Η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας για τη μείωση της χρήσης πλαστικού

Το Δ.Σ. της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας αποφάσισε να τιμήσει την Ημέρα Περιβάλλοντος με μια δράση για τη μείωση της χρήσης πλαστικού, λαμβάνοντας  υπ’όψιν ότι από φέτος και στη χώρα μας εδώ ισχύει η λαϊκή ρήση «κάλλιο αργά παρά ποτέ» επιβλήθηκε τέλος 3-4 λεπτών του ευρώ στην πλαστική σακούλα.

Ένα τέλος που, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει εισπρακτικό σκοπό, όπως απλοϊκά κι επιφανειακά μπορεί ο καθένας μας να συμπεράνει. Από την ενημέρωση που λάβαμε, προκύπτει ότι ο πραγματικός στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν εκστρατείες ενημέρωσης διαρκείας ώστε οι καταναλωτές να αφού αρχίσουν σταδιακά να μειώνουν τη χρήση της σακούλας να πετύχουν στο τέλος την οριστική απομάκρυνση και κατάργησή της από τη ζωή τους.

Ο στόχος αυτός έχει τεθεί από  αλλά και εκτός Ε.Ε. ειδικά σε νησιωτικές χώρες με μεγάλη τουριστική κίνηση (π.χ. Σαρδηνία, Κορσική κ.ά.) και μάλιστα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να πλησιάζουν στην πλήρη κατάργηση και στην αντικατάσταση με τσάντες από φυσικά υλικά (π.χ. πανί, χαρτί, βιοδιασπώμενο πλαστικό.)

Έτσι και η ΠΕ.Δ.Η. απευθύνθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταθέτοντας τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να εξασφαλίσει ένα χρηματικό ποσό για να  μοιράσει δωρεάν στους πολίτες  πάνινες τσάντες και ένα μικρό φυλλάδιο με έγκυρες πληροφορίες για το υλικό αυτό, που μόλις φέτος άρχισε επιτέλους και στην ελληνική κοινωνία να αποτελεί θέμα αναζήτησης και συζήτησης. Η δράση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 5/6 στις 8.00 το απόγευμα με μια προβολή στην κεντρική πλατεία Πύργου ενός γνωστού τηλεοπτικού ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Πάνου Χαρίτου για το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης που ελπίζουμε  ότι θα δώσει το έναυσμα για εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό που θα παραβρεθεί.

  1 comment for “Η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας για τη μείωση της χρήσης πλαστικού

 1. Δημήτρης
  6 Ιουνίου 2018 at 9:26 ΠΜ

  Πρέπει να συγχαρώ τους υπεύθυνους του Δήμου Ηλείας για την αισθητή καλυτέρευση της εικόνας στους επαρχιακούς δρόμους, όσον αφορά τα σκουπίδια και την καθαριότητα.

  Ως απλός πολίτης, μου επιτρέπετε να καταθέσω κάτι?

  Είμαι άσχετος – ομολογώ – με την τοπική οργάνωση σε ότι αφορά αυτά τα θέματα.

  Θα πρέπει ομως να υπάρχει επιτέλους λύση για τα πλαστικά και αλλα σκουπίδια που βλέπουμε ακόμα να «χύνονται» από τους κάδους των σκουπιδιών, και σε αρκετή απόσταση από αυτές.

  Και σε αρκετά σημεία, άλλα σκουπιδάκια αναμεσα στα χορτάρια στην άκρη της ασφάλτου…

  Ένα μηχάνημα που να σκουπίζει τους δρόμους δεν έχει ο Δήμος?
  Ένα!
  Που μπορεί να περάσει έστω και μια φορά το δεκαπενθήμερο. Συγγνώμη που το λέω.

  Που είναι η δυσκολία τελικά?

  Σας ΘΕΡΜΟΠΑΡΑΚΑΛΩ να κάνετε ο,τι περνά από το χέρι σας, ώστε να μη συνεχιστεί αυτό το πρόβλημα. Μειώνει περαιτέρω το ηθικό μας εν μέσω κρίσης. Μειώνει και την αξιοπρέπειά μας ως Έλληνες.

  Να μη ντροπόμαστε για ο,τι θα δουν εφέτος οι χιλιάδες τουρίστες μας που περνάνε από
  το Κατάκολο μέχρι την Αρχ. Ολυμπία, και όχι μόνο.

  Να μην τα δουν, και να μη τα δούμε, τούτο το Καλοκαίρι.

  Με εκτίμηση
  Δημήτρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.