23.1 C
Pýrgos
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Κορτέση Άννα: Καλή Πρωτομαγιά!!!

spot_img

Προτεινόμενα

Κόκκινη πρωτομηνιά στου Μαϊου τα σκαλιά,

μια δικαιοσύνη αναζητά από την απανθρωπιά.

Και αν φύτρωσαν εκεί που κοιτάμε τώρα τα λουλούδια

είναι γιατί το λίπασμα το ρίξαν με τραγούδια.

Φόβο δεν αισθανθήκανε και νιώθουν δικαιωμένοι

που οι κόποι τους δεν είναι ξεχασμένοι.

Κορτέση Άννα

Η Πρωτομαγιά γιορτάζεται με σκοπό την ανάδειξη των κοινωνικών και οικονομικών επιτευγμάτων της διεθνούς εργατικής τάξης. Είναι μια μέρα κατά την οποία πρέπει να σεβαστούμε και να αναλογιστούμε τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έκαναν χιλιάδες άνθρωποι.

H 1η Μαΐου λοιπόν σημαδεύτηκε στον παγκόσμιο χάρτη όταν τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν το ξεκίνημα απεργιακών κινητοποιήσεων το 1886.

Ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα ήταν το οκτάωρο, καθώς την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε εργασιακό πλαίσιο και οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να εργάζονται αμέτρητες ώρες χωρίς κανένα ρεπό με χαμηλά μεροκάματα. Πάνω από 90.000 εργαζόμενοι, ενώ περίπου 400.000 εργάτες από 1200 εργοστάσια περίπου έλαβαν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση.

 

Τρεις μέρες αργότερα, στις 4 Μαΐου, στην πλατεία Χέιμαρκετ του Σικάγο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης προς συμπαράσταση των απεργών, άγνωστος πετάει χειροβομβίδα στο πλήθος σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας πλήθος κόσμου. Οι αστυνομικοί σε κατάσταση πανικού, αρχίζουν να πυροβολούν στο συγκεντρωμένο πλήθος. Τραυματίζονται δεκάδες και τέσσερις διαδηλωτές πέφτουν νεκροί στην πλέον κόκκινη πλατεία ενώ άγνωστος ειναι ο αριθμός αυτών που κατέληξαν απο τα τραύματα τους, τις επόμενες ημέρες.

 

Ο Ρέιμοντ Λαβίν, κάλεσε σε διεθνή κινητοποίηση την ημέρα της επετείου των γεγονότων του Σικάγο το 1890. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη μέρα να καθιερωθεί αποτελώντας μια τεράστια σημασίας επίσημη γιορτή.

Στην χώρα μας η πρώτη  κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το 1893 από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. Το Παναθηναϊκό Στάδιο γέμισε με πάνω από 2000 ψυχές που φώναξαν υπέρ της οκτάωρης εργασίας, της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας και της κρατικής ασφάλισης για θύματα εργατικών ατυχημάτων. Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα, το οποίο επέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Το 1911, η Φεντερασιόν Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν και συλλαμβάνουν τους πρωτεργάτες, ανάμεσα σ´αυτούς τον Μπεναρόγια, που εξορίζεται στη Σερβία.

Tην ίδια χρονιά, στην Αθήνα, αποφασίζεται να γιορταστεί εκ νέου η Πρωτομαγιά με πρωτοβουλία του Ν.Γιαννιού στο Μετς, με κεντρικό σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο».

Σήμερα, βάσει νόμου, οι αργίες διακρίνονται σε αυτές που έχουν καθοριστεί ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας και ως ημέρες προαιρετικής αργίας, στις οποίες επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη.

Η 1η Μαΐου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Α.Ν. 380/68, αποτελεί υποχρεωτική αργία.

Καλή Πρωτομαγιά!!!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα