ΗΛΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κοινή επιστολή των τοματοπαραγωγών στον Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Ηλείας

  • 8
    Shares

Τα προβλήματα των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας αλλά και την πρόθεση μεγάλου αριθμού από αυτούς να μην ξανακαλλιεργήσουν, καταγράφουν σε κοινή επιστολή τους προς τον Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Ηλείας η Ομάδα Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας Αμαλιάδας, η  Ομάδα Παραγωγών Γαστούνης και η Ομάδα Παραγωγών «Ηλείας Κήπος».

Η επιστολή, που κοινοποιείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θοδωρή Βασιλόπουλου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σας γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση στους τοματοπαραγωγούς από πορίσματα που παραλαμβάνουν από τον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές στην καλλιέργεια του 2019.

Σας τονίζουμε ότι η βιομηχανική τομάτα είναι το μόνο προϊόν που είναι ελεγχόμενο και γνωρίζουμε την ποσότητα και τα στρέμματα κάθε παραγωγού. Υπογράφονται τον Ιανουάριο οι συμβάσεις με τα εργοστάσια μεταποίησης, οι οποίες κατατίθενται στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, οι γεωπόνοι των εργοστασίων και των ομάδων παραγωγών γυρίζουν σα χωράφια λόγω πιστοποίησης και γνωρίζουν την καλλιέργεια κάθε παραγωγού. Κατά τη διάρκεια της παράδοσης συνοδεύονται τα φορτία, από τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία αλλά και από το πιστοποιητικό παράδοσης το οποίο σε ένα ποσοστό υπογράφεται και από τους υπαλλήλους της ΔΑΟΚ.

Κατόπιν, επειδή υπάρχει η στρεμματική ενίσχυση, τα εργοστάσια στέλνουν τα αρχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως και οι ομάδες παραγωγών. Θέλουμε να σας τονίσουμε ότι στην Βιομηχανική Τομάδα, γίνονται όλα με διαφάνεια και υπάρχουν πλήρη αποδεικτικά στοιχεία για την καλλιέργεια και την παράδοση του προϊόντος.

Σας καλούμε ως επιστημονικό φορέα που τα μέλη του επιβλέπουν την καλλιέργεια και συμβουλεύουν τους παραγωγούς μας, να πάρετε θέση για τα αίτια των μειωμένων αποδόσεων στη Βιομηχανική Τομάτα. Παράλληλα σας καλούμε να πάρετε θέση για τα πορίσματα με ποσοστά ζημιάς από 0 έως 5% από τον ΕΛΓΑ που θεωρούν ότι η μείωση στην απόδοση και στην ποιότητα δεν αξίζει αποζημίωσης.

Να γνωρίζετε ότι η πλειοψηφία των τοματοπαραγωγών εκφράζει την άποψη ότι το 2020 θα μειώσει ή θα σταματήσει την καλλιέργεια Βιομηχανικής Τομάτας. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την οικονομία του Νομού Ηλείας.

Επίσης από τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας που κοινοποιείται το παρόν, περιμένουμε ότι η Περιφέρεια θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να έρθουν καινούρια και δίκαια πορίσματα και εμείς ως ομάδες παραγωγών περιμένουμε τις απαντήσεις της πολιτείας, ώστε να αποφασίσουμε για τις περαιτέρω ενέργειές μας».


  • 8
    Shares