ΗΛΕΙΑ ΗΛΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑ

Ιατρικός σύλλογος Αμαλιάδας: «Άυλη συνταγογράφηση»


Ο μετασχηματισμός των υπηρεσιών του κράτους με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αναμφίβολα κινείται προς τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Πρόσφατα, στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε και εφαρμόζεται η διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης.

Μια δυνατότητα κατά την οποία ο πολίτης-ασθενής, λαμβάνει στο κινητό που έχει δηλώσει, κωδικό με τον οποίο μπορεί να εκτελεί τη συνταγή του γιατρού στο φαρμακείο. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας θέλει να επισημάνει προς όλους τους πολίτες, ότι σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, τον οποίο όλοι οι γιατροί υποχρεούνται να ακολουθούν, προβλέπεται ότι, η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη για την οποία απαιτείται φυσική παρουσία και κλινική εξέταση του ασθενούς (Ν 3418/2005 αρ. 1 παρ. 3 και αρ 5. παρ.3) Για κάθε παρέκκλιση από τα προβλεπόμενα, προβλέπεται η πειθαρχική δίωξη των γιατρών.

Επίσης, κάθε συνταγή θα πρέπει να αντιστοιχίζεται με το αντίστοιχο φορολογικό παραστατικό, το οποίο αναζητείται από τις φορολογικές αρχές, εφόσον η συνταγή εκδίδεται από ιδιωτικό φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Για τους λόγους αυτούς, αφενός καλούμε όλους τους γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας να αγκαλιάσουν τον θεσμό της άυλης συνταγογράφησης, καλούμε επίσης τους πολίτες να κατανοήσουν ότι αυτή η ιατρική πράξη διέπετε από συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους οι γιατροί πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα.

 

 

Για το Δ.Σ του Ι.Σ. Αμαλιάδας

 

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ                                               ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΡΟΣ