Η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας κοπή των αιωνόβιων πεύκων στο λόφο του Επαρχείου

Με αφορμή την κοπή των αιωνόβιων πεύκων στο λόφο του Επαρχείου Πύργου, η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Προκαλεί έκπληξη, απορία κι αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία του Πύργου η κοπή τεσσάρων θαλερών πεύκων, εκ των οποίων τα τρία ηλικίας τουλάχιστον 60 ετών  και το τέταρτο μικρότερο αλλά εξίσου θαλερό.

Μετά από επίσκεψή μας, ως οφείλαμε, στο Δασάρχη Πύργου, πληροφορηθήκαμε από τον ίδιο ότι είχε προηγηθεί το υπ’αρ. 5147/02-03-18 αίτημα του τμήματος Πρασίνου του Δήμου Πύργου με θέμα κοπή και κλάδεμα επικίνδυνων πεύκων και ότι απέστειλε το υπ’αρ. 52578/13-03-18 απαντητικό έγγραφο στο οποίο αποφαίνεται ότι «η Υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση ως προς την απομάκρυνση  (δια υλοτομίας ή κλαδέματος) όσων πεύκων ή τμημάτων αυτών (κλαδιών) αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος από ενδεχόμενη πτώση τους στον κοινόχρηστο χώρο του Επαρχείου».

Επειδή,  όπως εκφράστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου στις 11-04-18 όπου ήμασταν παρόντες, τα συγκεκριμένα αιωνόβια πεύκα δεν επελέγησαν να κοπούν λόγω επικινδυνότητας παρά για κατασκευή παιδικής χαράς βάσει υπάρχουσας μελέτης ανάπλασης κεντρικής πλατείας (κόστους 2 εκατ. ευρώ όπως είδαμε στο διαδίκτυο), ζητάμε:

  1. Την άμεση διακοπή των εργασιών και τη διενέργεια αυτοψίας από τις καθ’ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες
  2. Τον έλεγχο νομιμότητας της ενέργειας και αν υπάρχει η αδειοδότηση από την Υπηρεσία της Πολεοδομίας
  3. Να αναζητηθούν τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου , στο οποίο σύμφωνα με απάντηση της Δημοτικής Αρχής στην αντιπολίτευση, δεν αναμένεται να κοπούν δέντρα για την ανάπλαση της πλατείας.

Επιπροσθέτως αναφέρουμε ότι όλα τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δημοσίευσαν και στις 10-04-18 και στις 11-04-18 πολύ αρνητικά σχόλια για τις κοπές αυτές και είμαστε σε θέση να βεβαιώσουμε ότι πολλοί δημότες έχουν σοκαριστεί και αγανακτήσει.

Τέλος, κατά τη δική μας αυτοψία και με βάση μόνο την εμπειρία μας, χωρίς να είμαστε ειδικοί, δεν διαπιστώσαμε κανένα σάπισμα ή ασθένεια στους κορμούς όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Πύργου στο Δημοτικό Συμβούλιο, γεγονός που εξόργισε αρκετούς εκ των  Δημοτικών Συμβούλων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.