ΗΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Η μεγάλη συνάντηση καλλιτεχνών του καλοκαιριού – Οι ομάδες & τα εργαστήρια του 6ου Port Festival


Σας προτείνουμε ένα γεμάτο τριήμερο την Κυριακή 29, Δευτέρα 30 & Τρίτη 31 Ιουλίου στο αλσύλλιο Κατακόλου με δράσεις για όλες τις ηλικίες! Συσπειρωνόμαστε στο  6ο Port Festival, από τις 7:30 το απόγευμα, για να συγκεντρώσουμε τρόφιμα μακράς διάρκειας & είδη πρώτης ανάγκης για το Χαμόγελο του Παιδιού, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία των 4 Λυκείων του Πύργου και τους πυρόπληκτους της Αττικής και παράλληλα τραγουδάμε, χορεύουμε, μαθαίνουμε, συνεργαζόμαστε, εκφραζόμαστε!

Όπως και στις έξι προηγούμενες διοργανώσεις, σημαντικό ρόλο στη φυσιογνωμία του Port Festival διαδραματίζουν οι φορείς εθελοντισμού, οι ομάδες και οι σύλλογοι που φιλοξενούνται στο χώρο διεξαγωγής του. Οι ομάδες αυτές ενημερώνουν για τη δράση τους, αναπτύσσουν καλλιτεχνικές, περιβαλλοντικές, αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες και οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις γύρω από την κεντρική μουσική σκηνή.

Συμμετέχουν οι εξής ομάδες-σύλλογοι:

 1. Collectiva Artenativa: Διοργανώνει το φεστιβάλ κι έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια.
 2. Πλανώδειο: Συνδιοργανώνει το φεστιβάλ.
 3. Επιτροπή Εθελοντών Port Festival: Διοργανώνει το φεστιβάλ, συγκεντρώνει τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης και τα διανέμει στο Δίκτυο Κοινωνικών Παντοπωλείων των 4 Λυκείων του Πύργου και στους πυρόπληκτους της Αττικής.
 4. Το Χαμόγελο του Παιδιού: Συγκεντρώνει τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα διατεθούν στις δομές φιλοξενίας του στην περιοχή.
 5. Οι ΗλειοΤέχνες Πολιτιστικός & Καλλιτεχνικός Σύλλογος Ν. Ηλείας συμμετέχουν στη διοργάνωση του φεστιβάλ και παράλληλα εκθέτουν τις μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες τους, από διαφορετικές τεχνικές και υλικά!
 6. Σκακιστική Ακαδημία Πύργου: Ενημερώνει για το έργο της, παραδίδει μαθήματα και δίνει την ευκαιρία στους φίλους του σκακιού να εξασκηθούν πάνω στο αγαπημένο τους άθλημα.
 7. Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους: Η σχέση που διατηρείται και καλλιεργείται από το Zero Port Festival και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ μας δεν είναι άλλη από αυτή που έχουμε με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και την Camera Zizanio. Έτσι και φέτος παρουσιάζουν το έργο τους και λειτουργούν το εργαστήριο κινουμένου σχεδίου με την τεχνική stop motion για μικρούς και μεγάλους.
 8. Η Φωτογραφική Ομάδα Ηλείας συστήνεται στο κοινό του 6ου Port Festival, παρουσιάζοντας εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό από την ευρύτερη περιοχή του νομού Ηλείας!
 9. Το Vespa Club Pyrgos για 1η φορά στο Port Festival! Tα μέλη του, ενωμένα από το κοινό πάθος για το πιο γνωστό και αγαπημένο σκούτερ στον κόσμο, κάνουν μια Vespa βόλτα και αράζουν στο αλσύλλιο Κατακόλου, για να μας παρουσιάσουν τα δικά τους μοντέλα και να ανακαλύψουμε μαζί την ιστορία της! …72 χρόνια on the road!
 10. Ο «Αρχέλων» Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας – Πρόγραμμα Κυπαρισσίας ενημερώνει για τη δράση του και διανέμει φυλλάδια και υλικό υποστήριξης του έργου του.
 11. Πολιτιστικός Σύλλογος Κατακόλου «Ο Φάρος»: Ενημερώνει για τη δράση του, παρουσιάζει την εφημερίδα «Ο Φάρος» που εκδίδει και βοηθά τους εθελοντές του φεστιβάλ στη συγκέντρωση των τροφίμων.
 12. Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Αμαλιάδας. Διασφαλίζουν την ομαλή έκβαση του φεστιβάλ και είναι έτοιμοι να επέμβουν αν τυχόν χρειαστεί.

 

Τα εργαστήρια του 6ου Port Festival

Όπως σε κάθε διοργάνωση, έτσι και φέτος το 6ο Port Festival πραγματοποιεί δραστηριότητες που απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες, αλλά και σε όσους αισθάνονται μικροί! Μια σειρά εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης για όλες τις ηλικίες, καθώς και δράσεις από καλλιτέχνες της περιοχής μας που αφυπνίζουν αισθήσεις και βιώματα και μας φέρνουν πιο κοντά.

Τα εργαστήρια του 6ου Port Festival είναι τα εξής:

To τριήμερο εργαστήριο Port News θα πραγματοποιηθεί και φέτος με εθελοντές και «ζιζάνια» κι όποιον επιθυμεί να συμμετέχει, καταγράφοντας όσα διαδραματίζονται στο φεστιβάλ και παίρνοντας συνεντεύξεις από τους καλλιτέχνες! Υπεύθυνοι: Ηρώ Ρήγα, Νίκος Κουλοχέρας.

To τριήμερο εργαστήριο κινουμένου σχεδίου (Animation) με την τεχνική stop motion για μικρούς και μεγάλους από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και την Camera Zizanio.

Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά ηλικίας από 3 ετών, με υπεύθυνες την ηθοποιό Ελευθερία Κουή και την λογοθεραπεύτρια Χριστίνα Καλαμπρέζου. Το εργαστήριο περιλαμβάνει Face painting, θεατρικό παιχνίδι & κατασκευές με μπαλόνια και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιουλίου, στις 7:30μ.μ.

 

Αφήγηση του παραμυθιού «Βολίδας, ο γρήγορος βραδύποδας» της Πυργιώτισσας Γιώτας Σιπέτα από την ίδια τη συγγραφέα, τη Δευτέρα 30 Ιουλίου, στις 7:30μ.μ. Το παραμύθι συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Μπου Ξελευθερία!» (Εκδόσεις iWrite.gr, 2017), το οποίο μιλά για το σχολικό εκφοβισμό μέσα από 30 διδακτικά παραμύθια, μια ομαδική δουλειά των σπουδαστών του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής «Tabula Rasa».

 

Παιδικό Θεατρικό Παιχνίδι, τη Δευτέρα 30 Ιουλίου, στις 7:30μ.μ: Συζήτηση για την ιστορία του δράματος και τον διδακτικό του ρόλο, εύκολες σωματικές  ασκήσεις για ζέσταμα και δραματοποίηση κάποιου παιδικού τραγουδιού ή παραμυθιού σε κοινή απόφαση με τα παιδιά. Υπεύθυνοι του εργαστηρίου ο φοιτητής Θεατρικών Σπουδών Ιωάννης Αγγελόπουλος και η φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Μαρία Μπαλάσκα.

Εργαστήριο Παραμυθιού της «Γιαγιάς με το ένα Δόντι». Με αχαλίνωτη φαντασία την Τρίτη 31 Ιουλίου στις 7:30μ.μ. εκτοξευόμαστε στην Παραμυθοχώρα μαζί με την Έστα Παπαγεωργίου και αφηγούμαστε την περιπέτεια των ηρώων που θα δημιουργήσουμε με αφετηρία και προορισμό το άλσος Κατακόλου… Συμμετοχές από 2 έως 102 ετών!

ΚΑΙ

*Oι μαθήτριες του τμήματος aerial yoga της ΣΧΟΛΗΣ ΧΟΡΟΥ ΧΟΡΟΚΙΝΗΣΗ της Πόπης Παναγοπούλου είναι βέβαιο ότι θα κλέψουν την παράσταση με τα εντυπωσιακά τους εναέρια ακροβατικά με πανιά!

*Ένα ιδιαίτερο kite show ετοιμάζει ο Αντώνης Λουμιώτης κι αναμένεται να μας εντυπωσιάσει όλους! Ας ευχηθούμε να το επιτρέψουν κι οι… αέρηδες!

*Ο Πολιτιστικός & Καλλιτεχνικός Σύλλογος Ν. Ηλείας «ΗλειοΤέχνες» όπως κάθε χρόνο εκθέτει τις μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες του, από διαφορετικές τεχνικές και υλικά!

Το 6ο Port Festival διοργανώνεται από την Οργανωτική Επιτροπή των Εθελοντών του, το Πολιτιστικό Σωματείο «Collectiva Artenativa» τον Πολιτιστικό & Καλλιτεχνικό Σύλλογο Ν. Ηλείας «ΗλειοΤέχνες» και το κατάστημα μουσικών ειδών & οργάνων «Πλανώδειο» και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου.

Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς & υποστηρικτές μας για την πολύτιμη βοήθειά τους: Αγροσταθμός, AgroΤσαπάρας, Ακροβάτης, Althea Apartments, Ασημακόπουλος Όλα στο φως, Βe Safe, Βιβλιοπωλείο Κορκολής, Copy Center, Επιγραφές Κομμιώτης, Κουκουβάγια, Κουρσάρος, Λούτζης Ψητοπωλείο, Μπουτίκ Καίτη, Feet Gate, Πανδής Οπτικά, Ταβέρνα Jimmy’s, Τζανέτος, Τοπιντζής, Πετρόγιαννης, Φιλιππής λογιστήριο.

#6thportfestival