ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ημερομηνία σημειολογική για το ηλειακό ποδόσφαιρο η 25η Μαρτίου


Για κάποιο λόγο, τον οποίο θα μπορέσετε να διαπιστώσετε και παρακάτω, η 25η Μαρτίου, εκτός από την εθνική εορτή, την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας και τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, για το ηλειακό ποδόσφαιρο έχει και μια άλλη αναφορά. Για πολλά χρόνια, ο Τελικός Κυπέλλου της τοπικής ΕΠΣ, διεξαγόταν ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, δέκα Τελικοί, έχουν διεξαχθεί σε αυτή την ημερομηνία. 

 

Γιατί όμως οι Τελικοί γίνονταν την 25η Μαρτίου; Την απάντηση έχει δώσει ο ιστορικός ηγέτης της ΕΠΣ Ηλείας, εορτάζων σήμερα, Άγγελος Αναστασόπουλος, ο μακροβιότερος Πρόεδρος της ΕΠΣΗ. Πιο συγκεκριμένα, ο Άγγελος Αναστασόπουλος και το τότε Δ.Σ., έπαιρναν την  απόφαση οι Τελικοί να διεξάγονται την 25η Μαρτίου. Όπως σε ανύποπτο χρόνο έχει πει, η απόφαση αυτή, υιοθετήθηκε προκειμένου εκείνη την ημέρα, να μην διεξάγονται άλλα παιχνίδια, αλλά και να μην έχει ο φίλαθλος κόσμος επαγγελματικές υποχρεώσεις. Ήταν μια μέρα αργίας, στην οποία ο κόσμος, μετά την παρέλαση, είχε την ευκαιρία να πάει στο γήπεδο να παρακολουθήσει τον Τελικό. Ήταν μια απόφαση την οποία η ΕΠΣΗ πήρε και τηρούσε όσο ήταν εφικτό, με αποτέλεσμα τέσσερις συνεχόμενοι Τελικοί να διεξαχθούν 25η Μαρτίου, ανάμεσα στους δέκα συνολικά. Ήταν μια προσπάθεια της ΕΠΣΗ να δώσει αίγλη στον Τελικό. Όπως θυμάται ο Παύλος Τσάμης, πρώην Γενικός Γραμματέας της ΕΠΣΗ, επειδή μερικές φορές η ΕΠΟ όριζε συγκεκριμένες ημερομηνίες, η ΕΠΣΗ ζητούσε και έπαιρνε ειδική άδεια για να τελεστεί ο Τελικός την 25η Μαρτίου, όποτε αυτό χρειαζόταν.

Κσθε εποχή βέβαια, το ποδόσφαιρο είναι  διαφορετικό. Τα πράγματα δεν ήταν πάντα στο χέρι της ΕΠΣΗ, καθώς υπήρχαν άκρως δεσμευτικές ημερομηνίες από την ΕΠΟ, ενώ τα τελευταία χρόνια, αυτό κατέστη πρακτικά αδύνατον,  λόγω του Κυπέλλου Ερασιτεχνών και της τάσης της ΕΠΟ να ολοκληρώνει τις διοργανώσεις της νωρίς.

Τα δυο τελευταία χρόνια, έχει καταργηθεί το Κύπελλο Ερασιτεχνών, οπότε παρέχεται η δυνατότητα στην ΕΠΣΗ να τραβήξει τον Τελικό αργότερα, με την τάση που διαμορφώνεται, να είναι ο Τελικός να διεξάγεται το πρώτο Σαββατοκύριακο, μετά την ολοκλήρωση των Πρωταθλημάτων, κατά την προσφιλή διεθνώς πρακτική, οπότε και οι καιρικές συνθήκες θα επιτρέπουν το παιχνίδι να το παρακολουθεί πολύς κόσμος.

 

Οι Τελικοί που διεξήχθησαν 25η Μαρτίου

  • Στις 25 Μαρτίου 1982, στο τότε Εθνικό Στάδιο Πύργου, αναμετρήθηκαν ο Πανηλειακός με τον Εθνικό Αμαλιάδας. Σε ένα κατάμεστο γήπεδο, ο Πανηλειακός κατέκτησε το Κύπελλο Ηλείας, επικρατώντας με 3-1.
  • Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια για να έχουμε ξανά Τελικό με παρέλαση μαζί. Ήταν 25 Μαρτίου του 1986, όταν στο Εθνικό Στάδιο Πύργου, αγωνίστηκαν ο Αστέρας με τη Ζάκυνθο, με νικητή τον Αστέρα με σκορ 3-0.
  • Στις 25 Μαρτίου του 1987, ξανά στον Πύργο, ο Αίας Γαστούνης νίκησε με 2-1 τον Αστέρα Αμαλιάδας και κατέκτησε τον τίτλο. Έναν τίτλο, ο οποίος στη συνέχεια του επέτρεψε να γράψει μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του, φτάνοντας μέχρι τον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Ερασιτεχνών και κατακτώντας τον προσεχή Ιούνιο, πάντα του 1987, τον τίτλο, τον μοναδικό αντίστοιχο τίτλο που έχει κατακτήσει ηλειακή ομάδα.
  • Στις 25 Μαρτίου του 1992, ο Ηλειακός Λεχαινών νίκησε με 2-0, πάντα στον Πύργο, τη Δάφνη Ανδραβίδας και κατέκτησε τον τίτλο.
  • Στις 25 Μαρτίου 1996, ο Αίας Γαστούνης, νίκησε με 1-0 τον Ηλειακό Βαρθολομιού.
  • Στις 25 Μαρτίου του 1997, ο Αίας νίκησε με 2-0 τον Αλφειό.
  • Στις 25 Μαρτίου του 1998, Αστέρας και ΑΕΚ Πύργου, μετά από 120 λεπτά στο 0-0, πήγαν στα πέναλτι, όπου ο Αστέρας νίκησε με 5-4 και πήρε τον τίτλο, σε έναν Τελικό ο οποίος διεξήχθη κάτω από καταρρακτώδη βροχή.
  • Στις 25 Μαρτίου του 1999, ο Αστέρας αντιμετώπισε τον Τελικό τον Ατρόμητο Καβασίλων. Μετά από 120 λεπτά χωρίς γκολ (0-0), ο Αστέρας πήρε τον τίτλο στα πέναλτι με 4-3.
  • Στις 25 Μαρτίου του 2012, ο ΠΦΟ Πανόπουλου, επικράτησε στον Τελικό με 3-0 της Ολυμπιάδας. Αυτός ο Τελικός διεξήχθη στο Ενωσιακό Γήπεδο «Άγγελος Αναστασόπουλος», στη Σπιάντζα.
  • Στις 25 Μαρτίου του 2017, ο Πανηλειακός αντιμετώπισε στον Τελικό τον Ξενοφώντα και επικράτησε με 3-0, κατακτώντας τον τίτλο, στη Σπιάντζα.