ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Η Πόλις είναι εδώ» – Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Κάστρο Χλεμούτσι (βίντεο)


Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα πραγματοποίησε σήμερα το πρωί στο Κάστρο Χλεμούτσι, ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Κάστρου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο φιλόλογος και ιστορικός Σαράντος Καργάκος, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής με θέμα : «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος , ο τελευταίος των Βυζαντινών και ο πρώτος των Ελλήνων».

«Η Πόλις είναι εδώ», ήταν ένα από τα μηνύματα του ιστορικού Σαράντου Καργάκου, στην ομιλία του με αφορμή την εκδήλωση μνήμης στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τον «τελευταίο Αυτοκράτορα της Ρωμανίας». «Η Πόλις, όπως είχα πει κάποτε στον Μιστρά, είναι εδώ, σε όλο τον ελλαδικό χώρο, διότι τηρούμε την ηρωική και αυτοθυσιαστική παράδοση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, υπάρχει η ψυχή του, το πνεύμα, το φρόνημά του». Στιγμές ιστορίας, στιγμές του Δεσποτάτου του Μυστρά, μνήμες Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αναβίωσαν στο Κάστρο Χλεμούτσι, σε μια εκδήλωση μνήμης για ολόκληρο τον ελληνισμό. Μέσα από τα αειθαλή τείχη του κάστρου της περιοχής μας, του «Κάστρου των Νεράιδων», όπως το αναφέρουν οι μεσαιωνικοί θρύλοι και παραδόσεις, ζωντάνεψε ξανά ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς», μια εμβληματική μορφή της ιστορίας του ελληνισμού. Μουσική, πεζά κείμενα, ποιήματα, συνέθεσαν μια μοναδική ατμόσφαιρα ιστορικής μνήμης, με αφορμή την επέτειο της 29ης Μαΐου 1453, μέρα πτώσης της Βασιλεύουσας, μιας «μέρας νεκρών, αλλά όχι μιας μέρας νεκρής», όπως ανέφερε ο Σαράντος Καργάκος, καθώς «μέσα από το την πληγή αυτή, αενάως εκχέεται νέα ζωή…».