Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022
16.7 C
Pýrgos

Η ζωή και το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη στον Πολυχώρο Ήλιδας

spot_img

Τα «κεφάλαια» της ζωής και του έργου του Μανώλη Αναγνωστάκη ξεκίνησε να «διηγείται» η έκθεση με τον τίτλο «Το θέμα είναι τώρα τι λες», που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ιδρύματος της Βουλής σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το Δήμο Ήλιδας.

Η έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ σε μια όμορφη εκδήλωση, θα φιλοξενηθεί στο Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας έως και τις 20 Δεκεμβρίου.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου  Ολυμπίας κ. Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν η Γενική Γραμματέας του δήμου Ήλιδας κα Νίκη Κοκκαλιάρη, η μουσειολόγος – επιμελήτρια του Τμήματος Εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής  των Ελλήνων κα Άννα Ενεπεκίδου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας – Σκηνοθέτης κ. Δημήτρης Σπύρου.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κριτικός λογοτεχνίας κ. Αλέξης Ζήρας ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Μανόλης Αναγνωστάκης: Η δημόσια και προσωπική ηθική στην ποίησή του» ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε η ταινία: «Μανόλης Αναγνωστάκης: Δεκαπέντε και μία κινούμενες εικόνες» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Λάκη Παπαστάθη.

Έντεκα ενότητες, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μία ποιητική συλλογή, κτίζουν την αφήγηση του βίου και του έργου του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη στον οποίο είναι αφιερωμένη η έκθεση.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη ζωή και το έργο του ποιητή που άφησε σημαντική παρακαταθήκη. Η αρχική έκθεση για πρώτη φορά είχε παρουσιαστεί στην Αθήνα, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2018. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαίνουσα προσέγγιση της νεοελληνικής γραμματείας με πρωτοβουλία που ανέλαβε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, οργανώνοντας μια ιδιαίτερη έκθεση για το πρόσωπο, τον πολιτικό νου και, πάνω απ’ όλα, έναν από τους κορυφαίους μεταξύ των Ελλήνων ποιητών. Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων με διαρκείς εκθέσεις, εκδόσεις και εκδηλώσεις ανιχνεύει την Ιστορία, τη δημοκρατία, την ταυτότητα και την αυτογνωσία μας.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.30-13.30 και 19:00 – 21:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης και για όσο αυτή λειτουργεί, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές. Ο στόχος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την ποίηση του Αναγνωστάκη και κυρίως να αναδείξουν βιωματικά κάποιες πτυχές της ποίησης αυτής. Να γνωρίσουν οι μαθητές τον ποιητή και το έργο του και παράλληλα να έρθουν σε επαφή με την εποχή του και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Για τον σκοπό αυτό ακολουθούνται βιωματικές πρακτικές και θεατρικές τεχνικές όπου τα παιδιά εμπλέκονται ενεργά, “παντρεύοντας” την τέχνη της ποίησης με εκείνη του θεάτρου και δημιουργώντας εικόνες εμπνευσμένες από το ποιητικό έργο του Αναγνωστάκη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συγκροτήθηκε από ομάδα εκπαιδευτικών της Βουλής και απευθύνεται σε μεγαλύτερους μαθητές.

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα