ΗΛΕΙΑ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

«Η φωνή μας θα φτάσει μέχρι τον Πρωθυπουργό»


Σε κοινή συνεδρίαση, το πιθανότερα στα Λεχαινά, αναμένεται να προχωρήσουν την Παρασκευή όλα τα Δημοτικά Συμβούλια του νομού, προχωρώντας σε αποφάσεις για την διεκδίκηση του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος. Με την κοινή απόφαση στα «χέρια» ξεκινά, από την επόμενη κιόλας ημέρας, η διεκδίκηση του δρόμου, διεκδίκηση που αναμένεται να φτάσει μέχρι και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο θυμός, η οργή αλλά και η συγκίνηση, τόσο για τα νέα θύματα όσο και γενικότερα για όλα τα θύματα του «αιματοβαμμένου δρόμου», κυριάρχησαν στη σημερινή κινητοποίηση στα φανάρια των Λεχαινών, όπου αποκλείστηκε συμβολικά για μισή ώρα ο δρόμος την ώρα που διεξάγονταν οι κηδείες των δύο εκπαιδευτικών στην Πάτρα.

Πρώτος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας, που έλαβε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι καθολικό το αίτημα ότι πρέπει ο δρόμος να ξεκινήσει χθες. Έχουμε πληρώσει ως Ηλεία μεγάλο τίμημα σε αίμα, σε ανθρώπους, σε τραυματίες και αυτό το θέμα πρέπει να τελειώσει. Τα ψέματα, οι παλινωδίες, το αν θα γίνει ο δρόμος σε 1 εργολαβία ή σε 15 είναι κάτι που τους απλούς δημότες δεν μας αφορά, πρέπει να γίνει επιτάχυνση των εργασιών και πρέπει κάποια στιγμή το κεντρικό κράτος να μας πει πότε θα ξεκινήσει το έργο και να ορίσει σαφή χρονοδιαγράμματα. Μαζί με τους συναδέλφους δημάρχους θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να μας ακούσουν, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα μας ακούσουν και θα πράξουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Τα ψέματα τελειώσανε».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος είπε: «Τα ψέματα τελείωσαν, η αύξηση με νέα θύματα της λίστας των νεκρών αποκαλύπτει ότι ένας είναι ο δρόμος να φτάσουμε στο αποτέλεσμα, αυτό που γίνεται σήμερα. Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, είμαστε από αυτούς που φωνάζουμε, επιμένουμε στη συλλογικότητα αυτού του αγώνα, έναν αγώνα που γίνεται στο «φως». Οι επιτροπές τελείωσαν, η παρελκυστική λειτουργία της πολιτείας να ανεβοκατεβαίνουν επιτροπές στην Αθήνα δεν απέδωσε τίποτα. Να μας πουν εδώ και τώρα χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση του έργου. Κάθε αναβολή σημαίνει νέα θύματα. Καλούμε συνάντηση του Συμβουλίου του Αιρετών, να πάμε σε μια απεργία νομού. Να σηκωθούμε από τους καναπέδες και να μετρήσουμε τους παρόντες και τους απόντες σε αυτό το προσκλητήριο ζωής. Φτάνουν οι συσκέψεις, φτάνουν οι επιτροπές. Δεν πάει άλλο».

Ακολούθως ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης είπε: «Την 1η  Σεπτεμβρίου ορκιστήκαμε όλοι οι δήμαρχοι του νομού, θέτοντας σε προτεραιότητα τον δρόμο Πάτρας – Πύργου. Αυτός ο όρκος ισχύει για όλους μας, εκφράζει όλους τους δημότες του νομού Ηλείας και πιστεύω ότι είμαστε όλοι αποφασισμένοι, μέχρι τον τελευταίο κάτοικο, έως το 2023 να έχει παραδοθεί. Εντός της θητείας μας το μήνυμα είναι προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εμείς με οποιοδήποτε τρόπο θα πάρουμε και θα έχουμε τον δρόμο. Από εκεί και πέρα, τον καλύτερο δρόμο για να κλιμακώσουμε το αίτημά μας θα τον βρούμε όλοι μαζί».

«Έχουμε πληρώσει τόσο μεγάλο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές» είπε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος και συνέχισε: «Δεν υπάρχει άλλος νομός σε ολόκληρη τη χώρα που να μην διαθέτει αυτοκινητόδρομο. Το καθολικό αίτημα που εκφράζεται σήμερα εδώ στέλνει ένα μήνυμα, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για χάσιμο. Το έργο πρέπει να ξεκινήσει και δεν θα υποδείξουμε εμείς τον τρόπο. Το έργο πρέπει να γίνει το συντομότερο. Δεν θέλουμε άλλες συσκέψεις στην Αθήνα, θέλουμε άμεσα αποτελέσματα. Ακόμα και αύριο το πρωί να εξαγγελθεί από την κυβέρνηση».

Ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος είπε: «Έχει αποδειχθεί ότι ο δρόμος Πάτρα – Πύργος είναι μια καρμανιόλα. Όταν όλοι μας περιμένουμε νέα θύματα επειδή δεν κατασκευάζεται ο νέος δρόμος, τότε κάποιοι θα έχουν ευθύνες και οι ευθύνες για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Ζητάμε άμεσα την κατασκευή του νέου δρόμου».

Ο αναπληρωτής δημάρχου Πηνειού κ. Πάνος Θεοδωρακόπουλος είπε: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Δίνουμε σήμερα ένα βροντερό παρών και θα τα καταφέρουμε. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλη αναβολή για άλλη καθυστέρηση».

Τέλος, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος είπε: «Ο νομός είναι σήμερα υπό το βάρος της απώλειας δύο σοβαρών ανθρώπων, δύο βιοπαλαιστών σε μια παραγωγική ηλικία και είναι η κατάρριψη του μύθου ότι αυτόν τον δρόμο τον κυκλοφορούμε εμείς, οι άνθρωποι της σούζας, οι απρόσεκτοι κτλ. Δύο σοβαροί άνθρωποι, δύο εκπαιδευτικοί έδωσαν το αίμα τους σε αυτό το δρόμο. Είναι μήνυμα προς την Πολιτεία ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Ελπίζουμε ότι η δήλωση του Υπουργού στους δημάρχους, όταν τον επισκεφτήκαμε, να υλοποιηθεί για να μην θρηνούμε πλέον όλα αυτά τα θύματα».

Η εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Ηλείας κα Ευριδίκη Παυλοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε έρθει εδώ σαν απλοί εκπαιδευτικοί για να εκφράσουμε τα θερμά μας συλληπητήρια και την θλίψη μας στις οικογένειες των συναδέλφων, που τόσο άδικα χάθηκαν στο μεροκάματο του τρόμου που καθημερινά στην Εθνική Οδό Πύργου – Πατρών έβαζαν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τελικά είχαν αυτό τον άδικο χαμό. Και το θέμα του δρόμου πρέπει να τελειώσει αλλά και να ανοίξει ο δρόμος των μεταθέσεων και των αποσπάσεων για συναδέλφους που μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα καθημερινά για να φτάσουν στις εργασίες τους για ένα κομμάτι ψωμί».

Τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο καθηγητών εξέφρασε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων  Νηπιαγωγών εκπαιδευτικής Περιφέρειας Λεχαινών κ. Βαγγέλης Ζιάκας, ενώ άμεση εξαγγελία του έργου με χρονοδιαγράμματα και χρηματοδοτήσεις ζήτησε και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος.