Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022
24.6 C
Pýrgos

Η πόλη Ναράχα της Φουκουσίμα έστειλε στο Διάστημα σπόρους ελιάς από την Ολυμπία (βίντεο)

spot_img

Στις 02.29 (ώρα Ιαπωνίας) την Παρασκευή 4 Ιουνίου εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX με το διαστημόπλοιο-φορτηγό Dragon που μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΙSS) ενδεικτικά τοπικά προϊόντα από τις περιοχές που επλήγησαν από τον Μεγάλο Σεισμό της Ανατολικής Ιαπωνίας το 2011. Η πόλη Ναράχα η οποία απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από το πυρηνικό εργοστάσιο Ντάι Ίτσι της Φουκουσίμα αντί κάποιου τοπικού προϊόντος επέλεξε να στείλει σπόρους ελιάς από την Ολυμπία, την γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, που μετά από την επιστροφή τους από το Διάστημα θα φυτευθούν στην Ναράχα.

Το διαστημόπλοιο Dragon αναμένεται να φτάσει στον ISS στις 18.00 (ώρα Ιαπωνίας) το Σάββατο 5 Ιουνίου. Ο Σταθμός βρίσκεται σε τροχιά σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης και περιστρέφεται γύρω της δεκαέξι φορές την ημέρα. Οι σπόροι θα παραμείνουν στην ιαπωνική ερευνητική μονάδα KIBO και θα επιστρέψουν στη Γη (δεν έχει ανακοινωθεί πότε ακριβώς) πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Εκτός από τους σπόρους ελιάς, μεταφέρει διάφορα άνθη από τις περιοχές του Τοχόκου (όπως νεμόφιλα από το Ιμπαράκι, αγριοκερασιά, ηλίανθο, αζαλέα, καμέλια κα) καθώς και προϊόντα όπως ρύζι και σακέ.

Οι σπόροι ελιάς είχαν παραδοθεί στις αρχές Νοεμβρίου του 2020 στον Δήμαρχο της Ναράχα κ. Γουκιέι Ματσουμότο από τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Τόκιο κ. Κωνσταντίνο Κακιούση σε ειδική τελετή στην πρεσβευτική κατοικία. Όπως είχε πει ο κ. Κακιούσης, από τα αρχαία χρόνια η ελιά αποτελεί σύμβολο νίκης και ειρήνης και αυτή τη φορά θα συμβολίσει τη νίκη της Ναράχα ενάντια στις αντιξοότητες που προκάλεσε η καταστροφή του 2011.

Από τη Ναράχα ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου η Λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Τόκιο 2020. Ήταν η πρώτη πόλη για την οποία ήρθη από την Κυβέρνηση η εντολή εκκένωσης επιτρέποντας στους κατοίκους να επιστρέψουν στις εστίες τους τέσσερα χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή που προξένησε ο σεισμός και το τσουνάμι του 2011. Παράλληλα είναι μία από τις πόλεις των πληγέντων νομών Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα που έχουν ανακηρυχθεί “Arigato” Host Town, θεσμός που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για την ανάδειξη της ανοικοδόμησης του Τοχόκου και την προώθηση της επικοινωνίας και των ανταλλαγών των τοπικών δήμων με τις χώρες που συνέβαλαν στην ανοικοδόμηση.

greecejapan.com

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα