25 C
Pýrgos
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Η Ηλεία «αποχαιρετά» τη Ζωή Σπυροπούλου…

spot_img

Προτεινόμενα

«Έφυγε» χθες από κοντά μας η παιδαγωγός και συγγραφέας Ζωή Σπυροπούλου, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στους δικούς της ανθρώπους αλλά και σε όσους είχαν την τύχη να την γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί της.

Κάθε της λέξη «γλυκιά», μια συμβουλή και μια νουθεσία για τη ζωή, βγαλμένη μέσα από την καρδιά της. Κάθε συζήτηση μαζί της άνοιγε «παράθυρα» στο μυαλό, εκεί που πριν… δεν υπήρχε τίποτα. Ένας άνθρωπος που «δούλεψε» με τις λέξεις αλλά οι λέξεις… είναι πάρα πολύ λίγες και «μικρές» για να την περιγράψουν.

Η Ζωή Σπυροπούλου διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου των Εν Αθήναις Πυργίων από το 2006 έως το 2015, ενώ δεν έχανε ευκαιρία για να επισκεφτεί την ιδιαίτερη πατρίδα της, τον Πύργο αλλά και ολόκληρη την Ηλεία που τόσο πολύ αγαπούσε.

Η εξόδιος ακολουθία της τελέστηκε σήμερα το πρωί από το 2ο Νεκροταφείο Αθηνών.

Και μπορεί σαν φυσική παρουσία η Ζωή Σπυροπούλου να μην είναι πια δίπλα μας, αλλά το έργο της παραμένει εδώ για να συνεχίσει να μας διδάσκει.

Το «Ilianews» εκφράζει τα βαθύτατα και ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Ζωής Σπυροπούλου.

 

Λίγα λόγια για τη Ζωή Σπυροπούλου

 

Η Ζωή Θ. Σπυροπούλου πέρασε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια στη γενέτειρά της, τον Πύργο Ηλείας. Τελείωσε την Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πατρών. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Πήρε πτυχίο Μετεκπαίδευσης και τελείωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε αρχικά στην ιδιωτική εκπαίδευση και στη συνέχεια στη δημόσια ως διευθύντρια σχολείων. Επίσης υπηρέτησε ως Σχολική Σύμβουλος στην Αθήνα.

Η κοινωνική και εκπαιδευτική προσφορά της είναι πολύχρονη και σημαντική. Πεζογράφος, συγγραφέας διηγημάτων, μυθιστορημάτων, λαογραφικών συλλογών, θεατρικών κειμένων, άρθρων και δοκιμίων, έχει γράψει συνολικά 30 βιβλία. Ασχολείται επίσης με την επιμέλεια λογοτεχνικών βιβλίων. Από το 1976 συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά, με χρονογραφήματα, μελέτες και άρθρα λογοτεχνικού και εκπαιδευτικού προβληματισμού. Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια που αφορούν την εκπαίδευση, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, το θέατρο και την ισότητα των δύο φύλων. Έχει λάβει μέρος σε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε σχολεία, σωματεία, δήμους και βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα. Ήταν υπεύθυνη επιμελήτρια δύο καινοτόμων σειρών εκπαιδευτικών βιβλίων (Παρακολουθήματα, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Ψαχνωρωτώ, εκδ. Κέδρος).

Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Ομάδας Πρωτοβουλίας της Επιθεώρησης Παιδικής Λογοτεχνίας, όπου περιέχονται μεταφράσεις και άρθρα της, και γενική γραμματέας του Συνδέσμου των εν Αθήναις Πυργίων. Είναι μέλος των λογοτεχνικών σωματείων Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το θεατρικό της έργο Τραγούδια για άντρες ανέβηκε το 2001 από το Νεοελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη και Η Ξυλομαρία από το Χαμόγελο του Παιδιού το 2003.

 

Έχει τιμηθεί με τα εξής βραβεία:

  • Κωνσταντίνου Δεμερτζή, από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου στον Έλληνα Δάσκαλο, 2 Απριλίου 2001.
  • Δήμου Ζωγράφου και 1ου Συλλόγου Δασκάλων Αθήνας, σε ένδειξη τιμής για την προσφορά της στη Δημ. Εκπαίδευση, ως μαχόμενης δασκάλας και αγωνιζόμενης Συνδικαλίστριας, 22 Απριλίου 2002.
  • Δήμου Πύργου, για την προσφορά της στα Νεοελληνικά και Ηλειακά Γράμματα, 19 Μαΐου 2002.
  • Νικολάου Καβάσιλα, για την προσφορά της στα Γράμματα, 2003.
  • Ανδρέα Καρκαβίτσα από το Δήμο Λεχαινών, για την προσφορά της στα Νεοελληνικά και Ηλειακά Γράμματα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα