20.9 C
Pýrgos
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Η ομιλία του Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου – Συγχαρητήρια στο Γ.Λυμπέρη

spot_img

Προτεινόμενα

Η ομιλία του Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, κατά την Κεντρική Εκδήλωση των εγκαινίων του νέου Πολυχώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Δήμου Ήλιδας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 στην Αμαλιάδα:

«Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Σεβασμιότατε,

Κυρίες και Κύριοι,

Η Ήλιδα, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, σας καλωσορίζει στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, όπου οι Αξίες που μας οδήγησαν και μας οδηγούν στο πέρασμα των αιώνων, βρίσκουν τη σύγχρονη στέγη τους.

Η Παιδεία που αλλάζει τον κόσμο, είναι αυτή που μετασχηματίζεται σε βίωμα και έργο, που παραδειγματίζουν θετικά και κινητοποιούν τους Πολίτες προς την κατεύθυνση της ατομικής και συλλογικής βελτίωσης.

Ο Πολιτισμός, ως συστατικό στοιχείο, αλλά και λαμπρό αποτέλεσμα της Παιδείας, για να προσλάβει τη μέγιστη αξία του, δεν αρκεί να περνά και να εντυπωσιάζει στιγμιαία, όπως συμβαίνει με πλείστες όσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις φιλοξενούνται κάθε χρόνο, τόσο στον Δήμο μας, όσο και στους υπόλοιπους Δήμους της Χώρας.

Ο Πολιτισμός πρέπει να φωλιάζει στην καθημερινότητα των Πολιτών και των συλλογικοτήτων της κοινωνίας και να προσφέρεται απλόχερα σε όλους όσους το επιθυμούν να είναι κοινωνοί του.

Οι καλλιτέχνες, οι ανήσυχοι του κόσμου, πρέπει να έχουν τόπο να τον αγαπούν και να τους αγαπά.

Αυτό ακριβώς, είναι ο Πολυχώρος που εγκαινιάζουμε απόψε.

Ένας τόπος για τους ανήσυχους.

Ένα σπίτι για την δημιουργία.

Ένας κόμβος ανοιχτής πολιτισμικής επικοινωνίας.

Ένα σπίτι για τις ψυχές που απελευθερώνονται μέσα από την τέχνη και μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι πέρα από τον στενό ορίζοντα της καθημερινότητας.

Για πολλά χρόνια, εδώ που στεκόμαστε σήμερα, λειτουργούσαν φυλακές.

Ήταν καιροί με λίγα σχολεία και μεγάλη ανέχεια.

 

Σήμερα, παρά το γεγονός πως έχουμε πολλά σχολειά και ασύγκριτα μεγαλύτερη ευημερία σε σχέση με εκείνα τα χρόνια, χτίζουμε νέες φυλακές.

Άρα κάτι κάνουμε λάθος.

Αυτό το λάθος είναι πως δεν εμβαθύνουμε στην Παιδεία, αλλά αντιλαμβανόμαστε το προϊόν της γνώσης και το καταναλώνουμε.

Αυτό το λάθος είναι, πως έχουμε αφεθεί σε έναν παθητικό ρόλο, σε ένα ρόλο θεατή της Παιδείας και του Πολιτισμού και αντιλαμβανόμαστε μόνο λίγες στιγμές τους, από ένα κάθισμα θεάτρου ή από τον υπολογιστή και την τηλεόραση.

Η νέα, παγκόσμια φυλακή που χτίζουμε, εξαγοράζοντας ησυχία, είναι η κοινωνία της αντίληψης και του λειτουργικού αναλφαβητισμού.

Η εσωστρέφεια.

Η συρρίκνωση της δημιουργίας.

Η απαξίωση του ταλέντου και η αποθέωση της γενίκευσης.

 

Κυρίες και κύριοι,

Ο Πολυχώρος αυτός, πρέπει να γίνει, στα χέρια των δημιουργικών Πολιτών, το τούνελ απ’όπου θα δραπετεύσουμε από έναν στείρο και ανέπνευστο κόσμο.

Ο Πολυχώρος αυτός, ξαναδίνει στην Ήλιδα και σε όλη την Ηλεία, ένα σημείο συνύπαρξης των ανήσυχων πνευμάτων και ταλέντων, που μπορούν να γίνουν εφαλτήριο για μια νέα, ευοίωνη πραγματικότητα.

Στην Ηλεία και στην Ήλιδα, οι οποίες, για περισσότερα από εκατό χρόνια, βιώνουν μια ανιστόρητη διάσπαση.

Ο ξένος παράγοντας, εκμεταλλευόμενος και την Ελληνική αδιαφορία, απέσπασε το Ιερό της Ολυμπίας και το μετέτρεψε, σταδιακά, σε έναν ακόμα τουριστικό προορισμό.

Το «όλον» του Ολυμπιακού Χώρου κατατμήθηκε και το μείζον μέρος του αρχαίου Ολυμπιακού περιβάλλοντος, παραμένει στην αφάνεια.

Η αρχαία Ήλιδα, η γενέθλια Πόλη των Αγώνων και των Αξιών τους, ο Ιερός τόπος προετοιμασίας αθλητών και Ελλανοδικών, η αφετηρία της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΟΜΠΗΣ, παραμένει κάτω από την επιφάνεια της γης και αποστερεί από το Εθνικό πολιτιστικό απόθεμα, τον ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΟ.

Έναν πολιτισμικό κόμβο Οικουμενικής εμβέλειας.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Νομίζω πως οι συνθήκες ωρίμασαν, ώστε η Πολιτεία να πράξει το χρέος της και να επανενώσει τον Ολυμπιακό Πολιτισμό, δίνοντας το παράδειγμα της Οικουμενικής επανένωσης του Ελληνισμού μέσα από τον πολιτισμό.

Δίνοντας το παράδειγμα μετάβασης από την αναλώσιμη τουριστική αντίληψη, στην Παιδευτικής πολιτισμική γνώση.

Αυτό εγκαινιάζουμε απόψε.

Αυτό γιορτάζουμε απόψε.

Την ευκαιρία να απελευθερωθούμε από τα δεσμά της απλής αντίληψης.

Την δυνατότητα να συνδυάσουμε την γνώση του επιστητού, την επιστήμη, που εκπροσωπείται από τους εξέχοντες επιστήμες που συμμετέχουν στο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Χημείας, με την δύναμη της μουσικής, της ποίησης, και της θαυμαστής γλυπτικής του Στάθη Λεοντή.

Για να δραπετεύσουμε από την παθητικότητα και να απελευθερώσουμε ένα υπαρκτό και, δια του παραδείγματος, αυξανόμενο, Κίνημα Πολιτισμού και Γνώσης, ικανού να εκπέμψει μηνύματα αντάξια της ιστορίας μας.

Αλληλεπίδραση και ζύμωση όλων των στοιχείων της Παιδείας. Αυτή είναι η απάντηση στους καιρούς της κρίσης.

Ο Πολυχώρος αυτός, όμως, δεν ήρθε από το πουθενά.

Για να πάρει σάρκα και οστά, εργάστηκαν και συνεργάστηκαν πολλοί.

Στο σημείο αυτό, θέλω να συγχαρώ τον πρώην Δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη, γιατί, επί της θητείας του, μελετήθηκε, ξεκίνησε και μορφοποιήθηκε αυτή η εξέχουσα υποδομή.

Φυσικά και πριν ο Δήμος μας ευτύχισε να έχει δημάρχους που με τις υποδομές πολιτισμούς και τους θεσμούς που δημιούργησαν συνέβαλαν στο να αποτελεί διαχρονικά η περιοχή μας τον πολιτιστικό ηγέτη του Νομού.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω όλους τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, που συνέβαλαν στην ωρίμανση, την χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου.

Τέλος, ένας έπαινος αξίζει και στην δική μας Δημοτική Αρχή, γιατί ξεπέρασε τα σύνθετα προβλήματα που υπήρχαν, ολοκλήρωσε το έργο, το κατέστησε λειτουργικό και το παραδίδει σήμερα στο λαό της Ήλιδας.

Με αυτόν τον συμβολισμό, θα ήθελα, να κλείσω και τον χαιρετισμό μου.

Ότι, για να δραπετεύσουμε από την εσωστρέφεια της μικροπολιτικής που μικραίνει τους τόπους, χρειαζόμαστε μεγάλες συνέργειες και αποτελεσματικές συνέχειες, με ενότητα και πολιτισμό, σε όλα τα επίπεδα.

Αξιότιμοι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και εκπρόσωποι της Διεθνούς Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Καθηγητή Ιωάννη Ματσούκα,

Αξιότιμε καθηγητά και κάτοχε του Νόμπελ Ιατρικής κύριε Τσουρ Χάουζεν,

Αγαπητή και εξέχουσα επιστήμονα, μα πρώτα απ’ όλα συμπολίτισσα κυρία Αποστολοπούλου,

Αγαπητοί εκπρόσωποι του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου,

Φίλες και φίλοι συμπολίτες της Ήλιδας,

Ιδιαιτέρως κλείνοντας θα ήθελα για μια ακόμη φορά να ευχαρίστησαν την αυτού εξοχότητα, τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο για την τιμή που μας έκανε να προσδώσει με το προσωπικό και  το θεσμικό του κύρος τη μέγιστη δυναμική σε αυτόν τον υπέροχο χώρο.

Σας ευχαριστώ!»

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα