26.3 C
Pýrgos
Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Ευλόγηση Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Πύργου

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

«Του χρόνου μας αρχή καλή και ο Χριστός μας προσκαλεί την κακία ν’ αρνηθούμε μ’ αρετές να στολιστούμε».

Την Πρωτοχρονιά ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης κ.κ. Γερμανός, προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας για την Δεσποτική εορτή της κατά Σάρκας Περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και την Ιερή Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας του Ουρανοφάντορος, εν συνεχεία δε προέστη στην Δοξολογία για την είσοδο στον νέον Ενιαυτόν της Χρηστότητος του Κυρίου 2020, παρουσία των Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών του τόπου μας.

 

Ωσαύτως αφού ευλόγησε τις Πρωτοχρονιάτικες πίτες στο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και αντάλλαξε ευχές με τον Δήμαρχο Πύργου κ. Τάκη Αντωνακόπουλο και τον Αντιπερειφεριάρχη κ. Βασίλειο Γιαννόπουλο, μετέβη στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Πύργου, όπου παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Ηλία Παπαγγελή, του Ιερού Κλήρου και των Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών καθώς επίσης πλήθους κόσμου, αφού ανέφερε τον Κοινωνικό και Οικονομικό απολογισμό της Ιεράς Μητροπόλεως για το απερχόμενο έτος, ευλόγησε σύμφωνα με την παράδοση την Αγιοβασιλόπιτα δια πάντας τους συνεργάτες αυτής, Κληρικούς, Εκκλησιαστικούς επιτρόπους, μέλη των Φιλοπτώχων Ταμείων και Ιδρυμάτων, τους Ιεροψάλτας, Νεωκόρους κ.λ.π., ενώ στην μεστή και γλαφυρή προσφώνησή του, ανέφερε τα εξής:

«Ο νέος χρόνος φέρνει στον καθένα μας, νέα ελπίδα για τη ζωή, προκαλεί στον νουν μας, αγαθές σκέψεις για την καλυτέρευσιν της ζωής μας και κάνει τον καθένα μας, να διώχνει την λύπη και να μας γεμίζει με χαρά. Όλα χρήσιμα, αναγκαία και καλά.  Όμως δια να γίνουν οι πόθοι και οι σκέψεις μας, στον νέον χρόνον πραγματικότητα πρέπει να μη ξεχνάμε δύο πράγματα.

Πρώτον· Ότι ο νέος χρόνος είναι συνδεδεμένος αχώριστα με την εορτή του αγίου Βασιλείου. Πρωτοχρονιά χωρίς Άγιο Βασίλη δεν γίνεται. Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να συνδέσουμε τον καινούργιο χρόνο με τον Θεόν. Γιατί τα χρόνια και την αιωνιότητα ο Θεός μας τα δίνη. Γιαυτό και κάθε χρόνο πρώτα γιορτάζουμε την Γέννησι του Χριστού και μετά την Πρωτοχρονιά.

Δεύτερον· Πρέπει να θέλουμε και εμείς να ζήσουμε  καλά, αιώνια και χαρούμενα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ζήσουμε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή τον νέον χρόνον επωφελώς για εμάς και για τους συνανθρώπους μας.

Αυτή είναι η ευχή μου και η προσευχή μου σήμερα· Να ζήσουμε εμείς και όλοι οι άνθρωποι τον καινούργιο χρόνο 2020 σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, ώστε ο νέος χρόνος να είναι για τον καθένα μας και για όλον τον κόσμον ειρηνικός, αποδοτικός, υγιεινός και χαρούμενος».

Βυζαντινούς ύμνους και τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, απέδωσαν μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ηλείας «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», υπό την διεύθυνση του Προέδρου κ. Νικολάου Ζαχαριάδη, Καθηγητού Θεολόγου και Συγγραφέως.

Το φλουρί έτυχε στον μικρό μαθητή Νεκτάριο Μπερκουτάκη, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, προσέφερε χρυσό επιστήθιο Σταυρό.

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα