Τα σημαντικά οφέλη των Διασυνοριακών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τρεις Δήμοι της Ηλείας, και άλλοι τρεις της Κάτω Ιταλίας, από κοινού με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, έχοντας την έμπρακτη υποστήριξη του Ηλείου Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου και «οδηγό» τους το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από την τριήμερη επίσκεψη Ηλειακής Αντιπροσωπείας και του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, μέσα από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος είναι Επίτιμος Δημότης των Δήμων Πύργου, Ανδραβίδας Κυλλήνης και Αρχαίας Ολυμπίας είναι σαφές: «Η Ηλεία μπορεί και πρέπει να καταστεί θρησκευτικός, περιβαλλοντολογικός, εκπαιδευτικός και φυσιολατρικός τουριστικός προορισμός. Ένας προορισμός που θα προσελκύει επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.»
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανταποκρίθηκε με χαρά στο κάλεσμα του Ηλείου Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου, των Δημάρχων Πύργου Στάθη Καννή, Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα και Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδη Παναγιωτόπουλου καθώς και του Προέδρου του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου Γιάννη Τσαμίχα, αντιλαμβανόμενος ότι τα οφέλη από την σύμπραξη και την πιθανή ένταξη προτάσεων των Δήμων, του Πατριαρχείου, του Πατριαρχικού Ίδρύματος Πατερικών Μελετών και της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας στα ευρωπαϊκά προγράμματα MED, HORIZON, ADRION, θα είναι πολλαπλά και θα διαχυθούν σε διαφόρους τομείς, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Στην ουσία μέσα από αυτή την σημαντικότατη πρωτοβουλία Εκκλησία , Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο , με την υποστήριξη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, δημιουργούν μια ισχυρή κοινοπραξία εταίρων επιδιώκοντας το «πάντρεμα» του θρησκευτικού, περιηγητικού-περιβαλλοντολογικού , εκπαιδευτικού και φυσιολατρικού τουρισμού με τον πολιτισμό, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Δήμων σε Ηλεία και κάτω Ιταλία.
Ο κ.κ. Βαρθολομαίος επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος στην υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι στον συγκεκριμένο τομέα ο ίδιος έχει να επιδείξει πλούσιο έργο, σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που συνέβαλε στο να χαρακτηριστεί από τα ΜΜΕ ως ο «Πράσινος» Πατριάρχης
Κοινή συνισταμένη των Δημάρχων αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση της επισκεψιμότητας στους Δήμους τους και στην Ηλεία, καθώς, όπως επισήμαναν, δεν μπορεί να εξαντλείται μέσα στην πολύ μικρή σεζόν του καλοκαιριού αλλά επιβάλλεται η επιμήκυνσή της με την προσέλκυση επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Στη σύσκεψη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, εκτός του Μητροπολίτη Ηλείας και του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, των Δημάρχων Πύργου, Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Αρχαίας Ολυμπίας και του Προέδρου του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, συμμετείχαν, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, πρόεδρος Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, Ηγούμενος της Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Βλατάνων. Επίσης η κ Ιωάννα Κλιάρη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και οι κύριοι Γ. Σαραντόπουλος και Γ. Γαρύφαλλος.
Ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος τόνισε: «Από την στιγμή που ενημερωθήκαμε για τις προσπάθειες των πολιτικών αρχών του τόπου για την σύνδεση μας με την Μεγάλη Ελλάδα, ευλογήσαμε την προσπάθεια και δίνουμε βροντερό παρόν στην διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων που έχουμε ανάγκη ώστε να μετατρέψουμε τον ευλογημένο και ιστορικό τόπο της Ηλείας σε θρησκευτικό, περιβαλλοντολογικό, εκπαιδευτικό και φυσιολατρικό τουριστικό προορισμό. Οι ιστορικές Ιερές Μονές, οι κατασκηνώσεις μας, οι εκτάσεις μας σε Δίβρη, Σπάτα και Σκαφιδιά είναι τα εχέγγυά μας. Κατασκευάζονται οι συντηρούνται ανάλογα με το τι θα μας προτείνουν οι ειδικοί.»
Ο Πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Τσαμίχας τόνισε: «Οι διαδικασίες υποβολής προτάσεων στα διασυνοριακά προγράμματα έχουν διάφορα στάδια. Το πρώτο αρχίζει με την κεντρική ιδέα, συνεχίζεται με την εύρεση των εταίρων και ολοκληρώνεται με την δημιουργία της κοινοπραξίας. Θεωρώ ότι η αποδοχή από την Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τον επονομάζομενο και ως «Πράσινο» Πατριάρχη, για την από κοινού υποβολή προτάσεων στα διασυνοριακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας δίνει την δυνατότητα της δημιουργίας ισχυρής κοινοπραξίας από εταίρους. Θα υποβάλλουμε προτάσεις, ανάλογα με τα προγράμματα που θα προκηρυχθούν όπως για παράδειγμα η προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και η πρόληψη κινδύνου καταστροφών και η ανθεκτικότητα, λαμβάνοντας υπόψη προσεγγίσεις που βασίζονται στο οικοσύστημα , η προώθηση της μετάβασης σε μια κυκλική και αποδοτική από πλευράς πόρων οικονομία , η ενίσχυση της προστασίας και διατήρησης της φύσης, της βιοποικιλότητας και των πράσινων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των αστικών περιοχών, και μείωση όλων των μορφών ρύπανσης καθώς και άλλες εδαφικές στρατηγικές.»
ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής τόνισε: « Η ιστορική αυτή συνάντηση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μου δίνει την ελπίδα ότι η πενταετής θητεία μου ως Δημάρχου, εκτός της επανόδου της αξιοπρέπειας στον Δήμο, θα μου δώσει και την δυνατότητα να κοιτάξω την νέα γενιά της Ηλείας στα μάτια και να τους πω ότι στον ιστορικό αυτό τόπο που γεννηθήκαμε, ζήσαμε και κάναμε οικογένεια θα βάλουμε το λιθαράκι μας, ώστε, μετά από σαράντα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους αποκλειστικά για την Ηλεία, ώστε να μετατρέψουμε την πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας, με τις κατάλληλες μελέτες που θα πληρωθούν στο σύνολό τους από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, σε κέντρο φυσιολατρικού και εκπαιδευτικού προορισμού , με άξονα την αξιοποίηση του δέλτα του Αλφειού και των αποξηραμένων λιμνών Αγουλινίτσας και Μουριάς.»
Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Επισκέφθηκα το κέντρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας με την ιδιότητα του Δημάρχου της παγκοσμίου φήμης Αρχαίας Ολυμπίας και συναποφασίσαμε στο να προταθεί η καθιέρωση του ορεινού όγκου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε κέντρο του θρησκευτικού- περιβαλλοντολογικού και εκπαιδευτικού τουρισμού από κοινού με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας με αιχμή την ιστορική Δίβρη και τις εκεί κατασκηνώσεις. Δεν βαδίζω στην πεπατημένη τουριστική ανάπτυξη μέσω μόνο του αρχαιολογικού χώρου. Σημαντικό είναι ότι θα αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους με την από κοινού συνεργασία Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας , Οικουμενικού Πατριαρχείου και των εταίρων μας στην Ιταλία.»
Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας τόνισε: «Με την ολοκλήρωση της ιστορικής μας συνάντησης στο Φανάρι, μου έρχεται σαν ανάμνηση, η δήλωσή μου πριν τέσσερα χρόνια, ότι η εξωστρέφεια του Δήμου μας είναι ο πρωταρχικός μου στόχος. Η πρόσδεσή μας με την Ιταλική οικονομία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι στρατηγική μας επιλογή. Για πολλούς λόγους. Για πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, οικονομικούς. Η αξιοποίηση του Κυλλήνιου Κόλπου συνολικά, αλλά και ειδικά, όπως η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου και του δάσους της Στροφυλιάς, απαιτούν χρήματα για μελέτες και κατασκευές. Και αυτό θα γίνει με την αξιοποίηση των διασυνοριακών προγραμμάτων, ώστε, να βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι. Η Βόρεια Ηλεία με τα αγροτικά προϊόντα, τα ψάρια και το αυγοτάραχο του Κοτυχίου και την μεσαιωνικής της ιστορία θα αποτελέσουν τον πυρήνα του εναλλακτικού τουρισμού.»