Η απουσία παρατηρητών διαιτησίας από τα ηλειακά γήπεδα-Τί λέει ο Σπύρος Βασιλείου-Οι πέντε αλλαγές

spot_img

Προτεινόμενα

Η απουσία κάλυψης των παιχνιδιών με παρατηρητές διαιτησίας είναι ένα θέμα το οποίο προέκυψε στο ξεκίνημα του Πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας, θέμα το οποίο σχολιάστηκε απο πολλές πλευρές. Ουσιαστικά, απουσία παρατηρητή διαιτησίας, σημαίνει ότι ο διαιτητής δεν ελέγχεται από κανέναν σε ένα παιχνίδι το οποίο σφυρίζει, ουσιαστικά δηλαδή απουσιάζει το “μάτι” της Επιτροπής Διαιτησίας της διοργανώτριας.

 

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Το θέμα, κλήθηκε να σχολιάσει ο Σπύρος Βασιλείου, παλαίμαχος διαιτητής και νυν πρόεδρος του ΣΔΠ Ηλείας: “Θα πρέπει η ΕΠΣ Ηλείας να αγκαλιάσει όλους τους μη εν ενεργεία διαιτητές. Να περάσουν από εξετάσεις και να επανδρώσουν το Σώμα παρατηρητών διαιτησίας στην Ηλεία. Με τον τρόπο αυτό, θα καλυφθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι ανάγκες των πρωταθλημάτων. Δεν νοείται διαιτητής χωρίς έλεγχο από παρατηρητή. Δεν μπορεί να αξιολογηθεί ο διαιτητής, ούτε φυσικά και να εξελιχθεί. Δεν διασφαλίζεται ούτε και η αξιοπιστία. Τόσο η ΕΠΟ, όσο και ο αθλητικός νόμος, αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο, κάποιος από τους διαιτητές να είναι μέλος του τοπικού Συνδέσμου. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να υπάρξει αξιοποίηση του δυναμικού. Ο τοπικός Σύνδεσμος, αριθμεί σαράντα μη εν ενεργεία διαιτητές, οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Ο Σύνδεσμος δεν αμφισβητεί ότι η υπερκείμενη αρχή του ποδοσφαίρου στην Ηλεία είναι η ΕΠΣΗ. Συνεπώς δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητες που υπάρχουν“.

 

Ένα περιστατικό στην ΕΠΣ Αθηνών 

Πέντε αλλαγές θα ισχύουν από φέτος στο ποδόσφαιρο, σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις κατηγορίες. Οι πέντε αλλαγές, θα γίνονται όμως σε τρεις διακοπές για κάθε ομάδα, όπως ίσχυε και παλιά. Το θέμα το οποίο απασχολεί και θα απασχολήσει και πολύ και την Ηλεία και τα ερασιτεχνικά παιχνίδια, είναι τι πρόκειται να συμβεί αν ο διαιτητής κάνει λάθος και οι πέντε αλλαγές γίνουν με περισσότερες από τρεις διακοπές.

Το θέμα προέκυψε σε παιχνίδι τοπικού Πρωταθλήματος της ΕΠΣ Αθηνών και κλήθηκε να απαντήσει ο Πρόεδρος της ΕΠΣΑ Παναγιώτης Δημητρίου. Συγκεκριμένα, στο παιχνίδι ανάμεσα σε Χαϊδάρι και Θύελλα Αγίου Δημητρίου, η Θύελλα έκανε τις αλλαγές σε περισσότερες από τρεις διακοπές και το Χαϊδάρι κατέθεσε ένσταση. Η ένσταση απορρίφθηκε, επειδή δεν προβλέπεται καμία τιμωρία. Το θέμα είναι καθαρά διαδικαστικό, ωστόσο είναι σημαντικό για τους διαιτητές. ‘Έτσι η Επιτροπή Διαιτησίας, κάλεσε την διαιτητική τριπλέτα σε απολογία και κινδυνεύουν με τιμωρία.

Βεβαίως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει στο παιχνίδι να υπάρχει παρατηρητής διαιτησίας, πράγμα το οποίο σε αρκετά παιχνίδια των ηλειακών πρωταθλημάτων δεν υπάρχει. Άρα και αν ένας διαιτητής είναι απρόσεκτος, το πιθανότερο θα είναι να μένει ατιμώρητος. Και το λάθος στις πέντε αλλαγές, μπορεί όπως αντιλαμβάνεστε να είναι το… λιγότερο!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα