30.3 C
Pýrgos
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

«Καμπανάκι» από την Ν.Ε. ΤΕΕ Ηλείας «Καταργείται από το παράθυρο η εκτός Σχεδίου Δόμηση στο Ν.Ηλείας»

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Την απόσυρση διάταξης, που εισήχθη την τελευταία στιγμή (εκτός της διαβούλευσης) στο Άρθρο 138 του νομοσχεδίου  για το Χωροταξικό-Πολεοδομικό Σχεδιασμό με το οποίο καταργείται η παρέκκλιση δόμησης στα Υψηλής Παραγωγικότητας Γεωτεμάχια (άρθρο 51 παρ.11 του Ν.4178/13), ζητά με επιστολή της από τους βουλευτές του νομού, την οποία κοινοποιεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ Ηλείας.

Η διάταξη αυτή  σημαίνει επί της ουσίας κατάργηση της εκτός σχεδίου Δόμησης στο Ν.Ηλείας όπου σε συνδυασμό με τις ΖΟΕ περιορίζει στο ελάχιστο (στις ορεινές μόνον ζώνες) τις διαθέσιμες περιοχές για ανάπτυξη χρήσεων μη αγροτικού χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικά, η επιστολή της Ν.Ε. του ΤΕΕ Ηλείας αναφέρει:

«Σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή με την έννοια του κατ΄επείγοντος, καθώς είναι ήδη προς ψήφιση το Πολεοδομικό – Χωροταξικό Νοσομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι στο Άρθρο 138 με τίτλο «Καταργούμενες διατάξεις» και στην παράγραφο (γ), καταργείται από τη δημοσίευση του νόμου η παρ. 11 του άρθρου 51 του ν. 4178/2013 (Α’ 174).

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι στο Νομό Ηλείας όπου το 80% των αξιοποιήσιμων εκτάσεων εκτός Σχεδίου είναι «εν δυνάμει» Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, με αυτή τη διάταξη καταργείται η κάθε δυνατότητα δόμησης αλλά και εκσυγχρονισμού – επέκτασης και διατήρησης σε λειτουργία υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Η φράση «εν δυνάμει», χρησιμοποιείται καθώς σήμερα όπου έγινε η προσθήκη αυτής της διάταξης έξω από κάθε επίπεδο διαβούλευσης (δεν υπήρχε σε προγενέστερη μορφή του νομοσχεδίου αυτή η αναφορά), στη χώρα μας δεν υφίστανται Χάρτες Υψηλής Παραγωγικότητας και τα γεωτεμάχια χαρακτηρίζονται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα ενώ τα κριτήρια είναι τόσο αυστηρά ώστε όλες οι εκτάσεις που είναι αξιοποιήσιμες στο Νομό Ηλείας να χαρακτηρίζονται ως επί το πλείστον «Υψηλής Παραγωγικότητας» και να μην δύναται να δομηθούν για χρήσεις πλην της αμιγούς αγροτικής.

Η υπό κατάργηση διάταξη έδινε τη δυνατότητα σε ζώνες εκατέρωθεν Εθνικών – Επαρχιακών – Δημοτικών Οδών να μπορούν να δομηθούν. Η προς ψήφιση κατάργησή της με δεδομένο ότι μεγάλες εκτάσεις στο Ν. Ηλείας είναι ήδη περιορισμένες ως προς τις χρήσεις από το διάταγμα των ΖΟΕ Ν. Ηλείας (ΦΕΚ 1161.Δ/1993) βάζει στον πάγο οποιαδήποτε επένδυση μη αμιγούς αγροτικού χαρακτήρα. Χρήσεις τουριστικές, βιομηχανικές, βιοτεχνικές, επαγγελματικά εργαστήρια, συνεργεία και γενικά κάθε χρήση μη αγροτικού χαρακτήρα καταργείται στην εκτός Σχεδίου Περιοχή του Νομού Ηλείας. Αυτό συμβαίνει καθώς σήμερα, αλλά και για αρκετό ακόμα χρονικό διάστημα δεν θα διαθέτουμε ζώνες υποδοχής (βιομηχανικά – βιοτεχνικά πάρκα, οικισμούς σε τουριστικές ζώνες με σχέδιο πόλεως κ.λ.π.).

Το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν είναι αντίθετο με τη λογική της κατάργησης της Εκτός Σχεδίου Δόμησης αλλά πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχουν εκείνοι οι διαθέσιμοι υποδοχείς όλων των αναπτυσσόμενων χρήσεων.

Κατά συνέχεια, ζητούμε άμεσα να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη και να επανέλθει σε μεταγενέστερο χρόνο όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα χωροταξικά σχέδια και θα έχουν καθοριστεί οι επιτρεπόμενες ζώνες για όλες τις χρήσεις που συνδιαμορφώνουν ένα ευνοϊκό αναπτυξιακό περιβάλλον για την περιοχή μας, αλλά και για κάθε περιοχή της χώρας».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα