24.9 C
Pýrgos
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Ερώτηση Νικολόπουλου για το δρόμο Πύργου-Πατρών

spot_img

Προτεινόμενα

Ερώτηση για τον δρόμο Πύργου-Πατρών κατέθεσε ο Αχαιός βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, τονίζοντας την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών για την ολοκλήρωση του δρόμου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει:

Ανησυχία στην τοπική κοινωνία, για την «σιγή ασυρμάτου» από το Υπουργείο Υποδομών, ενώ η αγωνία των πολιτών της Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου για την ολοκλήρωση της δημοπρασίας της Πατρών-Πύργου συνεχίζεται.

Η είδηση πως η Κομισιόν απαιτεί από το υπουργείο νέα μελέτη, για μικρότερο έργο (ή ακόμα και απλή αναβάθμιση του υπάρχον­τος δρόμου), βάσει της οποίας και σε αντι­διαστολή με την ήδη κατατεθειμένη μελέτη, θα αποφασιστεί ή όχι η χρηματοδότηση του έρ­γου, συσσωρεύει νέα γκρίζα «σύννεφα» πάνω από τον δρόμο, ο οποίος από την στιγμή που… εξοβελίστηκε από το συνολικό έργο της «Ολυμ­πίας Οδού» έχει μπει σε περιπέτειες που εν­δεχομένως οδηγήσουν έως και σε… ματαίωσή του, τουλάχιστον ως προς το μέγεθος και την ποιότητα που οι κοινωνίες της βορει­οδυτικής Πελοποννήσου οραματίζονταν.

Η Πατρών – Πύργου δεν είναι απλά ένας δρόμος που θα συνδέει δύο μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου. Ούτε καν ένας κρίσιμος άξονας για την ανάπτυξη της τοπικής οικο­νομίας, που θα διευκολύνει την μεταφορά προϊόντων από τον κάμπο της Ηλείας προς την Πάτρα και την Αθήνα ή από την ΒΙΠΕ της Πάτρας προς το λιμάνι της αχαϊκής πρω­τεύουσας. Αποτελεί τμήμα του δυτικού οδι­κού άξονα της χώρας, με εξίσου μεγάλη ση­μασία και για τη Μεσσηνία, που θα αναπτύξει συνολικά τη δυτική Πελοπόννησο. Δεδομέ­νου ότι ο «δυτικός σιδηροδρομικός άξονας» παραμένει ακόμα… όνειρο – και έτσι θα πα­ραμείνει για αρκετά χρόνια ακόμα – η δημι­ουργία του δυτικού οδικού άξονα θα είναι για πολύ καιρό η μόνη προϋπόθεση ανάπτυξης μιας περιοχής με δυναμική πρωτογενή πα­ραγωγή αλλά και προοπτική εκρηκτικής του­ριστικής ανάπτυξης.

Αυτό όμως κινδυνεύει πλέον να τιναχτεί στον αέρα, εφόσον η Κομισιόν αποφασίσει να μην χρηματοδοτήσει το έργο ως «κλειστό αυτοκινητόδρομο», αλλά ως έναν οδικό άξονα μικρότερου μεγέθους και κατώτερης ποιότη­τας.

Επειδή, όπως έγινε γνωστό η ομάδα τεχνικών συμ­βούλων της Κομισιόν που έχει αναλάβει το «ξεσκόνισμα» του φακέλου που κατέθεσε το υπουργείο, ενημέρωσε τη Διαχειριστική Αρχή και τη Δ.Ο.Υ. (Διεύθυνση Οδικών Υποδομών) ότι απαιτείται να αξιολογηθεί και συμπληρω­ματικό σενάριο νέου οδικού άξονα με μειωμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά.

Κατόπιν όλων τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1ον Αληθεύει ότι  το έργο μπαίνει σε νέες περιπέτειες με την υπογραφή των συμβάσεων να κινδυνεύουν και πως η διαδικασία μέχρι να υπογραφούν οι συμβάσεις για τα τμήματα που έχουν ήδη παραχωρηθεί (και ενδεχομένως παραχωρηθούν μέχρι την τελική απόφαση) αναμένεται να είναι ακόμα μακρά μα προπαντός και κυρίως κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, εφόσον η Κομισιόν αποφασίσει να μην χρηματοδοτήσει το έργο ως «κλειστό αυτοκινητόδρομο», αλλά ως έναν οδικό άξονα μικρότερου μεγέθους και κατώτερης ποιότητας;

2ον Η νέα μελέτη αποτελεί μία τεχνοκρατική και γραφειοκρατική διαδικασία που θα ξεπεραστεί ή  μήπως ενέχει τον κίνδυνο «υποβάθμισης» του έργου, εφόσον δεν αποδειχθεί η σημασία του και τέλος η κατάθεση του Φακέλου Μεγάλου Έργου –που αρχικώς προγραμματιζόταν να κατατεθεί την άνοιξη του 2017- δεν αποκλείεται πλέον να κατατεθεί το φθινόπωρο και τούτο να σημαίνει πως και το 2017 θα φύγει χωρίς συμβάσεις και υπογραφές για το έργο και τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο αυτοκινητόδρομος θα τελειώσει τα μέσα του 2022, αφού όλες οι δημοπρατήσεις προβλέπουν χρονικό διάστημα κατασκευής 42 μήνες, δηλαδή 3,5 χρόνια;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα