33.9 C
Pýrgos
Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στις νέες εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στις νέες εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό

Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ραγδαίες. Μετά τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων, ακολούθησαν και οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν για Κύπρο και Αιγαίο. Πρόκειται για απαράδεκτες απειλές και ακραία πρόκληση που συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση. Αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την  επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας. Αποκορύφωμα της Τουρκικής προκλητικότητας αποτέλεσε η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Τουρκικού ΥπΕξ, που ουσιαστικά αποκαλεί τα Ίμια μέρος της τουρκικής επικράτειας.

Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους, ήδη από χθες το πρωί οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησαν, με σχετική επιστολή τους, άμεση σύγκληση και ουσιαστική ενημέρωση της Επιτροπής κεκλεισμένων των θυρών για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε βάθος συζήτηση, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να διαμορφωθούν συνθήκες για την οικοδόμηση ενιαίας εθνικής στάσης που θα περιορίσει αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα. Παράλληλα, καλέσαμε την Κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες».

Σχετικά με την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο, αξίζει να αναφερθεί πως το 2017 έκλεισε με τον υψηλότερο αριθμό παραβιάσεων εθνικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου των τελευταίων 15 ετών. Από τις αρχές του έτους, η συμπεριφορά αυτή έλαβε ακόμη πιο ανησυχητική μορφή με επαναλαμβανόμενα περιστατικά προκλητικών ενεργειών από τουρκικά σκάφη στην περιοχή των Ιμίων, τα οποία μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα δυτικά των νησίδων. Ακραία πρόκληση συνιστά ο εμβολισμός σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων. Αυτό το κλίμα έντασης συντηρείται και κλιμακώνεται από τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αποκορύφωμα των οποίων αποτελούν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απείλησε ευθέως με χρήση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον της χώρας μας και της Κύπρου. Όλα αυτά μας κάνουν ιδιαίτερα ανήσυχους και γι’ αυτό επιμένουμε στην ανάγκη άμεσης χάραξης εθνικής ενιαίας γραμμής, καλώντας την Κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τη Βουλή και να γίνει πλήρης αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, με την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Γιλντιρίμ έγινε προσπάθεια να επικρατήσει η ηρεμία και να πέσουν οι τόνοι. Η Νέα Δημοκρατία προφανώς θεωρεί θετικές τις ενέργειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, αλλά θα περίμενε από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του, κάτι αυτονόητο: Ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια είναι ελληνικά, κάτι που όπως διαφαίνεται από τις κυβερνητικές διαρροές απέφυγε να τονίσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον κ. Γιλντιρίμ.

Ήδη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις επέστρεψε χθες από την Εύβοια συγκάλεσε αμέσως σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης.

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης στους χειρισμούς της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμύνης είναι δεδομένες, και τις αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες. Στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και της κρισιμότητας των ζητημάτων αυτών, κρίνουμε ότι δεν είναι σήμερα η κατάλληλη ώρα να αναδειχθούν οι ευθύνες αυτές.

Η αίτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον κ. Καμμένο που υπενθυμίζουμε ότι ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου  είναι έτοιμη να κατατεθεί, αλλά επελέγη χθες να αναβληθεί για κάποιες μέρες η υποβολή της για λόγους στοιχειώδους εθνικής ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας λόγω των τελευταίων γεγονότων.

Όπως τονίσαμε όμως και πριν οι ενέργειες της γείτονος στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου μας προκαλούν εντονότατη ανησυχία για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας. Και στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναδείξει στην επικείμενη συμμετοχή του την Παρασκευή στο “Munich Security Conference” (που για να γίνει πλήρως αντιληπτό, είναι το ετήσιο Νταβός για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής), σε σειρά επαφών που θα έχει, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα με πλήρη καταγραφή των τελευταίων περιστατικών στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά τις πάγιες εθνικές θέσεις της χώρας μας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα