Κατάργηση τριών παροχών προς ανέργους κι η οποία πέρασε στο «σκοτάδι» που δημιουργούν οι εορταστικές ημέρες της Πρωτοχρονιάς! Στις 29-12-2023, ημέρα Παρασκευή όταν όλη η Ελλάδα ετοιμαζόταν να υποδεχτεί το νέο χρόνο, έδρασαν οι ανάλγητοι…
Εξέδωσαν και δημοσίευσαν στο ΦΕΚ την Κοινή υπουργική απόφαση με αριθμό 113582/29.12.2023 όπου στο άρθρο 7 αυτής (που φέρει τις υπογραφές των Γεωργιάδη-Χατζηδάκη) αναγράφεται ότι “καταργούνται τα Κεφάλαια V έως Χ της υπ’αρ. 30659/31.03.1989 απόφασης του Υπουργού Εργασίας (Β’ 239)”.
Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά την κατάργηση των εξής επιδομάτων:
-Το ειδικό επίδομα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας
-Το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων
-Το ειδικό βοήθημα επίσχεσης ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης/εκμετάλλευσης
Ειδικότερα τα επιδόματα που καταργήθηκαν είναι:
— Το ειδικό επίδομα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας
Το ειδικό αυτό βοήθημα δικαιούνταν για ΜΙΑ οι ασφαλισμένοι πολίτες που διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονταν στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ.). Το ύψος του βοηθήματος ήταν ίσο προς δεκατρία (13) ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Με δεδομένο ότι ημερήσιο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 19,16 ευρώ το ύψος του επιδόματος διαμορφωνόταν στα 249,08 ευρώ (19,16 χ 13 = 249,08).
Ειδικότερα το ειδικό βοήθημα δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι πολίτες που διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονταν στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ.). Το ύψος του βοηθήματος ήταν ίσο προς δεκατρία (13) ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Με δεδομένο ότι ημερήσιο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 19,16 ευρώ το ύψος του επιδόματος διαμορφωνόταν στα 249,08 ευρώ (19,16 χ 13 = 249,08).
— Το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων
Το συγκεκριμένο επίδομα μπορούσαν να το λάβουν μέχρι και τρεις φορές μέσα στο αυτό ημερολογιακό έτος κατηγορίες ανέργων. Το ποσό του βοηθήματος ισούνταν με δεκαπέντε (15) ημερήσια επιδόματα και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Με δεδομένο ότι ημερήσιο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 19,16 ευρώ το ύψος του επιδόματος ήταν 287,4 ευρώ (19,16 χ 15 = 287,4 ευρώ).
— Το ειδικό βοήθημα επίσχεσης ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης/εκμετάλλευσης
Δικαιούχοι ήταν οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης –εκμετάλλευσης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη, ή σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας (άρθρο 325 Α.Κ.). Το ύψος του βοηθήματος είναι ίσο προς το 20πλάσιο του βασικού επιδόματος ανεργίας, που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την χορήγησης του βοηθήματος, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Οι άμεσες ενέργειες της ΔΥΠΑ
Αμέσως μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ, με εσωτερικό έγγραφο που διανεμήθηκε στις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ από τη διοίκηση του Οργανισμού σημειώνεται ότι «στο πλαίσιο εφαρμογής των ανωτέρω που είναι σε ισχύ από 29.12.2023: οι αιτήσεις των καταργηθέντων επιδομάτων δεν είναι πλέον διαθέσιμες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τυχόν δε αιτήσεις που υπεβλήθησαν από την 29.12.2023 και εξής είναι απορριπτέες»!