OIKONOMIA ΗΛΕΙΑ

Η κρίση έχει πλήξει δραματικά τον εμπορικό κλάδο


Το ελληνικό εμπόριο ανέκαθεν υπήρξε ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, έχοντας προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την προκοπή της χώρας. Η εμπορική δραστηριότητα πάντα υπήρξε το αποκούμπι εκατομμυρίων συμπατριωτών μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αποτέλεσε παράγοντα πολιτισμού και εξωστρέφειας και συνέβαλε καταλυτικά στη διαμόρφωση και στη μακροημέρευση του ελληνικού αναπτυξιακού μοντέλου σε όλες τις διαφορετικές του εποχές και εκδοχές.

Δυστυχώς, σήμερα η κατάσταση στην αγορά είναι εντελώς διαφορετική. Η μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων χρόνων έπληξε δραματικά τον εμπορικό κλάδο με αποτέλεσμα συνεχώς καταστήματα να κλείνουν αφού δεν μπορούν να αντέξουν τους αυξημένους φόρους και την έλλειψη ρευστότητας.

Όπως για τον καθένα έτσι και για τους εμπόρους η εξασφάλιση της επόμενης ημέρας είναι το ζητούμενο.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ. ΠΥΡΓΟΥ

Ο εμπορικός κόσμος του Πύργου πήρε μια μεγάλη ανάσα το βράδυ της λευκής νύχτας, παρά τα προβλήματα που είχαμε. Καταφέραμε όμως να κάνουμε μια λευκή νύχτα που ο εμπορικός κόσμος πήρε ανάσα. Από κει και πέρα τα προβλήματα όσο πάνε και χειροτερεύουν.

Δυστυχώς, στον Πύργο συνεχίζεται να κλείνουν καταστήματα και όσοι αντέξουν μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι δώρο Θεού. Μετά τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολλά μαγαζιά κλειστά. Από τα στοιχεία που διατηρεί το Επιμελητήριο Ηλείας γνωρίζουμε πως έχει κλείσει ένας μεγάλος αριθμός καταστημάτων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΗΣ

Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ε.Σ. ΠΥΡΓΟΥ

Υπάρχει κάμψη μεγάλη στην αγορά και αν μπορέσει ο δήμος Πύργου μαζί με τους φορείς του Κατακόλου να φέρουν τουρίστες στον Πύργο θα μπορέσουμε να έχουμε προοπτικές ανάπτυξης.

Δεν θα συμβούλευα νέα παιδιά, όπως είναι η σημερινή κατάσταση, ν’ ανοίξουν κάποιο μαγαζί στην περιοχή. Είναι μεγάλο ρίσκο. Θα επενδύσει σε κάποιο μαγαζί και πιθανών να χάσει τα λεφτά του.

 

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ. ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ «ΕΝΟΤΗΤΑ»

Από κίνηση, τελειώνοντας πλέον η σαιζόν του 2017, ουσιαστικά δεν έχει γίνει απολογισμός. Εκ των πραγμάτων απολογισμός θα γίνει το Νοέμβρη, όμως τα πράγματα δεν ήταν καθόλου καλά. Θεωρώ πως πάνε από το κακό στο χειρότερο. Πιστεύω πως οι φορείς δεν έχουν σκύψει, δεν είναι το Κατάκολο αυτό που ουσιαστικά ονειρευόμαστε. Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Θεωρώ πως το 2018, όπως δείχνουν τα γεγονότα δεν θα είναι καλύτερα.

Οι τουρίστες αγοραστικά δεν είναι στα καλύτερά τους, αφού και στην Ευρώπη υπάρχει κρίση και φαίνεται στην αγορά μας. Αυτό που λέω κι έλεγα πάντα είναι ότι γενικά στους πελάτες θα πρέπει να δίνεται πάντα κίνητρο. Να δίνουμε εναλλακτικές λύσεις έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα να ξοδέψουν αυτά τα λίγα χρήματα που έχουν. Όταν μπαίνουμε στη λογική του ανταγωνισμού από την Κέρκυρα και γενικότερα σε όλο το κομμάτι του Ιονίου ως ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και όλες οι επιχειρήσεις πουλάνε τα ίδια και τα ίδια πράγματα εκ των πραγμάτων δεν είναι αυτό που ζητάει ο πελάτης. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να σκύψουμε πάνω σε αυτό, να δώσουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν για να μπορούμε να δούμε καλύτερες ημέρες.

Εκδηλώσεις σαν αυτή που έγινε τον Αύγουστο πρέπει να εξελιχθούν σε θεσμό γιατί αυτό που συνέβη στην συγκεκριμένη εκδήλωση συνδέει τα τοπικά προϊόντα και γενικότερα τα ελληνικά με τον τουρισμό. Ότι ακριβώς ζητάμε. Θα έπρεπε αυτό να είχε γίνει πολύ πιο πριν. Μέχρι και το Επιμελητήριο θα έπρεπε να είχε σκύψει πάνω σε αυτή την διαδικασία και να έχουν συνδέσει αυτό το κομμάτι. Η περιφέρεια επίσης και αυτή να είχε σκύψει πάνω σε αυτή την διαδικασία. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε κανένα μα κανένα τοπικό προϊόν δικό μας δεν αγοράζεται εάν εξαιρέσεις το κτήμα Μερκούρη, δεν αγοράζεται για παράδειγμα σε κρασί ή ότι έχει σχέση με τοπικό παραδοσιακό προϊόν από κανέναν εξαιρώντας κανά δύο προϊόντα. Έχουμε 100 τοπικά προϊόντα και μιλάμε μόνο για δύο. Άρα αυτό θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει πολύ παλαιότερα για να έχει συνδεθεί η διαδικασία.

ΝΙΚΟΣ ΣΑΨΑΛΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Σ. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Η κατάσταση αυτή την εποχή είναι πάρα πολύ δύσκολη. Τα μαγαζιά αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Προσπαθούμε να βρούμε ως εμπορικός σύλλογος λύσεις ώστε να αναπτύξουμε την αγορά της Αμαλιάδας.

Τα πράγματα, όμως, γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα. Τα προβλήματα πολύ μεγάλα. Καθημερινά όλοι μας πληρώνουμε φόρους, και λεφτά δεν μένουν για να κινηθούν τα καταστήματα. Ψάχνουμε λύσεις όπως το καλοκαίρι με την Λευκή Νύχτα, τώρα ετοιμαζόμαστε για την Εκπτωτική Νύχτα και διάφορες άλλες δράσεις για να φέρουμε κόσμο και από άλλες περιοχές του νομού για να μεγαλώσει η αγοραστική κίνηση στην Αμαλιάδα. Αν η κυβέρνηση δεν καταλάβει ότι πρέπει να δώσει τα λεφτά του εισπράττει στη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους για να επιβιώσει ο κόσμος θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα και πολλά λουκέτα. Μέχρι στιγμής στην Αμαλιάδα λίγα καταστήματα έχουν κλείσει διότι ο κόσμος καταβάλλει υπερπροσπάθεια να τα κρατήσει ανοικτά. Ζουν από τις επιχειρήσεις τους γι αυτό προσπαθούν με νύχια και δόντια να κρατηθούν. Πιστεύω να ακουστούν οι απόψεις μας, μέσω των Ομοσπονδιών μας, για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι πρέπει να βοηθήσει τις τοπικές αγορές.

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΧΑΔΟΥΛΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

Η κατάσταση στην αγορά είναι δραματική. Βλέπουμε κάστρα να γκρεμίζονται. Η ρευστότητα στην χώρα είναι απελπιστική. Δεν υπάρχουν χρήματα κίνησης. Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα έχει βαλθεί να μας εξαφανίσει. Δεν μας δίνει δικαίωμα συναλλαγής και αυτή την στιγμή ο τρόπος που δουλεύει η αγορά είναι λόγω της προσωπικής αλληλεγγύης του καθενός, όσο μπορεί, να στηρίξει τους συνανθρώπους του.

Το δικό μου μαγαζί, επιβάλλεται να δίνει πράγματα με μεγάλες δόσεις για να μπορέσει να έχει μια τελευταία ελπίδα ο έμπορος, ο επιχειρηματίας να δραστηριοποιείται μήπως και καταφέρει να γυρίσει κάπως την κατάσταση. Η πτώση του τζίρου,. Όμως, σε όλα τα μαγαζιά, ιδιαίτερα της εστίασης που φέτος το καλοκαίρι είδαμε πόσο έπεσε, οφείλεται στο ότι ο κόσμος έχει πρόβλημα ρευστότητας κι έχει γίνει μια τεράστια αφαίμαξη των λογαριασμών από κατασχέσεις, από υπέρογκες υποχρεώσεις, αυξημένη φορολογία, ΕΝΦΙΑ, είναι τόσα πολλά.

Εκείνο που θέλω να επισημάνω, επίσης, είναι να ξυπνήσει το ένστικτο των Ελλήνων, η αλληλεγγύη μεταξύ μας αλλά και η σοβαρότητα. Πάντα υπήρχαν τα λαμόγια, πάντα υπήρχαν οι σωστοί. Θα πρέπει να ξέρουμε το πώς θα διαχειριστούμε αυτή την κρίση, να καταφέρουμε να την υπερπηδήσουμε, να βγούμε από αυτή και δεν αποκλείεται και κάποια στιγμή, απέναντι σε όλο αυτό το παγκόσμιο πολιτικό καθεστώς που θέλει όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όλο τον ιδιωτικό τομέα να αφαιρεθεί από τον χάρτη. Μας θέλουν εργάτες, όμως ο Έλληνας δεν μπορεί να είναι εργάτης. Ο Έλληνας έχει όραμα και πιστεύω άτι στο τέλος θα τα καταφέρει. Ελπίζω με δύναμη και κουράγιο να ανταπεξέλθουμε σε όσα μας κάνουν.

Καλή δύναμη.