ΗΛΕΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΓΟΥ

Ημερίδα για την οικοτεχνία στον Πύργο


Ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: «Οι Μικρές Επιχειρήσεις, Εργαστήρια – Οικοτεχνίες, εργαλεία Τοπικής Ανάπτυξης. Δυνατότητες ίδρυσης στον αγροτικό χώρο» πραγματοποιήθηκε χθες στο μικρό συνεδριακό στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Στην τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στην αίθουσα του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και έχουμε καλέσει τη διευθύντρια, τους τμηματάρχες, αλλά και όσους παραγωγούς η ενδιαφερόμενους στα πλαίσια της οικοτεχνίας.  Η οικοτεχνία είναι αν θέλει ένας παραγωγός τυροκόμος να τυροκομήσει το προϊόν του, πως μπορεί αυτό να το κάνει στις αποθήκες ή τα κτίρια που διαθέτει. Με λίγα λόγια μπορούμε εύκολα τη παραγωγή μας, αυτό που παράγουμε με βάση της δηλώσεις του ΟΣΔΕ, να μπορέσουμε να συσκευάσουμε τα προϊόντα μας. Στόχος μας είναι, όχι μόνο στο νόμο Ηλείας άλλα και σε όλη τη χώρα,  να μπορέσουμε να αναδείξουμε τη ποιότητα που έχουν τα προϊόντα μας και πολλές φορές τα εκμεταλλεύονται άλλες επιχειρήσεις και εμείς δε το ξέρουμε».

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Ρουκάς, τεχνολόγος γεωπόνος, επιστημονικός συνεργάτης στη Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας  είπε: «Σήμερα βρεθήκαμε στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας για να συζητήσουμε τη δυνατότητα ίδρυσης οικοτεχνιών από τους παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και για τη δυνατότητα ίδρυσης μικρών επιχειρήσεων ζωικής παραγωγής από όποιον ενδιαφέρεται.  Η οικοτεχνία είναι ένα μέσο που δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να μπορέσει το προϊόν που παράγει να το μεταποιήσει και να το διαθέσει απευθείας στον καταναλωτή. Θέλω να πω και να τονίσω ότι ευτυχώς μετά από πολλές δεκαετίες το Ελληνικό κράτος νομοθέτησε τη παράδοση μας.  Η οικοτεχνία είναι συνδεδεμένη με την παράδοση και πλέον το προϊόν μπορεί να το πάρει και ο επισκέπτης, ο τουρίστας της περιοχής. Μας ενδιαφέρει η οικοτεχνία να αναπτυχθεί και να μπορέσει να αποτελέσει ένα πάρα πολύ καλό αμορτισέρ στο θέμα των οικονομικών. Το αγροτικό εισόδημα, με αυτή την έννοια, μπορεί να λειτουργήσει και ο παραγωγός που έχει την δυνατότητα ή την διάθεση, να μπορέσει να δώσει υπεραξία στο προϊόν του και ο καταναλωτής να πάρει ένα γνήσιο τοπικό προϊόν».