32.9 C
Pýrgos
Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Ιστορικές ομάδες που άλλαξαν ονομασία, έδρα ή ΑΦΜ στο ηλειακό ποδόσφαιρο

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Η απόφαση του Πανηλειακού να αφήσει πίσω του το παρελθόν, ακολουθώντας ένα νέο δρόμο, μέσα από ένα νέο ΑΦΜ και μια νέα ομάδα η οποία θα έρθει να υποκαταστήσει τον πιο ιστορικό σύλλογο της Ηλείας, φέρνει στο μυαλό μας δεκάδες παραδείγματα και άλλων ομάδων της Ηλείας, οι οποίες στο πέρασμα του χρόνου έσβησαν την παραδοσιακή τους ονομασία, την ιστορία τους και προχώρησαν με ένα νέο ΑΦΜ, δημιουργώντας ένα καινούργιο επί της ουσίας σωματείο, το οποίο ωστόσο ήρθε να αντικαταστήσει το παλιό.

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου 

Πόσοι, ίσως ελάχιστοι, θυμούνται πια ότι ούτε ο Αστέρας Αμαλιάδας, ούτε ο Ολυμπιακός Ζαχάρως, παραμένουν οι ομάδες που κάποτε ήταν και έγραψαν τη δική τους ιστορία στο ηλειακό ποδόσφαιρο. Όπως επίσης δεν είναι και ο Άρης Στρεφίου, αυτός ο οποίος κάποτε κατακτούσε το Πρωτάθλημα Ηλείας και ο Κόροιβος Κατσαρού, η ομάδα η οποία στα 80’s αγωνίστηκε στη Δ΄ Εθνική. Με άλλα λόγια, η ιστορία του ηλειακού ποδοσφαίρου, έχει υποστεί αλλοίωση, τέτοια που από τις μεγάλες ομάδες,  ένα μέρος αυτών έχει απομείνει να αποτελεί σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον. Εάν η πιο μεγάλη ομάδα και πιο ιστορική, ο Πανηλειακός, αλλάξει όνομα ή ΑΦΜ, αυτόματα θα μιλάμε για μια ριζική «επανάσταση», τέτοια που όμοιά της δεν θα έχει υπάρξει ανάλογη στο παρελθόν.

 

Ομάδες που δεν υπάρχουν ή άλλαξαν όνομα και έδρα

Πάμε να δούμε ποιες είναι οι κυριότερες ομάδες οι οποίες δεν υπάρχουν πια όπως τις είχαμε γνωρίσει και οι τωρινές ομάδες, αποτελούν μια «ρέπλικα» και όχι την κανονική τους μορφή.

Αστέρας Αμαλιάδας

Η δεύτερη πιο ιστορική ομάδα της Ηλείας μετά τον Πανηλειακό. Ο Αστέρας, είναι μια ομάδα η οποία μαζί με τον Πανηλειακό και τον ΑΟ Πύργου, ο οποίος δεν υπάρχει πια σήμερα, έχουν φτάσει να αγωνιστούν μέχρι τη Β΄ Εθνική. Ο Αστέρας αυτός, δεν υπάρχει πια. Έχουν κατατεθεί οι σφραγίδες του στο Πρωτοδικείο Αμαλιάδας. Ο συγκεκριμένος σύλλογος, έχει απορροφηθεί από τον ΠΦΟ Πανόπουλου.

Ολυμπιακός Ζαχάρως

Άλλη μια σπουδαία ομάδα, με συμμετοχή στη Δ΄ Εθνική, πρωταθλήτρια το 2000, αλλά και με ίδρυση που γυρίζει πίσω στο 1932, είναι ο Ολυμπιακός Ζαχάρως. Ο σύλλογος αυτός, λόγω υπέρογκων χρεών, κατέστη αδύνατο να συνεχίσει. Διαλύθηκε οριστικά. Ο σημερινός Ολυμπιακός Ζαχάρως, είναι η Κόκκινη Θύελλα Ζαχάρως, μια μικρή ομάδα υποδομής που έφτιαξαν στη Ζαχάρω, με ένα νέο ΑΦΜ και η οποία μετά τη διάλυση του Ολυμπιακού Ζαχάρως, ονομάστηκε αρχικά Νέος Ολυμπιακός Ζαχάρως και σήμερα ονομάζεται ΑΣ Ολυμπιακός Ζαχάρως.

ΠΦΟ Πανόπουλου

Πρωταθλητής Ηλείας το 2010 και Πρωταθλητής της Δ΄ Εθνικής το 2012. Ο ΠΦΟ Πανόπουλου, το «καμάρι της ορεινής Ηλείας», κατά πολλούς δεν υπάρχει πια. Στην ουσία μπορεί να είναι και έτσι. Όμως στην πραγματικότητα, το ΑΦΜ του υπάρχει και συνεχίζει κανονικά. Μάλιστα το 2017 έφτασε ως την άνοδο στη Β΄ Εθνική, την οποία του στέρησε ο αθλητικός δικαστής. Ο ΠΦΟ Πανόπουλου, το 2012 αποφάσισε να αλλάξει όνομα και έδρα. Ονομάστηκε Αστέρας, με χρώμα το βυσσινί και δευτερεύων το παραδοσιακό πράσινο. Με έδρα την Αμαλιάδα. Είναι ο σημερινός Αστέρας Αμαλιάδας-Πανόπουλου.

Άρης Στρεφίου

Η χρυσή βίβλος των πρωταθλητών της ΕΠΣ Ηλείας, αναφέρει και τον Άρη Αρχαίας Ολυμπίας. Ο οποίος δεν ήταν τίποτε άλλο, από μια μετονομασία του Άρη Στρεφίου, μιας ομάδας χωρίς μεγάλες διακρίσεις, η οποία όμως είχε μακρόχρονη ιστορία στο ηλειακό ποδόσφαιρο. Ο σημερινός Άρης Στρεφίου, δεν αποτελεί συνέχεια του παλιού, καθώς ο Άρης Αρχαίας Ολυμπίας διαλύθηκε οριστικά και τη θέση του πήρε ένα νέο σωματείο που ιδρύθηκε και το οποίο φέρει την ονομασία που παραπέμπει στον παλιό Άρη Στρεφίου.

Κόροιβος Κατσαρού

Ήταν η ομάδα που εντυπωσίασε τη δεκαετία του 80’ και έμεινε στην ιστορία για τα κατορθώματά της, με αποκορύφωμα την άνοδο και παραμονή της ένα χρόνο στη Δ΄ Εθνική. Ο Κόροιβος Κατσαρού όμως διαλύθηκε και για πολλά χρόνια το συγκεκριμένο χωριό του Ιάρδανου δεν είχε ομάδα. Πολλά χρόνια μετά, αποφασίστηκε επάνω στην παλιά ονομασία, να φτιαχτεί ο Νέος Κόροιβος Κατσαρού, η ομάδα που πέρσι έπαιζε στην Α1 κατηγορία.

Ατρόμητος Λαστεΐκων

Με αφορμή την απόφαση του Πανηλειακού να ξεκινήσει διαδικασίες συγχώνευσης και με τον Ατρόμητο Λαστεΐκων να έρχεται στο προσκήνιο, ας θυμηθούμε και λίγα πράγματα για την ομάδα αυτή. Η οποία ομάδα, δεν έχει σχέση με τον παλιό Ατρόμητο Λαστεΐκων. Είναι μια νέα ομάδα, η οποία ιδρύθηκε μερικά χρόνια μετά και φέρει την ονομασία «Νέος Ατρόμητος Λαστεΐκων». Αυτή η ομάδα, επί της ουσίας τα τελευταία χρόνια είναι μια ομάδα που υπάρχει μόνο στα χαρτιά, καθώς στα παιχνίδια της, φοράει τα χρώματα και το έμβλημα του Πανηλειακού. Μια ομάδα η οποία δεν διεκδικεί ανόδους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποκαλούμε ως Πανηλειακό Β. Είναι με άλλα λόγια, μια «θυγατρική» ομάδα του Πανηλειακού, η οποία υπάρχει μόνο για να δίνεται χρόνος συμμετοχής στα νέα παιδιά της ακαδημίας. Εάν αυτή η ομάδα στο άμεσο μέλλον, πάρει τη σκυτάλη από τον μεγάλο Πανηλειακό, είναι κάτι το οποίο απομένει να δούμε. Ήδη οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, οι ενέργειες έχουν ξεκινήσει και πλέον απομένει να δούμε αν στα χαρτιά, η νέα ομάδα που θα προκύψει, τη νέα σεζόν θα ονομάζεται Πανηλειακός ή Ατρόμητος, καθώς θα χρειαστεί ένα συγκεκριμένο διάστημα μέχρι να γίνει η αλλαγή ονομασίας από την ΕΠΟ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα