλέπεται ρητά το πότε πρέπει να γίνει η επικύρωση. Θεωρητικά, αυτό γίνεται εντός της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου.

 

Και το «παράθυρο»

Εάν η ΕΠΣΗ αποφασίσει λοιπόν να επικυρώσει ολικώς τους βαθμολογικούς πίνακες τις πρώτες μέρες του Αυγούστου (μια διαδικασία τυπική κατά τα λοιπά, η οποία όμως μόνο τυπική δεν είναι), τότε υπάρχει το ενδεχόμενο, ο Αίας, ο οποίος θα έχει αποβληθεί αυτοδικαίως, να μην υπάρχει για την ΕΠΣ Ηλείας. Και να βρεθεί η Εκτελεστική Επιτροπή, μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, να πρέπει να εφαρμόσει την προκήρυξη, σαν να έχει υποβιβαστεί μόνο μια ομάδα από τη Γ΄ Εθνική (ο Πανηλειακός) και όχι δυο ομάδες (Πανηλειακός, Αίας). Και οι ομάδες του πρωταθλήματος αντί για 14 όπως λέει η προκήρυξη, να είναι 13! Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα πρέπει να εφαρμόσει την προκήρυξη, η οποία λέει ότι υποβιβάζονται τέσσερις ομάδες και όχι πέντε από το πρωτάθλημα 2022-23. Και να διατηρήσει στην κατηγορία και τον πέμπτο από το τέλος Πέλοπα, όπως ακριβώς κατετάγη μετά το πέρας των αγώνων. Το συγκεκριμένο τρικ, ενέχει βέβαια τον κίνδυνο κάποιο σωματείο από εκείνα που έχουν καταταγεί στις θέσεις 3 ή 4 στην Α2 κατηγορία, δηλαδή ο Διγενής Χαριάς ή η Θύελλα Καρδαμά, να προσφύγουν, ωστόσο το πιθανότερο είναι αυτό να μην συμβεί ποτέ. Οπότε να περάσει μια απόφαση τέτοια, η οποία όπως είπαμε, αν και μοιάζει απίθανη, διαθέτει νομικά πατήματα να τεκμηριωθεί.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία