6.8 C
Pýrgos
Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Η τάση για φιλανθρωπία είναι υπόθεση καρδιάς!

spot_img

Η ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ

Δυστυχώς είναι γεγονός, δεν ζει και βασιλεύει πλέον η ευημερία στη χώρα μας. Οι εκκλή­σεις για βοήθεια και συμπαράσταση έχουν αυξηθεί δραματικά και οι εικόνες που αντικρίζουμε στην καθημερινότητά μας, κόβουν την ανάσα. Η κρίση έχει γιγαντώσει σχεδόν κάθε φαινόμενο εξαθλίω­σης και ταπείνωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Οι φτωχοί, τα ορφανά, οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, οι φυλακισμένοι, οι χρήστες ουσιών και τόσες άλλες κατηγορίες αν­θρώπων, που έχουν αδικηθεί από τη ζωή, από τους άλλους, ακόμα και από τον εαυτό μας, μας συ­γκινούν περισσότερο από ποτέ.

Αρκετοί από εμάς, που σταθήκαμε πιο τυχεροί, προσπαθούμε να τους συμπαρασταθούμε. Ιδρύουμε φιλανθρωπικούς συλλόγους, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και γινόμαστε εθελοντές σε οργανώσεις, που βοηθούν, φροντίζουν και νοιάζονται τον άνθρωπο.

Αξιόλογη αυτή μας η προσπάθεια, σημαντικό το έργο της, θεάρεστη η προσφορά της, κανείς δεν διαφωνεί. Εξάλλου, ο τελικός σκοπός της πνευματικής εξέλιξης του ανθρώπου δεν είναι μόνο το να παίρνει, η να επιτυγχάνει τους εσωτερικούς του στόχους, αλλά να δίνει.

Είναι όμως πάντα η προ­σφορά αυτή που υπαγορεύει την καλή μας διάθεση για τον πάσχοντα; Έχουμε όλοι την επίγνωση των κινήτρων μας; Αυτήν που θα μας διαφωτίσει, θα μας διευκολύνει και θα μας κάνει πιο συνειδη­τοποιημένους, ώστε να μάθουμε πώς και γιατί μπορούμε να συμπαρασταθούμε, για να το κάνουμε καλύτερα;

Αντιλαμβανόμαστε πως η φιλανθρωπία δεν είναι ακτιβισμός και ότι η πιο σημαντική προϋπόθεση για να είμαστε φιλάνθρωποι είναι η ανιδιοτελής αγάπη; Διότι χωρίς αγάπη δεν είναι αυθεντική και όλα τα άλλα είναι απλώς συναισθηματισμοί.

Ο Χριστιανισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την έννοια της Φιλανθρωπίας, αποτελεί δεδομένο του ότι οι θρησκευόμενοι πρέπει να συμπαρίστανται στους πάσχοντες και αυτό είναι με­γάλο πλεονέκτημα για όσους ανήκουν εκεί με σοβαρότητα. Έχει όμως στο βάθος της σκέψης μας αυτό ξεκαθαρίσει;

Γιατί έχω την εντύπωση ότι οι καρδιές των περισσοτέρων μας είναι μάλλον κλει­στές και οι δικαιολογίες αμέτρητες προκειμένου να μην βοηθηθεί κανείς Ο διαλογισμός μας είναι ένα τίποτα χωρίς την προσφορά. Αν δεν αποδείξουμε έμπρακτα τη μείωση της εγωπάθειας μας, όσες γνώσεις, εμπειρίες και ικανότητες κι αν έχουμε, η πνευματικότητα που επιζητούμε δεν θα πραγματωθεί.

Διότι ο αληθινά φιλάνθρωπος, ζει αγαπώντας και φροντίζοντας τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Η φιλανθρωπία είναι μια εσωτερική παρόρμηση, που καλλιεργείται σταδιακά στον άνθρω­πο, ο οποίος καταφέρνει να έρθει σε επικοινωνία με το είναι του και οι κοινωνικές συνθήκες, η παι­δεία και η ποιότητα του χαρακτήρα του, παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Η προσφορά είναι ένα μάθημα ζωής τόσο γι αυτόν που δίνει όσο και γι αυτόν που παίρνει. Γι αυτό θα πρέπει να υπάρχει διάκριση των πραγματικών αναγκών, για να μην πω σοφία και να βασίζεται σε κάποιους κανόνες. Όποιος έχει ωριμάσει τους αντιλαμβάνεται άμεσα, γιατί είναι σύμφωνοι με την συνείδησή του και όχι με φιλοσοφίες και δόγματα.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η φιλανθρωπία που γίνεται με τυ­μπανοκρουσίες, αποτελεί πρόκληση στην ευπρέπεια. Η παροχή στον αναξιοπαθούντα δίνεται για να βοηθήσουμε και όχι για προσωπικό όφελος και επίδειξη, για να αξιοποιήσουμε τη ναρκισσιστι­κή μας διάθεση. Σκοπός της δεν είναι να ικανοποιηθεί το κίνητρο της προσφοράς, αλλά να καλύψει την πραγματική ανάγκη,γι αυτό και δεν πρέπει να προσφέρουμε ανεξέλεγκτα.

Συνετό θα ήταν επί­σης να προσέχουμε τους ”επαγγελματίες δυστυχισμένους” να παρέχουμε όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη και να δίνουμε ό,τι χρειάζεται για να σταθεί ο πάσχων στα πόδια του, χωρίς να γινόμαστε ” δεκανίκι”.

Με υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό μας, ώστε να μην ταυτιζόμαστε συναισθηματικά μαζί του, διότι τότε η δράση μας θα είναι σπασμωδική και θα πέφτουμε θύματα καταστάσεων. Οι δυσμενείς καιροί επιβάλλουν περισσότερο από ποτέ να γυρίσουμε την πλάτη στην πρόσκαιρη και επιφανειακή ευτυχία, που χαρίζει οτιδήποτε δεν τρέφει την ψυχή μας.

Ας πορευθού­με λοιπόν στο εξής από άλλο μονοπάτι, εσωτερικό, όχι από την πεπατημένη. Ενάντια στον εγωκε­ντρισμό μας και την αλαζονεία του, ώστε να γίνουμε αληθινά φιλάνθρωποι. Εθελοντές σε ένα νέο δόσιμο, αυθόρμητο, ανιδιοτελές, σεμνό, αφανές, χωρίς την αίσθηση ανωτερότητας.

Διακριτικά, ώστε να μην θίγει αξιοπρέπειες, χωρίς σκοπιμότητες, ανταλλάγματα, υπολογισμούς και προσωπικά οφέλη. Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη !!!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα