9 C
Pýrgos
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Κορτέση Άννα «Μια επέτειος και ένα χρέος»

spot_img

28 Οκτώβριου 1940 «Mια επέτειος και ένα χρέος»

 

Νύχτα ονειρευτήκανε ξένοι μασκοφόροι

πως θέλουνε την Ελλάδα να διαβούν.

 

Ξημερώματα απαντήσαμε το βροντερό μας ΟΧΙ

σε αυτό τον τόπο εχθροί δεν χωρούν.

 

Τον ήλιο μας τον μοιραστήκαμε σαν φιλόξενη γενιά

μα ποτέ δεν τον χαρίσαμε γιατί με κόπο τον κρατήσαμε.

 

Σπείραμε νεκρούς και ποτίσαμε με αίμα

για να έχουμε την γαλανόλευκη ψηλά σημαία.

 

Και σήμερα με βάρος μας το χρέος

όρκο βαρύ σου δίνουμε πως δεν θα σε χαρίσουμε.

 

Ψηλά θα σε κρατήσουμε και αν χρειαστεί ξανά

για σένα θα πολεμήσουμε πατρίδα μας γλυκιά.

 

Περήφανη Ελληνοπούλα καλύτερα να πεθάνω με τιμή

παρά να γίνω δούλος σε ξένο μαχητή.

 

Κορτέση Αννα

 

 

 

28 Οκτωβρίου 1840

 

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», (προφέρεται από τα γαλλικά, αλόρ, σε λα γκερ, δηλαδή, Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταλικών αιτημάτων.

O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή:

«Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: “Αυτό σημαίνει πόλεμο”. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος…, ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως»

Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ». Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940.

Στις 5 και μισή τα ξημερώματα, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με την αιφνιδιαστική εισβολή (το τελεσίγραφο όριζε ότι η επίθεση θα ξεκινούσε στις 6 π.μ.) των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη εισήλθε στον πόλεμο.Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατήγαγε εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει. Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. (Βικιπαίδεια).

 

Εμείς σήμερα σαν περήφανη γενιά έχουμε χρέος να συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτόν τον τόπο οπου το οξυγόνο της ελευθεριάς δεν μας χαρίστηκε αλλά το κερδίσαμε με αγώνες και σπαρμένους νεκρούς.

 

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!!!

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα