ΗΛΙΔΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κυνηγετικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Ακύρωση της υπουργικής απόφασης για την θήρα


Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας, κ. Κώστας Μουσάς, τάσσεται υπέρ με την Ζωοφιλική Οικολογική Ένωση Ελλάδας, για ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία ρυθμίζεται η θήρα κατά την κυνηγετική περίοδο 2017-2018 και παράλληλα ζητά από τους κυνηγούς να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί.

Συγκεκριμένα, η Ζωοφιλική Οικολογική Ένωση Ελλάδας, ζητά την προσωρινή αναστολή της απόφασης από 31.7.2017 του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κύριας αίτησης-προσφυγής που έχει καταθέσει και στη συνέχεια την ακύρωσή της.

Όπως εξήγησε ο κ. Μουσάς, η Ένωση υποστηρίζει ότι η προβαλλόμενη υπουργική απόφαση που καθορίζει το χρόνο της κυνηγετικής περιόδου και τα επιτρεπόμενα θηράματα ανά κυνηγό την ημέρα είναι αντίθετη σε διεθνείς συμβάσεις, το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσίας, όπως και στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΣτΕ.

Ακόμα, ο Μουσάς επισημαίνει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση εξουδετερώνει τις δεκάδες προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που καθόριζαν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να επιτρέπεται το κυνήγι, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι πριν την έκδοση της προσβαλλόμενης απόφασης, δεν ζητήθηκαν οι απόψεις των Κυνηγετικών Συλλόγων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων, των Οικολογικών Οργανώσεων κλπ.

Επίσης, τόνισε ότι δεν συντάχθηκε η απαιτούμενη επιστημονική μελέτη για κάθε ένα από τα θηρεύσιμα είδη, τον χρόνο της κυνηγετικής περιόδου, ενώ σύμφωνα με την Ένωση, η απόφαση επικαλείται μια παλιά επικαιροποιημένη απόφαση, που συντάχθηκε από τους ίδιους επιστήμονες που συνέταξαν κατά το παρελθόν τις ανάλογες μελέτες οι οποίες έχουν κριθεί ακατάλληλες από το ΣτΕ.

Τέλος, ο κ. Μουσάς, κάλεσε του κυνηγούς να παραμείνουν ενωμένοι και συντονισμένοι, δίπλα στους συλλόγους για να δουν τι εξελίξεις για την κατάσταση αυτή.

http://amaliadanews.gr