ΗΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Ιερατική Σύναξη στην Μητρόπολη Ηλείας, με θέμα: “Οι Κίνδυνοι της Χρήσης των Η/Υ”

  • 10
    Shares

Ζώντας σε Αναστάσιμες και ευφρόσυνες ημέρες, στολισμένες με της Άνοιξης τις πλούσιες δωρεές, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Καταρραχίου Πύργου,  η τελευταία Ιερατική Σύναξη των Αιδεσιμοτάτων Εφημερίων της Αρχιερατικής Περιφερείας Πύργου και της Αρχιερατικής Περιφερείας Ωλένης, για το τρέχον  Εκκλησιαστικό-Ιεραποστολικό έτος.  

Της  Συνάξεως αυτής προηγήθηκε ως είθισται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξέρχοντος…..,  του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης  κ. Αθανασίου. Μετά το πέρας αυτού προσφέρθηκαν καφές και γλυκίσματα, στο παρακείμενο Ενοριακό κέντρο από τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αιδεσιμολογιότατο π. Θεόδωρο Γκοτσόπουλο και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Ακολούθησε η εμπεριστατωμένη επιστημονικά εισήγηση του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Γεωργίου Κάμπρα, Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Παπαδιάνικων της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, Καθηγητού Θεολόγου-Καθηγητού Πληροφορικής, με θέμα: “Οι Κίνδυνοι της Χρήσης των Η/Υ”

Μεταξύ πολλών άλλων που προβλημάτισαν τους Ιερείς, ο εκλεκτός ομιλητής στο τέλος της ενδιαφέρουσας ομιλίας του, τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Οι  Hλεκτρονικοί Υπολογιστές και κατά επέκταση το Διαδίκτυο, θα μπορούσαν είτε να αξιοποιηθούν θετικά είτε να λειτουργήσουν καταστροφικά. Έχοντας παραθέσει κάποιους από τους κινδύνους, εκτροπές και αστοχίες στη χρήση των Η/Υ και του Διαδικτύου, θα ήθελα κατακλίνοντας να τονίσω τη σημασία της προλήψεως, η οποία αρχίζει με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση. Ξεκινώντας από τα παιδιά, επισημαίνουμε την ανάγκη της εν χριστώ παιδαγωγίας τους, την επαγρύπνηση γονέων και εκπαιδευτικών, την κατάλληλη ψηφιακή εκπαίδευσή τους, την εφαρμογή ορίων στην παιδαγωγία, αλλά και στη χρήση του Διαδικτύου, τη διαρκή επίβλεψη και την καθοδήγησή τους προς το καλό και το ωφέλιμο. Ας μην ξεχνούμε βέβαια: εθισμένοι γονείς, εθισμένα παιδιά. Οι Ορθόδοξοι δε  Χριστιανοί πιστοί μας, θα πρέπει να διδαχθούν και να κατανοήσουν ότι εμείς χρησιμοποιούμε τον Η/Υ και το Διαδίκτυο και όχι αυτά εμάς. Πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ευλογημένα και με φόβο Θεού. Δεν είμαστε ψηφιακές οντότητες. Είμαστε άνθρωποι που αγωνιζόμαστε να έχουμε κοινωνία με το Θεό και με τους άλλους. Και η κοινωνία πραγματώνεται μόνο μέσα στην Εκκλησία δια των Ιερών Μυστηρίων!».

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση μεταξύ των Ιερέων, επί της επίκαιρης αυτής εισηγήσεως και το κλείσιμο της Συνάξεως, από τον υπεύθυνο αυτής Αιδεσιμολογιότατο  π. Ηλία Παπαγγελή, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Κατά τον μήνα Ιούνιο ως είθισται θα πραγματοποιηθεί η Γενική Ιερατική Σύναξη όλων των Αιδεσιμοτάτων Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στον Πύργο, εν όψει της θερινής περιόδου, στην οποία εισηγητής θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γερμανός.

Πρεσβ. Νικόλαος Κατσηδήμας.


  • 10
    Shares