24.9 C
Pýrgos
Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Η Κτηνίατρος της Περιφέρειας «μηδενίζει» τα προηγούμενα δημοσιεύματα τοπικής εφημερίδας για τις ελιές

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Όλοι διαβάσαμε τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύματα τού τύπου «Μαζέψτε γρήγορα τις ελιές» γιατί ειναι άρρωστες κ.τ.λ

Το Ilia.news ήταν αποδέκτης πολλών παραπόνων ότι σε καμιά περιοχή δεν υπήρχε πρόβλημα …

Από το ρεπορτάζ που έκανε το Ilia.news, σε όλη σχεδόν την Ηλεία, καταλήξαμε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τον καρπό γενικότερα στην Ηλεία και όλοι οι ελαιοπαραγωγοί «έψαχναν» την αιτία των αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων.

Στα δημοσιεύματα είδαμε όλοι ότι αναφερόταν ένα ελαιοτριβείο…

Δεν σας κρύβουμε ότι αρχικά οι ελαιοπαραγωγοί ήταν σε μια σύγχυση ,αλλά γρήγορα κατάλαβαν ότι δεν ισχυε κάτι τέτοιο και κάτι <ύποπτο> μάλλον συνέβαινε στα δημοσιεύματα…

Μας ρωτούσαν οι ελαιοπαραγωγοί, πως να μαζέψουμε τις ελιές και πως ειναι άρρωστες αφού πριν λίγες μέρες ραντίστηκαν ;

Να μαζέψουμε το δηλητήριο και να το βάλουμε στα σπίτια μας και στην ευρύτερη αγορά με την πώληση του ;

Τελικά κάποιοι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των ελαιοπαραγωγών…;

Την απάντηση τελικά την έδωσαν οι ειδικοί…Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ κ.Σπυροπούλου Παναγιώτα Κτηνίατρος και ο Σύλλογος γεωπόνων Ηλείας!

«Η φετινή ελαιοπαραγωγή εξελίσσεται  ιδανικά  με μηδενικές προσβολές από τον κυριότερο εχθρό της ελιάς, τον δάκο,  και με κλιματικές συνθήκες που μέχρι σήμερα  δεν ευνόησαν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών (π.χ. γλοιοσπόριο, κερκόσπορα, κυκλοκόνιο κ.α.).  Η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου αναμένεται να είναι εξαιρετική αφού από οι πρώτες ελαιοποιήσεις οδήγησαν σε παραγωγή  εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα μεταξύ 0,1 και 0,3.

Οι κλιματικές συνθήκες του φθινοπώρου – αυξημένη υγρασία, βροχοπτώσεις, άριστο εύρος θερμοκρασιών, ωριμότητα καρπού –  είναι γνωστό στους ελαιοπαραγωγούς ότι  βοηθούν την πιθανή εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών (γλοιοσπόριο, κερκόσπορα, κυκλοκόνιο κ.α.)

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας συστήνει στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας, να επιθεωρούν τους ελαιώνες τους και αφού εξετάζουν πρώτα τα ελαιόδεντρά τους για συμπτώματα (τυχόν προσβολές σε φύλλα ή καρπούς), ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία ή σε περιοχές που παρουσίασαν προσβολές την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, σε συνεργασία με τους  τοπικούς γεωπόνους και αναλόγως του χρόνου συγκομιδής, να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες φυτοπροστασίας στον κατάλληλο καλλιεργητικό χρόνο όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο με σκευάσματα, εγκεκριμένα για την καλλιέργεια της ελιάς, τηρώντας πιστά τις οδηγίες της ετικέτας τους και τον χρόνο αναμονής πριν την συγκομιδή για την αποφυγή υπολειμμάτων στο ελαιόλαδο.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία μας στα τηλέφωνα 2621360140, 155».

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Σπυροπούλου Παναγιώτα

Κτηνίατρος


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ                                       

ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

 

Φίλες και φίλοι ελαιοκαλλιεργητές,

Πλησιάζοντας προς τη συγκομιδή των ελιών, ήδη τα πρώτα αγουρέλαια παρήχθησαν, φαίνεται ότι η φετινή χρονιά δεν θα μας επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις όπως η περσινή. Μετά την συνεχή ενημέρωση από μέρους μας, και με την ημερίδα που διοργανώσαμε, αλλά και από τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά, θεωρούμε ότι η πλειονότητα των παραγωγών ενήργησε σωστά παίρνοντας τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά μέτρα.

Οι κλιματοικές συνθήκες που επικράτησαν τον περασμένο χειμώνα, με τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και την άνοιξη και του καλοκαιριού, δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη μυκήτων  και εντόμων. Οι δακοπροσβολές φέτος ήταν αρκετά μειωμένες και με συνδυασμό τους ανοιξιάτικους ψεκασμούς, που προχώρησαν αρκετοί παραγωγοί,  για την καταπολέμηση του γλοιοσπορίου και των υπόλοιπων μυκητολογικών ασθενειών,διαπιστώνετα ότι μας έχουν οδηγήσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο φυτοπροστασίας.

Φτάνοντας λοιπόν ένα βήμα πριν τη συγκομιδή, από τις επισκέψεις στους ελαιώνες των συναδέλφων ανά το νομό, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι  δεν παρουσιάζονται ανησυχητικά προβλήματα με παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τις ελιές. Σε ορισμένες περιοχές μικρή πτώση του ελαιοκάρπου οφείλεται σε προσβολή από πυρηνοτρήτη, που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, χωρίς όμως σημαντική οικονομική ζημιά.

Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση. Οι συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και αρκετά υψηλή σχετική υγρασία, δημιουργούν προβληματισμό για το πώς θα επηρεάσουν.

Όσοι λοιπόν ελαιοκαλλιεργητές δεν έχουν λάβει μέτρα φυτοπροστασίας κατά τη φθινοπωρινή περίοδο καλό είναι να συμβουλευτούν τους συναδέλφους γεωπόνους-συνεργάτες τους για να τους προτείνουν τα κατάλληλα μυκητοκτόνα για την καλύτερη δυνατή προστασία της καλλιέργειας τους. Να τονίσουμε για μία ακόμη φορά ότι οποιαδήποτε  «μαύρη» ελιά ή ακόμα και σάπια βρεθεί επάνω ή και κάτω από το δέντρο δεν είναι κατά ανάγκη γλοιοσπόριο.

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το εργαστήριο φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων ελαιοκάρπου. Για  οποιαδήποτε νέα εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με το ελαιόλαδο, ότι απαιτείται από όλους ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση για να μην δημιουργείται πανικός στους παραγωγούς. Ο πανικός είναι ο παράγοντας εκείνος που επιτρέπει στους επιτήδειους να θησαυρίζουν εις βάρος των πολλών και οδηγεί στην μακροχρόνια υποβάθμιση του ¨ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΧΡΥΣΟΥ¨ της περιοχή μας.        

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΤΑΣΟΣ                                              ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα