ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΛΕΙΑ ΗΛΙΔΑΣ

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τον προτεινόμενο, για το έτος 2021, προϋπολογισμό του Δήμου Ήλιδας   

  • 8
    Shares

Η τοποθέτηση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ήλιδας στις 30/12/2020 με θέμα «Προϋπολογισμός του Δήμου για το έτος 2021».    

«Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταψηφίζει τον προτεινόμενο, για το έτος 2021, προϋπολογισμό του Δήμου Ήλιδας.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό απόλυτα ταυτισμένο με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ο οποίος υπηρετεί την κατεύθυνση και το στόχο που έχει θέσει το μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα σήμερα. Αυτόν της καπιταλιστικής ανάπτυξης που σημαίνει θυσίες και βάρη στο λαό για να μείνει έτσι χώρος για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Αυτό καταγράφεται στον προϋπολογισμό μέσα από τη ληστρική φορολόγηση των λαϊκών οικογενειών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των εσόδων του προϋπολογισμού μέσα από τέλη, πρόστιμα, φόρους κ.λ.π. τη στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση είναι μειωμένη.

Τα τακτικά έσοδα, αυτά δηλαδή που είναι εξασφαλισμένα είναι 6,473 εκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά θα εισπραχθούν κατευθείαν από τους δημότες μέσα από τέλη κ.λ.π. 2,300 εκατομμύρια ευρώ ή το 36%. Ενώ τα χρήματα που δίνονται μέσα από την κρατική χρηματοδότηση είναι 4,139 εκατομμύρια ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε και αυτά που προβλέπεται να εισπραχθούν από τέλη και διεκδικήσεις παρελθόντων ετών φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ποσά που θα πληρώσουν άμεσα οι δημότες είναι πολύ περισσότερα.  Το ότι ο προϋπολογισμός είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου φαίνεται και από το γεγονός ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίστηκε ( η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  το καταψήφισε) για νέα έργα το 2021 προβλέπονται 1,136 εκατομμύρια ευρώ. Απουσιάζουν έργα πυροπροστασίας, αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για επισκευές και συντήρηση σχολείων προβλέπεται ποσόν 98.400,00 ευρώ, τη στιγμή που στον Δήμο υπάρχουν σχολικά κτήρια επικίνδυνα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που το λαϊκό εισόδημα έχει χτυπηθεί δραματικά, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία.

Αντί λοιπόν μέσα από τον προϋπολογισμό να προβλέπονται κάποια μέτρα που θα ανακουφίσουν τους δημότες οι οποίοι έχουν πληγές γίνεται το αντίθετο.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση που απλά θα ανακουφίσουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Α. Απαλλαγή από τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για όσους μήνες του 2020 παρέμειναν κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις (και του Δεκέμβρη συμπεριλαμβανομένου).

Β. Απαλλαγή από το τέλος κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων για όσους μήνες παρέμειναν κλειστές οι επιχειρήσεις.

Γ. Απαλλαγή επιχειρήσεων από τέλος διαμονής και λοιπά ανάλογα τέλη για όσους μήνες παρέμειναν κλειστές.

Δ. Απαλλαγή από το μηνιαίο μίσθωμα κυλικείων σχολείων όλων των βαθμίδων και αθλητικού κέντρου για όσους μήνες παρέμειναν κλειστά.

Ε. Απαλλαγή από τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για όλο το 2020 στα σπίτια όλων των ανέργων και όσων βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

ΣΤ. Αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τράπεζες και σούπερ μάρκετ.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται η ανάγκη μέσα από τα σωματεία και τους άλλους φορείς του κινήματος να δυναμώσει   :

  • Η πάλη για να αποκρουστεί η λογική ότι οι δημότες πρέπει να πληρώνουν για όλα.
  • Η διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων.
  • Η πάλη για τις ανάγκες του λαού τις οποίες συνθλίβει η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων από το κράτος, είτε πρόκειται για την Κεντρική είτε για την Τοπική Διοίκηση.
  • Σε αυτόν το δρόμο η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα είναι μπροστά όπως έκανε μέχρι τώρα».

  • 8
    Shares