15.8 C
Pýrgos
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Κατηχητικό Σχολείο, φωλιά για του Θεού την φαμελιά, βρεθήκαμε όλοι ξανά στη ζεστή σου αγκαλιά!

spot_img

Η Κυριακή του Σπορέως, ως γνωστόν σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του νέου Ιεραποστολικού και Κατηχητικού έτους 2019-2020, όπου σύμπασα η Ορθόδοξη Εκκλησία μας και τα στελέχη της, με ανανεωμένες πλέον τις δυνάμεις, ξεκινούν την εκ νέου σπορά του λόγου του Θεού, αποσκοπώντας στην κατά Χριστόν πρόοδο και προκοπή του περιούσιου λαού του Θεού. Ο λόγος του Θεού εξαφανίζει τον πόνο και τον κόπο, οδηγεί σε ύψη αρετής τον άνθρωπο, διώχνει την θλίψη και την αθυμία, διαλύει την λαίλαπα των πειρασμών και φέρνει κατάνυξη μέσα στην καρδιά του ανθρώπου.

Για μία ακόμη χρονιά μέσα σε εορταστικό κλίμα πανευφρόσυνης χαράς και ζεστής οικογενειακής ατμόσφαιρας, έγινε η έναρξη των μαθημάτων στα Κατηχητικά Σχολεία του Πύργου, τα οποία σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Τον εναρκτήριο αγιασμό τέλεσε υποδειγματικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, παρουσία των Αιδ. Εφημεριών της πόλεως και των Κατηχητριών, ενώ συμμετείχαν τα Κατηχητικά Σχολεία των Ενοριών του Πύργου ήτοι: Ιερού Ναού Νικολάου, Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου, Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής, Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος, Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος και Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου.

Στην  σύντομη και μεστή νοημάτων προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, στάθηκε στη µεγάλη σηµασία του Κατηχητικού σχολείου, τονίζοντας µεταξύ άλλων: «Τα µέλη της Εκκλησίας του Χριστού αισθάνονται με την συμμετοχή τους, στα Κατηχητικά Σχολεία έντονη την Παρουσία Του! Γιατί όλοι είµαστε µέλη του ενός σώµατος του Χριστού. Τα Κατηχητικά Σχολεία προσφέρουν τεράστιο και θεάρεστο έργο, βοηθώντας χρόνο µε το χρόνο το Ορθόδοξο Χριστιανικό δένδρο να µεγαλώνει και να βγαίνουν στην κοινωνία άνθρωποι συγκροτηµένοι, σωστοί, έτοιµοι να παράσχουν ωφέλιµο έργο τόσο για τους ιδίους, όσο και για τους συνανθρώπους τους».

Στην συνέχεια με αισθήματα πνευματικής χαράς αλλά και υπερηφάνειας, τα ελπιδοφόρα Κατηχητόπουλα του Πύργου, παρουσίασαν μία σεμνή εορταστική εκδήλωση με Χριστιανικά τραγούδια, κείμενα, προβολές και ποιήματα με τις χαρούμενες φωνές τους, γεμάτες χαμόγελα ελπίδας, ζωντάνιας, αισιοδοξίας για την νέα Κατηχητική και Ιεραποστολική περίοδο. Στο τέλος προσφέρθηκαν αναμνηστικά έντυπα και εικόνες, καθώς επίσης γλυκίσματα και αναψυκτικά στους παρισταμένους.

Σήμερα σε μία εποχή κατά την οποία με κάθε τρόπο επιδιώκεται ο Χριστιανικός, ο Εκκλησιαστικός αλλά και ο Ελληνικός αποχρωματισμός από τη νεότητα και επιδιώκεται η νέα γενιά να απογυμνωθεί από αιώνιες αλήθειες, από αξίες, από ιδανικά, ο ρόλος του Κατηχητικού Σχολείου, κατωτέρου, μέσου, ανωτέρου και των Χριστιανικών ομάδων είναι καθοριστικός. Η Αγία μας Εκκλησία παρά την συκοφαντία, τον πόλεμο, την ειρωνεία, την περιφρόνηση και την υποτίμηση του θεσμού των Κατηχητικών της Σχολείων από τον κόσμο του σκότους… άνοιξε και πάλι τις πύλες των Κατηχητικών προκειμένου να σπαρθεί στις αγνές παιδικές ψυχές, ο καθαρός λόγος του Κυρίου μας. Ο λόγος του Θεού προσφέρεται και απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο αδιακρίτως. Δεν είναι προνόμιο κάποιων, αλλὰ δικαίωμα και δωρεὰ όλων.  Ο  Θείος λόγος Του, απευθύνεται στον καθένα μας, προσωπικὰ και ξεχωριστά.

Η Κατήχηση είναι έργο σπουδαίο και όχι πάρεργο μέσα στην ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη δε κατήχησι των ψυχών μας, είναι εντολή του Αναστάντος Χριστού μας: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη», είπε στους μαθητές του. Και η Αγία Εκκλησία μας, πάντοτε προσέφερε και προσφέρει τον Κατηχητικό λόγο στα παιδιά μας καθαρό, αγνό, αποστολικό, πατερικό, ομολογιακό για να τους γνωρίσει τον μόνο αληθινό Θεό, τον Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου, το φως που φωτίζει άπλετα τη ζωή του νέου, τον αιώνιο και αλάθητο οδηγό των νέων, τον Ιησού Χριστό!

Τα Κατηχητικά μας Σχολεία, αποτελούν μία πνευματική όαση για τις νεανικές ψυχές, ενώ είναι ιδιαίτερη ευλογία από τον Θεόν, ότι εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη αυτός ο Ιερός θεσμός και τώρα μάλιστα που γίνεται από τα επίσημα Σχολικά προγράμματα αντικατήχηση και προσπάθεια να ξεριζωθεί… ο Χριστός, από τις καρδιές των νέων της πατρίδας μας. Όταν στα Ελληνικά μας Σχολεία πλέον προσφέρονται άθεα γράμματα! Όταν η λεγομένη σήμερα και προσφερομένη παιδεία της μαρτυρικής, της Αγιοτόκου και Ηρωοτόκου Πατρίδος μας, είναι αντιχριστιανική, αντιπνευματική, άθεη, ανιστόρητη, αρνησίπατρις. Όταν π.χ., μέσα στα Σχολεία εξισώνεται ο μόνος αληθινός Θεός, ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός, με τον Μωάμεθ και τον Βούδα, τότε τι φως θα πάρουν τα παιδιά μας, ποιόν Θεόν θα επιλέξουν, πως θα βρουν τον δρόμο του φωτός, της αρετής, του αγιασμού;

Μέσα από τις δραστηριότητες των Κατηχητικών μας, τα παιδιά θα γνωρίσουν βιωματικά τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδος μας και την ιστορία του τόπου μας. Πάνω από όλα, όμως, τα παιδιά στις Κατηχητικές συντροφιές διδάσκονται να σέβονται, να αγαπούν, να συνυπάρχουν, να ελπίζουν και να ονειρεύονται. Η εμπειρία των παιδιών μας, μέσα στην Εκκλησία κάτω από την σκέπη του Θεού και την ευλογία των Αγίων είναι ό,τι πιο ιερό και πολύτιμο θα κρατήσουν στην ψυχή τους και το οποίο θα ανασύρουν, όταν οι σειρήνες των πειρασμών θα ταρακουνήσουν την ύπαρξή τους.

Για τους παραπάνω λόγους είναι πλέον επιτακτική στις δύσκολες και ζοφερές ημέρες που βιώνουμε όλοι μας, να αφιερώσουμε μία ώρα από τις 168 ώρες που έχει η εβδομάδα, οδηγώντας τα παιδιά μας στην Αλήθεια και στο Φως! Ένα είναι το φως που φωτίζει, οδηγεί αλάθητα και ενισχύει το νέο και τη νέα. Αυτός και μόνο Αυτός, που ανά τους αιώνες είπε: «Εγώ ειμί το Φως του Κόσμου». Όταν φωτίζει ο Χριστός, τον νέο και την νέα, τον έσω άνθρωπο, καλλιεργούν αρετές, δέχονται την χάρη του Θεού, γίνονται ανεπηρέαστες σταθερές προσωπικότητες, λάμπουν και φωτίζουν και τους άλλους. Ας τα φέρουμε κοντά στον Χριστό και την Αγία του Εκκλησία, προκειμένου να τα σώσουμε από το στόμα της φθοράς και της οδύνης. Όχι άλλη αδιαφορία διότι έτσι θα ανορθώσουμε την νεότητά μας. Έτσι θα λυτρώσουμε την Πατρίδα μας!

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα