20.7 C
Pýrgos
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Η εορτή της Αποτομής της Κεφαλής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον Πύργο

spot_img

Προτεινόμενα

Εορτάσθηκε και πάλι με πνευματική χαρά και αγαλλίαση, στην ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, η θλιβερή ανάμνηση του γεγονότος της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Τιμήσαμε  και πάλι εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, τον μαρτυρικό θάνατο με αποκεφαλισμό του ανθρώπου εκείνου, που εγκωμίασε περισσότερο από κάθε άλλο άνθρωπο ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός και αυτό διότι ο  Τίμιος Πρόδρομος μας δείχνει τον τρόπο, για να μεταφέρουμε το μήνυμα του Χριστού!

Οι Ιερές ακολουθίες τελέσθηκαν με την αρμόζουσα Εκκλησιαστική ευταξία και Ιεροπρέπεια, τηρώντας μάλιστα πιστά τα υγειονομικά μέτρα για την μη διασπορά του Covid-19, εις το ομώνυμο Ιστορικό παρεκκλήσιό μας, όπου και συνέρρευσε πλήθος Χριστιανών για να τιμήσουν τον εορταζόμενο Άγιο Ιωάννη.  Το άνθος της ερήμου και τον μάρτυρα της αληθείας, αφού υπήρξε ο όρθρος που ανήγγειλε τον ερχομό της ημέρας του Κυρίου και που προηγήθηκε της Ανατολής του Ήλιου της Δικαιοσύνης, έχοντας μεγάλη μεσιτεία και παρρησία στον θρόνο του Θεού. Διότι υπήρξε ένας ξεχωριστός Προφήτης, Ασκητής και Κήρυκας της αληθείας ο οποίος σφράγισε την ζωή του με το μαρτύριο, διότι οι άνθρωποι της ανομίας και του σκότους εκείνης της εποχής αλλά δυστυχώς όπως και σήμερα πολεμούν την αλήθεια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, μετά την Σταύρωση του Σωτήρος Χριστού!

Στον Μέγα Αναστάσιμο Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, πλαισιούμενος από τους Αιδεσ. π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Άγγελο Ζέζα  και τον οικείο εφημέριο π. Νικόλαο Κατσηδήμα, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός. Μετά την ευλόγηση  των άρτων ορθοτόμησε και  τον Θείον Λόγον, με θεολογικές αναφορές στο γεγονός της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου και στη μεγάλη προσωπικότητα του εορταζομένου Αγίου, ο οποίος ήταν αυτός που είχε αγιοσύνη ήδη από την κοιλία της μητέρας του! Που είχε ως κατοικία του την αγνότητα, που ακολούθησε την σωφροσύνη, που άσκησε την νηστεία, που απομακρύνθηκε από κάθε ανθρώπινη συναναστροφή και έκανε πόλη του την έρημο, ζώντας με τα θηρία, έχοντας ως ένδυμα τρίχες καμήλου και δερμάτινη ζώνη στη μέση του, που έτρωγε σαν πουλάκι του ουρανού, ενώ μελετούσε διαρκώς τον νόμο του Θεού, χάριν του οποίου και φυλακίστηκε, θεωρώντας τη φυλάκισή του, ως κάτι δεύτερο και μηδαμινό. Ήταν αυτός που ξεπέρασε τους όρους της φύσεως και βάπτισε τον απόλυτα καθαρό και αμόλυντο και πέραν από κάθε φύση Ιησού Χριστό! Μόνο εκείνος μπορούσε να ελέγξει με τέτοιο τρόπο και τόσο θάρρος τους ανήθικους άρχοντες. Τον Πρόδρομο και Βαπτιστή Ιωάννη, κανείς δεν μπορεί να τον φτάσει στην ταπείνωσή Του, στην υπακοή Του, στο θάρρος Του και στο κήρυγμά Του υπέρ της Μετανοίας.

Την Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, τέλεσε ο εξ Ηλείας καταγόμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιος ο οποίος αφού ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους συνεπικορούμενος από τους Αιδες. π. Ρωμανό Καββαθά και π. Νικόλαο Κατσηδήμα, ομίλησε για την εορτή αυτή και τα πολλαπλά νοήματα αυτής παροτρύνοντας παράλληλα τους παρισταμένους φιλέορτους Χριστιανούς και ευλαβείς κατοίκους της πόλεως του Πύργου, να οδηγηθούν στην μετάνοια την οποία εκήρρυσε ο εορταζόμενος Άγιος Ιωάννης, εάν πραγματικά θέλουν να σωθούν και να λυτρωθούν από τις δοκιμασίες και τα δυσεπίλυτα προβλήματα της καθημερινότητας που μας ταλανίζουν.

Όσο μπορούμε κι εμείς ας προσπαθήσουμε με ταπείνωση και υπακοή στην Αγία μας Εκκλησία και τα όργανά της, να φτάσουμε στον Ζωωδότη Χριστό! Ιδιαίτερα δε στους χαλεπούς καιρούς μας όπου η παραζάλη και ταραχή, μοιάζει να κυριαρχούν στην καθημερινότητα του πολύπαθου βίου μας χρειάζεται επιτέλους να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι η αληθινή ελευθερία, η ζωή και η χαρά κρύβονται στο «Γενηθήτω το θέλημα Σου» και όχι στην επιβολή του δικού μας θελήματος. Στην Εκκλησία δεν πρέπει να επιβάλλουμε τα «πιστεύω» και τις «απόψεις» μας αλλά να αφηνόμαστε και να παραδιδόμαστε εις τις εντολές και τα κελεύσματα αυτής, διότι μακριά από την Εκκλησία δεν υπάρχει σωτηρία!

 

π. Νικόλαος Κατσηδήμας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα