14.8 C
Pýrgos
Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας υλοποιεί καινοτόμο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ και διοργανώνει σεμινάριο επιμόρφωσης.

spot_img

Κατά το χρονικό διάστημα 2017- 2019 η Ομάδα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της  ΔΔΕ Ηλείας συμμετέχει σε στρατηγική σύμπραξη στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Καινοτομίας Erasmus+ με τίτλο «Cross the bridge» και κωδικό σύμβασης 2017-1-IS01-KA201-026521.

Οι Στρατηγικές Συμπράξεις στο πρόγραμμα Erasmus+ αφορούν στην ανάπτυξη και ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών μεταξύ φορέων/οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας ή σε άλλον κοινωνικοοικονομικό τομέα.

Οι συμμετέχοντες οργανισμοί  πέρα από τη ΔΔΕ Ηλείας είναι τα σχολεία:

-Árskóli, Iceland

-Mittelschool Gersthofen, Germany

-A’ Lykeio Ethnarchi Makariou, Cyprus

-I.I.S. “G.B.Pentasuglia” – Matera, Italy

Το Πανεπιστήμιο Ταρτού (University of Tartu) της Εσθονίας

Και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Cross Culture International Foundation Cyprus Ltd της  Κύπρου

 

Το Cross Bridge είναι ένα πρόγραμμα Erasmus + το οποίο, στην σημερινή πραγματικότητα της αυξανόμενης κινητικότητας των ανθρώπων στην Ευρώπη, προσπαθεί να προσφέρει λύσεις ενσωμάτωσής τους στα εκπαιδευτικά συστήματα, που ήδη αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Ένα από τα πιο αδύναμα σημεία των εκπαιδευτικών συστημάτων είναι ότι, κατά τη πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου υποτίθεται ότι ξεκινά η επιτυχής ένταξη αυτών των ατόμων που προέρχονται από άλλες χώρες, αυτή συχνά αποτυγχάνει. Η αποτυχία αυτή παρατηρείται και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η έλλειψη βοήθειας και καθοδήγησης για τους μαθητές με ξένο υπόβαθρο (ειδικά τα νέο- αφιχθέντα άτομα) στα σχολεία τους εκθέτει σε υψηλότερους κινδύνους: δυσκολία παρακολούθησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, χαμηλοί βαθμοί με αποτέλεσμα να τους ωθεί να παρατήσουν το σχολείο.

Ο κύριος στόχος του Cross the Bridge είναι να συνδυάσει διάφορα ρεύματα δραστηριοτήτων κάτω από μια καινοτόμο πρωτοβουλία, η οποία είναι τα κέντρα υποδοχής. Η προετοιμασία, η σύστασή τους και η λειτουργία τους, έχει σκοπό να παρέχουν χώρο, υλικά και λύσεις για το εμπλεκόμενο διδακτικό προσωπικό και θα ενσωματωθούν στις δραστηριότητες των σχολείων-εταίρων για να διασφαλιστεί ότι ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες των μαθητών  με ξένο υπόβαθρο.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΔΔΕ Ηλείας φιλοξενεί στον Πύργο τους εταίρους από το εξωτερικό διοργανώνοντας μια εβδομάδα επιμόρφωσης από τις 8-12 Οκτωβρίου 2018. Ο τίτλος της επιμόρφωσης είναι «Διαμορφώνοντας την διαπολιτισμική και κοινωνική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Εκπαίδευση»/ “Shaping the Intercultural & Social Inclusion in the European Education”. Θα πραγματοποιηθεί στο μικρό συνεδριακό του κεντρικού κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ενώ θα υπάρξουν και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους για την ανάδειξη της τοπικής κληρονομιάς και ιστορίας. Επίσης, έχει προγραμματιστεί μια επίσκεψη στη Μυρσίνη όπου υπάρχει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Στην επιμόρφωση αυτή έχουν κληθεί να παρουσιάσουν εισηγήσεις βιωματικές (workshops) και μη, ακαδημαϊκοί ειδήμονες στο αντικείμενο. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η κα Σπινθουράκη Ι. Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΠ) με αντικείμενο την  Πολυπολιτισμική και Πολύγλωσση Εκπαίδευση, και ο κ Καρράς Ι., οποίος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα  Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου με ερευνητικά αντικείμενα την Γλώσσα και τον Πολιτισμό.

Εισηγήσεις-εργαστήρια θα παρουσιάσουν επίσης:

-o κ. Αγγελόπουλος Γ., υπεύθυνος ΔΥΕΠ Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης

-η κα Βλάχου Φ., η οποία ασχολείται με τη συγγραφή εκπαιδευτικών  προγραμμάτων για πρόσφυγες

-η κα Κοταδάκη Μ., πρώην σχολική σύμβουλος της Αγγλικής Γλώσσας, της οποίας ερευνητικό ενδιαφέρον είναι η πολυπολιτισμική επικοινωνία

-ο κ. Μαρίτσας Α., Yπεύθυνος ΚΕΣΥΠ

-ο κ. Δρούζας Π., Yπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ

-η κα Χάρμπαλη Ι., Διευθύντρια Γ/σιου Γουμέρου

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα