34.9 C
Pýrgos
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Καταγγελία περιστατικού από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Σε καταγγελία περιστατικού περί μεταγωγής ψυχικώς πάσχοντος στις 8 -1 – 2021 κατά παράβαση του νέου Ν 4760/2020 (ΦΕΚ Α’ 247/11.12.2020) προχώρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας κ. Παναγιώτης Ζώντος.

Αναλυτικότερα η καταγγελία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων αναφέρει:

 

«Σύμφωνα με το άρθρο 13 του νεαρού Νόμου 4760/2020 (ΦΕΚ Α` 247/11.12.2020) ισχύει αναφορικά με την μεταγωγή ψυχικώς νοσούντων, ότι

«Κάθε μεταφορά του θεραπευόμενου διενεργείται από τον θεράποντα ιατρό και με κατάλληλα διαμορφωμένο όχημα. Σε κάθε περίπτωση, ο θεράπων ιατρός που μεταφέρει τον θεραπευόμενο παραμένει στον χώρο, έως ότου πραγματοποιηθεί ο σκοπός της μεταφοράς. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για την ασφάλεια του ασθενή και των τρίτων, μπορεί να ζητηθεί, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και προηγούμενης γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης περαιτέρω μέτρων ασφαλείας, η συνδρομή οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. τόσο κατά τη μεταφορά όσο και κατά την παραμονή του θεραπευομένου στον χώρο μεταφοράς. Οι ανωτέρω διατάξεις σχετικά με τη μεταφορά θεραπευομένων δεν εφαρμόζονται στις περιπτώσεις θεραπευομένων με το μέτρο θεραπείας της περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 69Α Π.Κ., οι οποίοι δύνανται να προσέρχονται αυτοβούλως και άνευ συνοδείας, εκτός αν ο αρμόδιος Εισαγγελέας, κατόπιν γνωμοδότησης του θεράποντος ιατρού, κρίνει διαφορετικά.»

Παρόλα αυτά, διαπιστώνεται στη πράξη το άσχημο φαινόμενο της μη τήρησης του άρθρου 13 Ν. 4760/2020. Μάλιστα συμβαίνει α) η μεταγωγή ψυχικώς ασθενών σε ψυχιατρικές κλινικές ή νοσοκομεία ψυχικών νοσημάτων που βρίσκονται σε πολύ μεγάλες γεωγραφικές αποστάσεις από την έδρα αφετηρίας, δηλαδή η υποβολή τους σε πολύωρα και κουραστικά ταξίδια, β) άνευ λήψεως κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής και δίχως ψυχολογική υποστήριξη κατά την διάρκεια της μεταγωγής, γ) μέσω περιπολικών οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. και όχι μέσω νοσοκομειακών οχημάτων με την παρουσία νοσηλευτών.

Ήρθε ειδικότερα σε γνώση μας , η καταγγελία ενός απεχθούς περιστατικού για τα δικαίωμα των ψυχικών πασχόντων αλλά και των ιδίων αστυνομικών – που ουσιαστικά εξαναγκάστηκαν να μεταγάγουν ψυχικώς πάσχοντα χωρίς νοσοκομειακό και νοσηλευτές, που εξελίχθηκε την 08 Ιανουαρίου 2021, που δεν τιμά τον πολιτισμό μας και το οποίο καταγγέλθηκε στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας από μέλη μας, Ηλείους αστυνομικούς. Καταγγέλλεται πως Ηλείοι αστυνομικοί από το Τμήμα Τάξης  και την Υ.Α.  Ασφάλειας Πύργου διετάχθησαν να μεταγάγουν δυστυχισμένο άτομο με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, ξεκινώντας με περιπολικό όχημα από τον Πύργο και μέχρι την μακρινή Αργολίδα, και τούτο παρά της εκκλήσεις των Ηλείων αστυνομικών (οι οποίοι έχουν προβεί σε αναφορές για το σχετικό περιστατικό) για την διακινδύνευση της σωματικής τους ακεραιτότητας αλλά και τον δυνητικό βασανισμό του ευαίσθητου ασθενούς από την μη τήρηση των δικαιωμάτων του σε κατάλληλη μεταγωγή όπως υποχρεωτικά προβλέπεται στο προρρηθέν άρθρο Ν. 4760/2020. Στις νόμιμες πλην ανθρώπινες εκκλήσεις τους, οι Ηλείοι αστυνομικοί εισέπραξαν  την  άρνηση και της παραλείψεις της υπηρεσίας καθώς και την αδιαφορία των αρμοδίων, αφού δεν υπήρξε μέριμνα για νοσηλευτικό προσωπικό – πόσο μάλλον για ιατρική εξέταση (test) διάγνωσης κορωνοϊού (Covid-19) για το οποίο οι υπεύθυνοι  αδιαφορήσαν . Το προσωπικό της αστυνομίας  δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και γνώσεις στην επιστήμη της Ψυχιατρικής και της Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας, ούτε γνώσεις σχετικά με την εφαρμογή τεχνικών αποκλιμάκωσης της ψυχολογικής έντασης διεγερτικού ασθενούς. Απαράδεκτο εν έτη 2021, να ταλαιπωρείται ένας ψυχικά ασθενής – ενώ αστυνομικοί να έχουν “δεσμευθεί” επί ώρες μαζί του με ένα περιπολικό… Θα πρέπει ο καθένας αναλάβει τις ευθύνες του. Επισημαίνοντας πως λόγω της “δέσμευσης” των αστυνομικών για τη φύλαξη του ψυχικώς νοσούντος, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν καθ όλη τη διάρκεια της μεταγωγής  να οδηγούν  έχοντας υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία και θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα. Έτσι, για άλλη μια, ακόμα φορά, επιβεβαιώνεται η απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στο εργασιακό περιβάλλον του αστυνομικού προσωπικού όταν καλείται να μεταγάγει ψυχικώς πάσχοντα: πολύωρα και κουραστικά ταξίδια, μη σωστή λήψη φαρμακευτικής αγωγής και ψυχολογικής υποστήριξης, για τους ψυχικά  ασθενείς, διακομιδή με περιπολικά. Το  σύνηθες φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ελεγχθεί εάν τηρήθηκε η νομιμότητα στο συμβάν της 8ης Ιανουαρίου 2020 και εάν εφαρμόστηκε ο Ν. 4760/2020.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΩΝ ότι η μεταγωγή ψυχικώς νοσούντων πρέπει να διενεργείται υπό συνθήκες που θα πρέπει να εξασφαλίζουν το σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ασθενούς, βάσει του νεαρού νόμου 4760/2020 (ΦΕΚ Α` 247/11.12.2020). Σαν Πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών μαζί με τους συνάδελφούς μου και τα μέλη της ένωσής μας αγωνιζόμαστε καθημερινά για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα του αστυνομικού προσωπικού .Ένα από αυτά τα θέματα ήταν και η προβολή αυτού που προάγει την θέσπιση υποχρεωτικών κανόνων που θα διέπουν την μεταγωγή ψυχικώς πασχόντων το οποίο είχε προβληθεί κατ΄ επανάληψη. Κατά την  επίσκεψη του Υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που έλαβε χώρα στην Πάτρα την  12/06/2020 στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος , στην συγκέντρωση των συνδικαλιστών ,μαζί με τους προέδρους των ενώσεων Αστυνομίας  Δυτικής Ελλάδας  του θέσαμε  και  το φλέγον αυτό  θέμα . Εκεί ο Υπουργός δημοσίως υποσχέθηκε να μεριμνήσει για το θέμα, πράγμα που έπραξε δικαιώνοντας μας . Έχουμε υποχρέωση ως άνθρωποι και ως αστυνομικοί να επιμείνουμε για την εφαρμογή του νέου νόμου και καταγγέλλοντας  την μη εφαρμογή του καθώς και να συγκρουσθούμε με αυτούς που  τον αγνοούν. Ο νόμος σε κάθε περίπτωση πρέπει να εφαρμόζεται. Όπως έλεγαν και οι Λατίνοι «Dura lex sed lex» («Σκληρός νόμος αλλά νόμος») και αν οποιοσδήποτε θεωρεί δύσκολο να τον εφαρμόσει, θα πρέπει εφ’ εξής να το πάρει απόφαση πως υποχρεούται να το πράξει. Όταν κάποιος απευθύνεται σε έναν αστυνομικό εργαζόμενο και αυθαιρετεί, να γνωρίζει πως απευθύνεται στο γενικό σύνολο των αστυνομικών που καταδικάζει την πράξη του και την συμπεριφορά του».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα