Ε.Σ. Ηλείας-Ολυμπίας: Να ληφθούν μέτρα για την παραγωγή του ελαιολάδου

spot_img

Προτεινόμενα

Επιστολή ενημέρωσης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου για τα προβλήματα παραγωγής ελαιολάδου, απέστειλε χθες η Ένωση Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας, ζητώντας την αντιμετώπιση των δίκαιων αιτημάτων των ελαιοπαραγωγών.

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

κύριο Ευάγγελο Αποστόλου

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι μια από τις σπουδαιότερες δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή μας

Το φαινόμενο που χαρακτηρίζει την ελιά είναι το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας το οποίο εκδηλώνεται με πλήρη παραγωγή καρπού τη μια χρονιά ενώ την επόμενη το δέντρο πέφτει στο 20-30% της δυναμικότητας του η στη πλήρη ακαρπία.

Η ελαιοκομική περίοδος 2015-16 είχε μικρή έως μηδενική παραγωγή, πράγμα το οποίο προμήνυε ότι το 2016-17 θα ήταν μια αρκετά πλούσια χρονιά λόγω και της υπερανθοφορΐας των δέντρων.

Σύμφωνα με μακροσκοπικούς ελέγχους των Γεωπόνων της Ένωσης Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας Α.Ε.Σ., η Ανοιξιάτικη ανομβρία σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στις αρχές Μαΐου δεν επέτρεψαν στα δέντρα να έχουν φυσιολογική άνθηση και φυσιολογική εξέλιξη αυτής σε καρπόδεση.

Από αναφορές παραγωγών σε όλες σχεδόν τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές του Νομού, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα ελαιόδεντρα δεν έχουν καρποδέσει σωστά, γεγονός το οποίο δεν οφείλεται στην παρενιαυτοφορία όπως αναφέρθηκε.

Κατόπιν των ανωτέρω προβλημάτων, στην φετινή παραγωγή ελαιόλαδου αναμένεται μεγάλη μείωση και για το λόγο αυτό ζητάμε:

  • – την άμεση καταγραφή των ζημιών,
  • – να υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και
  • – να εξεταστεί η δυνατότητα για παροχή ειδικών διευκολύνσεων και άλλων παροχών προς τους πληγέντες ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της παραγωγικής τους ικανότητας, διότι το εισόδημα τους θα είναι μηδενικό με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και εθνική οικονομία.

Με δεδομένη την έως σήμερα άμεση ανταπόκρισή σας σε παλαιότερα αιτήματά μας, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των ελαιοπαραγωγών μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνηση χρειαστείτε για το θέμα αυτό.

Με τιμή

Για την Ένωση Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας

Ο Πρόεδρος Δ.Σ.

Καλλιμώρος Γεράσιμος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα