Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022
16.7 C
Pýrgos

Εργαζόμενοι ΟΤΑ: Απεργία για περικοπή ΒΑΕ και επιδόματος ανθυγιεινής – επικίνδυνης εργασίας

spot_img

Εργαζόμενοι ΟΤΑ: Απεργία για περικοπή ΒΑΕ και επιδόματος ανθυγιεινής - επικίνδυνης εργασίαςΝα βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση και να συμμετέχουν όλοι στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει οριστεί για την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, καλεί τους εργαζόμενους ο Σύλλογος Εργαζομένων δήμων Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας και Ζαχάρως, με αφορμή της περικοπής  του επιδόματος ανθυγιεινής

και επικίνδυνης εργασίας.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος επισημαίνει τα εξής:

«Συνάδελφοι

Δόθηκε τελικά δια χειρός του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου το <<το πόρισμα>> της επιτροπής για το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας. Το πόρισμα είναι αποκαλυπτικό των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την συγκυβέρνηση απέναντι στους δανειστές και δικαιώνει την αναστάτωση που έχει προκληθεί αλλά και την ανησυχία και την εγρήγορση των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφού δρομολογείται όχι μόνο η περικοπή του επιδόματος αλλά και η παρέμβαση στο ασφαλιστικό καθεστώς όπου σήμερα εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Συγκεκριμένα

  1. Απαίτηση των δανειστών είναι η μεσοπρόθεσμη μείωση των δικαιούχων του επιδόματος κατά 32% ώστε να εναρμονιστεί με το μέσο όρο της Ευρωπαικής Ένωσης που είναι στο 7-10%, αγνοώντας ωστόσο τις συνθήκες εργασίας και τις προϋποθέσεις, αλλά με μόνο κριτήριο την δημοσιονομική εξοικονόμηση.
  2. Η συγκυβέρνηση ήδη έχει δεσμευτεί για μείωση των δικαιούχων ψηφίζοντας προκαταβολικά το άρθρο 398 του Ν.4512/2018, νομοθετώντας πως από 1η Μαρτίου 2019 καταργείται κάθε σχετική διάταξη που αφορά στο Επίδομα Ανθυγιεινής και Επικίνδυνης Εργασίας.
  3. Γίνεται ξεκάθαρη αναφορά για σύνδεση της καταβολής και του ύψους του επιδόματος με τις δημοσιονομικές δυνατότητες.
  4. Δεν γίνεται καμιά αναφορά στο πόρισμα ούτε για τους κλάδους ούτε για το ύψος του επιδόματος. Αντίθετα, γίνεται σαφές πως θα επανεξεταστούν και θα αναπροσαρμοστούν όλοι οι κλάδοι εργαζομένων που σήμερα λαμβάνουν το επίδομα από μηδενική βάση για να διαμορφωθούν νέες κλίμακες επιδόματος και κατηγορίες δικαιούχων εργαζομένων.
  5. Η νέα κατηγοριοποίηση θα γίνει με <<ανάθεση>> σε Υπουργεία προκειμένου να κατατάξουν τους κλάδους εργαζομένων με βάση τον βαθμό έκθεσης σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες.
  6. Ήδη, τρία (3) μέλη της Επιτροπής εκτιμούν πως έχουν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα στοιχεία για την υφιστάμενη κατηγοριοποίηση εργαζομένων, γεγονός που προφανώς θα λειτουργήσει ως <<πολιορκητικός κριός>> στην κατεύθυνση κατάργησης του επιδόματος για πολλούς δικαιούχους.

Και αυτή τη φορά προκειμένου να περάσουν νέες περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων θα χρησιμοποιήσουν τακτικές κοινωνικού αυτοματισμού και διχασμού των εργαζομένων.

Κανείς δεν θα πρέπει να έχει αυταπάτες. Μόνο μέσα από την δυναμική και ενωτική αντίδραση των εργαζομένων θα μπει <<φρένο>> στους σχεδιασμούς  της συγκυβέρνησης.

Όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχθούμε περικοπές, αλλά απαιτούμε την ένταξη νέων κατηγοριών εργαζομένων στους δικαιούχους του Επιδόματος Ανθυγιεινής και Επικίνδυνης Εργασίας που αδίκως έχουν εξαιρεθεί».

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα