ΗΛΕΙΑ OIKONOMIA ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καζάνι που βράζει» οι αποσταγματοποιοί λόγω αυξήσεων φωτιά σε τσίπουρο, τσικουδιά και ούζο

  • 4
    Shares

Την έντονη αντίδραση των αποσταγματοποιών της χώρας προκάλεσε η καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να πάψει να ισχύει ο μειωμένος κατά 50% φορολογικός συντελεστής στα ελληνικά παραδοσιακά αποστάγματα, ζητώντας άμεσα αλλαγή νομοθεσίας καθώς αντιβαίνει προς το Δίκαιο της Ε.Ε

«Ταφόπλακα» χαρακτηρίζουν την απόφαση αυτή οι επιχειρήσεις απόσταξης καθώς όπως πως επισημαίνουν, αν εφαρμοστεί, τότε η φορολόγηση του προϊόντος που παράγεται από τους μικρούς αποσταγματοποιούς, από 59 λεπτά ανά χιλιόγραμμο που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία θα ανέλθει στα 6 ευρώ. Αυτό θα οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής του προϊόντος. Ένα καραφάκι για παράδειγμα που σήμερα κοστίζει στο καφενείο 3,4 ευρώ θα εκτοξευθεί στα 15 κι αυτό θα οδηγήσει σταδιακά στην εγκατάλειψη της τσικουδιάς.

Να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει αίτημα στην Κομισιόν για περίοδο διετούς προσαρμογής έως τις 31/8/2021, μέχρι να συμμορφωθεί η χώρα μας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται θετικά.


  • 4
    Shares