Ηλεία: «Σκηνικό» καταστροφής από πλημμύρες και κατολισθήσεις… (φώτο)

spot_img

Προτεινόμενα

Έντονα κατολισθητικά αλλά και πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετωπίζει σε πολλά σημεία του ο Νομός Ηλείας, γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό αλλά και ανησυχία στους κατοίκους και τους  αρμόδιους φορείς, σχετικά με την εξέλιξή τους.

Οι συνεχιζόμενες όσο και έντονες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με την αποσάθρωση των εδαφών, κυρίως  μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, έχουν σαν αποτέλεσμα ολόκληρες εκτάσεις να πλημμυρίζουν ή να κατολισθαίνουν, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε υποδομές αλλά και σε περιουσίες.

Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα αποτελεί ο Αλφειός ποταμός, ο οποίος λόγω των βροχοπτώσεων σε Ηλεία και Αρκαδία, κατεβαίνει με μεγάλη ορμή στο διάβα του, παρασύροντας καλλιεργήσιμα εδάφη και απειλώντας διαρκώς ακόμη και κατοικημένες περιοχές!

Η επί σειρά ετών απουσία έργων διαγράμμισης της κοίτης και αντιπλημμυρικής προστασίας, έχει σαν αποτέλεσμα να εξακολουθεί ο Αλφειός να είναι «πληγή» για μεγάλο κομμάτι της Ηλείας.

Εκτεταμένες πλημμύρες παρατηρούνται εξάλλου και στην περιοχή των Μακρισίων, όπου λόγω και μη λειτουργίας  του αντλιοστασίου έχουν κυριολεκτικά πνιγεί πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ταυτόχρονα σε πολλά σημεία του Νομού οι κατολισθήσεις, αλλά και καθιζήσεις έχουν γίνει …μόνιμο φαινόμενο, δημιουργώντας  όμως τεράστια προβλήματα στους κατοίκους.

Το τελευταίο διάστημα μεγάλες κατολισθήσεις υπήρξαν στον Ε.Ο. Κρεστένων-Ανδρίτσαινας, στο ύψος των Μπαρακίτικων και  στο επαρχιακό οδικό τμήμα Θολού – Νέας Φιγαλείας – Επικούρειου Απόλλωνα όπου είναι συνεχής η υποχώρηση των εδαφών,  ενώ μικρότερες ζημιές έχουν προκληθεί σε πολλά ακόμη σημεία (παραποτάμιος, Βούναργο, Χανάκια, Γούμερο κ.α.).

Για τα παραπάνω προβλήματα απαιτείται  παρέμβαση των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών ( Περιφέρεια, Δήμοι, οργανισμοί κλπ.), προκειμένου να σταματήσουν οι καταστροφές που συχνά λαμβάνουν και ανησυχητικές διαστάσεις…

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα