ΗΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Μυστήριο το πώς κόλλησαν 4 ασθενείς

  • 37
    Shares

Ακόμη έντεκα κρούσματα ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, πράγμα που ανεβάζουν τα κρούσματα στην Ελλάδα σε 84.

Ειδικότερα, από τους 84, οι 81 είναι Έλληνες και 3 ξένοι. Οι 56 συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν στο γκρουπ και 9 οι επαφές τους.

Από τους 84, 27 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, με πιο σοβαρό ένα περιστατικό με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου. Οι 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται πως προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι ότι τέσσερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχουν ιστορικό έκθεσης. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν πώς κόλλησαν τον νέο θανατηφόρο ιό.

Νωρίτερα, για του κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Ιατρικής Νικόλαος Σύψας. Όπως επεσήμανε ήδη στην Αττική υπάρχουν άτομα τα οποία δεν ξέρουμε πως έχουν μολυνθεί.

«Ήδη υπάρχουν 2-3 κρούσματα στην Αττική που δεν ξέρουμε πώς μολύνθηκαν γιατί ούτε σε ταξίδι πήγανε, ούτε σε επαφή με κάποιο γνωστό κρούσμα ήρθαν, επομένως ο ιός είναι εκεί έξω» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε «έχω εγώ ο ίδιος προσωπικά χειριστεί ένα περιστατικό που δεν έχουμε καμιά καλή εξήγηση για το πως έχει βρεθεί αυτός ο άνθρωπος με κορονοϊό».

Όπως εξήγησε «αυτό το γεγονός μας πληροφορεί ότι ο ιός είναι εδώ και ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα δούμε πολλά περισσότερα κρούσματα είναι απολύτως βέβαιο».

Ο καθηγητής Ιατρικής παράλληλα μίλησε για το εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τη Θεία Κοινωνία και εξήγησε «επιστημονικά ο ιός βρίσκεται στο σίελο. Μπορεί να μεταδοθεί από ένα κουτάλι που είναι μολυσμένο με σίελο ο οποίος φέρει τον ιό. Αυτά είναι τα επιστημονικά δεδομένα και γι’ αυτό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ελέγχου Νοσημάτων έχει δώσει οδηγία που είναι αναρτημένη να μην χρησιμοποιείτε τα ίδια σκεύη κουτάλια και πιρούνια με ίδιους ασθενείς. Από εκεί και πέρα η Εκκλησία και ο κάθε πιστός θα κάνει αυτό που νομίζει». «Δεν θα παρέμβω σε θέματα πίστης και λειτουργίας» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί είπε πως κάθε ώρα η κατάσταση εκτιμάται εκ νέου και έτσι τα αυτά ανανεώνονται. Μίλησε επίσης για τους ηλικιωμένους εξηγώντας πως πρέπει να μένουν σπίτι τους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.


  • 37
    Shares