15.9 C
Pýrgos
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Η γνώμη των ειδικών: Πόσο χρόνο προετοιμασίας χρειάζεται ένας αθλητής για να ξαναμπεί στο γήπεδο;

spot_img

Ένα μήνα απραξίας συμπλήρωσαν οι ομάδες στην Ελλάδα, σε όλα σχεδόν τα επίπεδα. Από την πιο μεγάλη κατηγορία, μέχρι την πιο μικρή. Όσο κατεβαίνουμε πιο κάτω, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, επειδή δεν έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Εάν συνυπολογίσουμε την παράταση των μέτρων περιορισμού που έλαβε χθες η Κυβέρνηση, στο καλύτερο δυνατό σενάριο, θα συμπληρώσουν οι ομάδες και οι παίκτες τους, δυο μήνες μακριά από τον φυσικό τους χώρο, το γήπεδο.

 

Το ilia.news, δίνει τον λόγο σε ειδικούς. Σε ανθρώπους του ποδοσφαίρου, επιστήμονες του τομέα της φυσικής κατάστασης, να μας καταθέσουν την άποψή τους, για το ποιες συνθήκες θα συναντήσουν οι προπονητές όταν αρθούν τα μέτρα, απαντώντας και στο κρίσιμο ερώτημα, πόσο χρόνο κατά τη γνώμη τους, θα πρέπει να δώσουν η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις για προετοιμασία. Τρεις Ηλείοι, ο Θοδωρής Βαγγόπουλος, ο Νίκος Γκρίλλας και ο Νίκος Αντωνόπουλος, αλλά και ένας ο οποίος πρόσφατα πέρασε από τα μέρη μας, ο Θοδωρής Γκάτζιος, συγκλίνουν στο ότι απαιτείται μίνιμουμ ένα διάστημα δεκαπέντε ημερών προετοιμασίας, ώστε να μπορέσουν οι προπονητές να επαναφέρουν τις ομάδες τους στο στοιχειώδες επίπεδο φυσικής και αγωνιστικής ετοιμότητας, αν όχι να επαναφέρουν στον απόλυτο βαθμό τα ομαδικά στοιχεία, όπως είναι οι αυτοματισμοί, το συνδυαστικό παιχνίδι, η τακτική συμπεριφορά.

Ας δούμε αναλυτικά τί μας είπαν, οι τέσσερις καθηγητές, οι οποίοι μέσα στο ποδόσφαιρο έχουν αποκτήσει εμπειρίες ικανές να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις.

 

 

Θοδωρής Γκάτζιος: «Αθλητής που δεν έχει σταματήσει, βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο»  

Ο Θοδωρής Γκάτζιος, πρωταθλητής του στίβου στο παρελθόν και ένας από τους κορυφαίους εν ελλάδι γυμναστές ποδοσφαίρου, ο οποίος αυτή την εποχή γυμνάζει τον πρωτοπόρο της Γ΄ Εθνικής Αστέρα Βλαχιώτη, έχοντας περάσει και από τον Αστέρα Αμαλιάδας, αναφέρει:

«Το μίνιμουμ που χρειάζεται για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, είναι τρεις με τέσσερις εβδομάδες προετοιμασίας. Επειδή όμως εκτιμώ ότι θα δώσουν μόνο δεκαπέντε μέρες, θα είναι όλα πολύ δύσκολα. Θα πρέπει ήδη οι ομάδες με τους γυμναστές τους, να έρχονται σε συνεννόηση με τους παίκτες ώστε να μην κάθονται τελείως. Να τρέχουν καθημερινά, ώστε η αερόβια ικανότητά τους να διατηρηθεί. Παιδιά τα οποία δεν έχουν κάνει τίποτα, θα είναι πολύ δύσκολο και χρειάζονται 3-4 εβδομάδες. Συνεπώς οι δεκαπέντε μέρες δεν τους φτάνουν. Όμως επειδή εκτιμώ ότι τέτοιος χρόνος δεν υπάρχει, εκτιμώ ότι θα δώσουν δεκαπέντε, βία είκοσι μέρες. Στην ομάδα μου μιλάω με τους παίκτες μου, να πηγαίνουν να τρέχουν, ώστε να μην χάσουν την αερόβια ικανότητά τους. Κι αν αυτή είναι καλή όταν έρθουν, να μπούμε στην αναερόβια. Αθλητής που δεν έχει σταματήσει, βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Βέβαια δεν θα έχει τον αγωνιστικό ρυθμό. Όποιος κάνει μια υποτυπώδη προπόνηση, επανέρχεται πιο γρήγορα. Όποιος κάθεται δυο μήνες, πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Όσο πιο κάτω πάμε, τόσο πιο δύσκολο είναι. Στα ερασιτεχνικά, οι ομάδες δεν έχουν τα τεχνικά μέσα, να παράσχουν στους αθλητές εξοπλισμό, ώστε να προπονηθούν».

 

Θοδωρής Βαγγόπουλος: «Οι ερασιτεχνικές ομάδες βρίσκονται σε πιο δύσκολη μοίρα»

Ο Θοδωρής Βαγγόπουλος, ο οποίος έχει στο παρελθόν εργαστεί σε επίπεδο Α΄ και Β΄ Εθνικής, σε Πανηλειακό και Κέρκυρα, τόσο ως υπεύθυνος σε θέματα φυσικής κατάστασης, όσο και ως προπονητής, υπεύθυνος αυτή τη στιγμή των τμημάτων ανάπτυξης του Πανηλειακού, αναφέρει:

«Το ένα πρόβλημα έχει να κάνει με το επιστημονικό κομμάτι και κατά πόσο μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να παίξει αγώνα πρωταθλήματος και δη σημαντικό αγώνα πρωταθλήματος. Δεν θα ασχοληθώ με το διοικητικό κομμάτι, αυτά είναι απόφαση των Ενώσεων των ομάδων το τί θα πράξουν. Θα μιλήσω για το άλλο.  Διάστημα δυο μηνών πλήρους απραξίας, είναι δύσκολο ζήτημα. Δεν είναι καν μεταβατική περίοδος καλοκαιριού, που όλοι αθλούνται. Τώρα δεν βιώνουμε μια κανονική περίοδο, καθώς υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Μιλάμε για παίκτες που κάθονται στο σπίτι. Θα χρειαστεί ένα μεσοδιάστημα. Και οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα θα είναι εντελώς ακατάλληλες για παιχνίδι. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας για τα καλοκαιρινά παιχνίδια. Δεν θα έχουμε τους 15ο της Αγγλίας, αλλά τους 40ο του ελληνικού καλοκαιριού. Το να διεξαχθούν τα πρωταθλήματα είναι εντελώς δευτερεύον θέμα. Βεβαίως ό,τι απόφαση και να παρθεί θα υπάρχουν αντίλογοι. Είτε σταματήσουν, είτε ξεκινήσουν. Το σίγουρο είναι -επιστημονικά αυτό που μπορώ να πω-, ότι θα χρειαστεί οπωσδήποτε ένα μεσοδιάστημα προετοιμασίας για να μπορέσουν να παίξουν ένα αγωνιστικό ενενηντάλεπτο. Τουλάχιστον δυο με τρεις εβδομάδες. Να λάβουμε υπόψιν μας, ότι οι ερασιτεχνικές ομάδες, δεν έχουν τα τεχνικά μέσα να προετοιμάσουν αυτό το διάστημα τους παίκτες τους, ούτε να αξιολογήσουν την κατάστασή τους, εργοφυσιολογικά. Επίσης δεν έχουν την δυνατότητά να απασχολούν τους παίκτες σε καθημερινή βάση, επειδή δεν είναι επαγγελματίες».

 

Νίκος Γκρίλλας: «Το γυμνάζομαι και μένω σπίτι, εγκυμονεί παγίδες»

Ο Νίκος Γκρίλλας, έχει αγωνιστεί ως παίκτης στην Α΄ Εθνική, ενώ είναι καθηγητής φυσικής αγωγής, με ειδίκευση στο ποδόσφαιρο, έχοντας εργαστεί σε πολλές ομάδες της Ηλείας ως προπονητής. Για τη συγκυρία αυτή αναφέρει: «Εάν επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα σε ένα μήνα, θα μιλάμε για διαδικαστικές καταστάσεις. Έχει χαθεί τελείως η επαφή. Κανένας δεν θα είναι όπως ήταν. Και από πλευράς φυσικής κατάστασης, αλλά και από θέμα ψυχολογίας, πολύ σημαντικό για μένα. Γιατί αυτό που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρο. Φοβάμαι ότι οι περισσότεροι δεν κάνουν αυτά τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν. Οπότε θεωρώ ότι τα πράγματα δεν θα είναι όπως ήταν. Οπωσδήποτε και τουλάχιστον -για μένα-, χρειάζονται δυο βδομάδες, για να επανέλθουν οι ποδοσφαιριστές, όσο μπορούν να επανέλθουν. Το λιγότερο δηλαδή. Αλλά στην ουσία είναι σαν να ξεκινάς προετοιμασία. Το γυμνάζομαι και μένω στο σπίτι, κρύβει παγίδες. Γιατί μπορεί να γυμνάζομαι δυο ώρες το πρωί, αλλά μπορεί δεκατρείς ώρες μετά να τρώω. Συνεπώς είναι όλα αλυσίδα. Μετράει και η διατροφή, μετρούν όλα. Είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός, το οποίο δεν έχει ζήσει καμία γενιά».

 

Νίκος Αντωνόπουλος: «Ποδοσφαιριστής που δεν έχει κάνει τίποτα, έχει ναυαγήσει»

Ο Νίκος Αντωνόπουλος, καθηγητής φυσικής αγωγής, με θητεία σε ερασιτεχνικές ομάδες της Ηλείας, κλήθηκε πέρσι, ως γυμναστής του Ξενοφώντα, να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όταν νωρίς-νωρίς μέσα στο καλοκαίρι και χωρίς προετοιμασία, έπρεπε ο Ξενοφών να μπει στα παιχνίδια του Κυπέλλου Ελλάδας. Για την τωρινή συγκυρία, αναφέρει:

«Δυο μήνες είναι όσο σταματούν οι παίκτες το καλοκαίρι υπό κανονικές συνθήκες. Τα πράγματα είναι απλά. Σε τακτικό κομμάτι έχει χαθεί η συνοχή και η ομαδικότητα. Ο ποδοσφαιριστής ο οποίος δεν έχει κάνει κάτι μόνος του και εκείνος που έχει κάνει. Ο Μουρίνιο με τον γυμναστή του, έχει πλατφόρμα και δίνουν οδηγίες στον πιδοσφαιριστή. Αυτό στις μεγάλες ομάδες.  Στα τοπικά τώρα. Ο ποδοσφαιριστής που δεν έχει κάνει τίποτα, έχει ναυαγήσει. Αν συνυπολογίσουμε ότι οι προπονητές στον δεύτερο γύρο δίνουν έμφαση στην ταχύτητα, καταλαβαίνετε τί συμβαίνει. Όποιος έχει κρατηθεί και κάνει προγράμματα μόνος του, μπορεί να σταθεί στο γήπεδο και να παίξει, βέβαια έχοντας χαθεί το στοιχείο της υποομάδας, γιατί έχει χάσει τη θέση του, τη ζώνη του, κ.ο.κ. Οι ομάδες οι οποίες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, πρέπει να παρακολουθούν και να υποστηρίζουν τους παίκτες τους με προγράμματα ατομικά. Εμείς είμαστε μια επαρχιακή πόλη, με δάση, με θάλασσες, μπορεί ο καθένας μόνος του να πάει όπου θέλει. Μιλάμε πάντα για την ατομική κατάσταση, όχι την ομαδική. Το διάστημα αυτό, είναι το διάστημα του ποδοσφαιριστή ο οποίος βρίσκεται στη μεταβατική περίοδο του καλοκαιριού. Οι Ενώσεις πρέπει να δώσουν δεκαπέντε μέρες προετοιμασίας. Διάστημα όχι καλό, αλλά ικανοποιητικό. Αλλά και δεκαπέντε μέρες να δώσει, προϋποθέτει να έχεις κάνει σε ατομικό επίπεδο πράγματα. Το καλοκαίρι και υπό κανονικές συνθήκες, ο παίκτης πηγαίνει δυο φορές τη βδομάδα και παίζει ένα καλτσέτο. Τώρα όμως απαγορεύονται όλα. Είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση».

 

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα