ΗΛΕΙΑ OIKONOMIA ΠΥΡΓΟΥ

Η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις

  • 16
    Shares

Η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Τώρα υποχρεούται να τις εντάξει σε ειδικό πακέτο μέτρων για να αποφευχθούν τα οριστικά λουκέτα

Την 11η Μαΐου και ύστερα από καραντίνα δύο μηνών τα εμπορικά καταστήματα ανέβασαν τα ρολά τους, με την ελπίδα ότι οι καταναλωτές θα προσέλθουν να καλύψουν τις ελλείψεις των αγορών τους για αυτό το μεγάλο διάστημα.

Ωστόσο, η επαναλειτουργία τους δεν έφερε και την αναμενόμενη κίνηση στην αγορά και παρατηρήθηκε μια δυσμενή κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα οι καταναλωτές κινήθηκαν μουδιασμένα και ήταν επιφυλακτικοί τόσο σε υγειονομικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό.

Επίσης, ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσε η συνέχιση της αύξησης κίνησης στις ταχυμεταφορές (courier) με τα καταστήματα ανοιχτά, κάτι που σημαίνει ότι ο καταναλωτής άλλαξε συνήθειες ή ότι ο φόβος του δεν του επιτρέπει να ψωνίσει προσερχόμενος σε εμπορικό κατάστημα.

Με αυτά τα δεδομένα και σε αυτό το δυσχερές περιβάλλον καλούνται οι καταστηματάρχες το επόμενο διάστημα να επιχειρήσουν, γνωρίζοντας ότι η αβεβαιότητα αποτελεί το χειρότερο ΄΄ εχθρό του επιχειρείν ΄΄.

Η κυβέρνηση που για πολλούς υπερέβαλε στο διάστημα του κλεισίματος πρέπει να προβλέψει ειδικά για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και να το κάνει τώρα, γιατί αύριο κινδυνεύουν με οριστικό λουκέτο.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις (που τις έκλεισαν χωρίς σχέδιο και σε κάποιες περιπτώσεις αδικαιολόγητα για αυτό το διάστημα) δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν τους προγραμματισμούς των υπουργείων, όπως ενδεχομένως αυτό να είναι δυνατό για άλλους κλάδους.

Και επειδή όλο το βάρος φαίνεται να πέφτει στον τουρισμό και στον συμπαθή κλάδο της εστίασης, πρέπει να δοθεί προσοχή και στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που όλες οι κυβερνήσεις θεωρούσαν ΄΄ ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας ΄΄.

Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να αποκαλούν στην κυβέρνηση ως βαριά βιομηχανία της χώρας μόνο τον τουρισμό, αλλά πρέπει να υπολογιστεί και πόσο συνεισφέρουν στα έσοδα του κράτους οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είναι δεδομένες και αν δεν στηριχθούν άμεσα θα κλείσουν.

Βλέποντας γραφικούς πολιτικούς να βολτάρουν στα καταστήματα δείχνοντας ενδιαφέρον για το μέλλον τους και βγάζοντας φωτογραφίες, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι έμποροι δεν έχουν ανάγκη από λόγια συμπόνιας αλλά από πράξεις ουσίας.

Τέλος, ο ΄΄ θάνατος του εμποράκου ΄΄ είναι πιο κοντά από ποτέ και η κυβέρνηση οφείλει να τον αποτρέψει.

 

Νίκος Σκορδαλής

Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Ηλείας

Γενικός Γραμματέας Εμπορικού Συλλόγου Πύργου


  • 16
    Shares