ΗΛΕΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΛΙΔΑΣ ΠΗΝΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Καραμανλής έφτιαξε το Φράγμα Πηνειού, Καραμανλής το… διαλύει!

  • 181
    Shares

Που να φανταζόταν ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν ξεκινούσε την κατασκευή του Φράγματος του Πηνειού στο πλαίσιο της Εθνικής Ανασυγκρότησης. ότι σχεδόν 60 χρόνια μετά θα ερχόταν ένας ανιψιός του να… το διαλύσει τελείως προκειμένου να δώσει το νερό… στην Δυτική Αχαΐα…

Αφού πρώτα μας απαντήσει ο κ. Καραμανλής τι γίνεται με το Πάτρα – Πύργος και που πήγε η 15νθήμερη ενημέρωση, να μας απαντήσει και που βρισκόμαστε με τη μελέτη: «Μελέτες συμπληρωματικών έργων Φράγματος Πηνειού για ανακαίνιση, προσβασιμότητα και ανάδειξή του και μελέτες έργων ταμίευσης άρδευσης και ύδρευσης τ. Δήμου Ωλένης Ηλείας» με προϋπολογισμό 3,5 εκατομμυρίων ευρώ και εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Και ποια είναι αυτή η μελέτη; Είναι η μελέτη που οδηγεί στην δεύτερη μελέτη, που έχει ήδη ενταχθεί στον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων με τίτλο: «Αρδευτικά Δίκτυα Δυτικής – Νοτιοδυτικής Αχαΐας και συμπλήρωση μελετών διωρύγων μεταφοράς ύδατος» προϋπολογισμού 3.3 εκατομμυρίων ευρώ.

Για να φτάσουμε, μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω μελετών, στην ωρίμανση του έργου με τίτλο «Επέκταση κεντρικής διώρυγας Πηνειού στην περιοχή Δυτικής Αχαΐας».

Τα υπενθυμίζουμε όλα αυτά, γιατί εκεί τα «αφήσαμε» τον Φεβρουάριο όταν μας «χτύπησε» και εμάς η πανδημία του κορωνοϊού.

Οι γείτονες Αχαιοί, και καλώς πράττουν, ζητούν την ενεργοποίηση των όσων προβλέπει η αρχική μελέτη του Φράγματος, του 1961, η οποία αναφέρει ότι το έργο προορίζεται για την άρδευση της Ηλείας και της Αχαΐας.

Επιπλέον ζητούν το πλεονάζων νερό, που «χύνεται» όπως αναφέρουν στην επιχειρηματολογία τους, στη θάλασσα.

Πρώτον… Να μας που οι αρμόδιες υπηρεσίες πότε άνοιξαν τελευταία φορά τα θυροφράγματα (σχήμα του λόγου γιατί δεν ανοίγουν, απλά «καβαλά» το νερό τα τοιχία) και χύθηκε νερό στη θάλασσα, καθώς και την ποσότητα του νερού αυτού.

Δεύτερον… (και σημαντικότερο). Τελείωσε η άρδευση της Ηλείας για να προχωρήσουμε και στην άρδευση της Αχαΐας; Ετοιμάζετε μελέτες επί μελετών για την επέκταση της διώρυγας στην Αχαΐα. Η μελέτη που ζητά εδώ και 60 χρόνια η ευρύτερη περιοχή της Βουπρασίας, ο μισός και πλέον σημερινός δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης για την άρδευσή του, γιατί λείπει από τον οποιοδήποτε σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών; Σας θυμίζουμε ότι μιλάμε για τον πλέον παραγωγικό κομμάτι της πεδινής Ηλείας, από το οποίο γίνεται το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τρίτον… να σας υπενθυμίσουμε ότι σχεδόν ολόκληρος ο κάμπος της Ηλείας, σχεδιάζει να «πιεί νερό» και να λύσει το πρόβλημα της ύδρευσής του από το Φράγμα του Πηνειού;

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την γειτονική Αχαΐα. Απλά ζητάμε να λύσουμε πρώτα τα προβλήματα της Ηλείας και μετά, πολύ ευχαρίστως, να δώσουμε νερό στην Αχαΐα και σε όποιον άλλον το έχει ανάγκη.

Ας προχωρήσει όμως η πρώτη μελέτη, που σε κάθε σεισμό μας πιάνει η «καρδιά μας» για τον αν θα αντέξει ή θα καταρρεύσει το κεντρικό ανάχωμα του φράγματος, ας φτιαχτούν- αντικατασταθούν όλα αυτά, που μετά από 60 χρόνια πια, δεν λειτουργούν, ας επαναφέρουμε το έργο σε μια καλή κατάσταση και μετά όλα τα υπόλοιπα…


  • 181
    Shares