ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κύπελλο Ελλάδας: Αύριο η κλήρωση στην ΕΠΣΗ-Ένα αίτημα του ΠΑΟΒ-Μια πρόταση εντός της Ε.Ε. της ΕΠΟ


Την Τετάρτη το βράδυ, στις 9:00μ.μ. θα διεξαχθεί η κλήρωση για την ανάδειξη του εκπροσώπου της Ηλείας, ο οποίος και θα συμμετάσχει στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας 2020-21. Μετά την ανακοίνωση απόσυρσης του Αλφειού, οι τρεις ομάδες οι οποίες θα συμμετάσχουν στην κλήρωση, θα είναι ο ΠΑΟΒ, ο Αίας και η Δόξα Νέας Μανολάδας. Η κλήρωση, έχει προγραμματιστεί αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία θα έχει θέμα την περαίωση των πρωταθλημάτων. Στο μεταξύ, στο προσκήνιο έρχεται ένα αίτημα του ΠΑΟΒ, να πάρει ένα μπαλάκι περισσότερο στην κλήρωση, αλλά και μια πρόταση εντός της ΕΠΟ, η οποία θα είναι η φετινή συμμετοχή των ερασιτεχνικών ομάδων στο Κύπελλο Ελλάδας να γίνει προαιρετική.

 

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παμβουπρασιακός, ενδεχομένως να ζητήσει πιθανότητες 50% στην κλήρωση, θεωρώντας ότι μετά την απόσυρση του αντιπάλου του στα ημιτελικά, Αλφειού, κατοχυρώνει τη συμμετοχή του στον Τελικό. Η ΕΠΟ, σε πρόσφατη απόφασή της, έκανε λόγο για κλήρωση, χωρίς να διευκρινίζει λεπτομέρειες. Η Ομοσπονδία, έβγαλε μια απόφαση, η οποία ήταν γενική, αναφερόμενη σε όλες τις Ενώσεις-Μέλη της, χωρίς να μπει στη διαδικασία να εξειδικεύσει τον τρόπο που θα γίνει η κλήρωση, καθώς η κάθε Ένωση, είχε και διαφορετικό αριθμό ομάδων να συνεχίσουν στον θεσμό, διαφορετικό φορμάτ διοργάνωσης. Εάν η κάθε ΕΠΣ, ως διοργανώτρια, πάρει μια διαφορετική απόφαση, η οποία θα έχει να κάνει με τον τρόπο διεκπεραίωσης της κλήρωσης, ουδείς γνωρίζει κατά πόσο μπορεί να προσβληθεί από ένα ενδιαφερόμενο σωματείο. Οι απόψεις εδώ διίστανται μεταξύ των Ενώσεων, εντός και εκτός ΕΠΟ, κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να προσβληθεί, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και ότι μπορεί να συμβεί, αν η Εκτελεστική Επιτροπή έχει την πλειοψηφία των 3/4 που ζητάει ο νόμος.

 

Το παράβολο, τα λεφτά της ΕΠΟ και η πρόταση

Φυσικά, η ομάδα που θα κληθεί να εκπροσωπήσει την ΕΠΣΗ στο Κύπελλο Ελλάδας, αναλαμβάνει κάποιες υποχρεώσεις. Να καταβάλλει ένα παράβολο συμμετοχής, να εξασφαλίσει δύο ή και τρία γήπεδα ως έδρα αναλόγως των προδιαγραφών της φάσης στην οποία θα προκριθεί, ενώ συνάμα και μπορεί να έχει κάποιο ταξίδι (πέρσι για παράδειγμα ο Ξενοφών πήγε στην Κεφαλονιά). Αναφορικά με το χρηματικό μπόνους που έχει καθιερώσει η ΕΠΟ και το οποίο είναι ανάλογα με το πόσο θα προχωρήσει κάποια ομάδα, υπάρχει η πρόθεση από την ΕΠΟ να διατηρηθεί. Η συμμετοχή των Κυπελλούχων των Ενώσεων στο Κύπελλο Ελλάδας, είναι κάτι το οποίο η ΕΠΟ καθιέρωσε πρόπερσι, με στόχο να δώσει μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα στον θεσμό (στα πρότυπα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών) και είναι αλήθεια ότι τα κατάφερε. Την πρώτη σεζόν, η συμμετοχή ήταν προαιρετική, ενώ από πέρσι έγινε υποχρεωτική. Η πρόταση που κάποιοι επεξεργάζονται είναι φέτος και λόγω του κορωνοϊού, να γίνει προαιρετική ξανά η συμμετοχή. Οπότε σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον εγκριθεί μια τέτοια πρόταση, θα ήταν χρήσιμο εκτός από τον Κυπελλούχο αύριο, να κληρωθεί και κάποιος επιλαχών, ώστε σε περίπτωση που δεν δηλώσει κάποιος, να πάρει σειρά ο επόμενος. Κάτι δηλαδή αντίστοιχο με αυτό το οποίο ισχύει από πέρσι και μετά την τελευταία τροποποίηση στο Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής (αν μια ομάδα αποσυρθεί, να πάρει τη θέση της η δεύτερη της τοπικής Ένωσης, διάταξη η οποία εισήχθη πέρσι και χάρισε την άνοδο στη Ζάκυνθο). Τέλος, η απόφαση της ΕΠΟ είναι να μην ανακηρυχθεί Κυπελλούχος για τη σεζόν 2019-20, ωστόσο αν κάποια Ένωση επιλέξει να αναδείξει Κυπελλούχο αυτό δεν μπορεί να της απαγορευθεί. (Επί του θέματος η ΕΠΣ Ηρακλείου, η οποία σήμερα έκανε κλήρωση, τοποθετήθηκε και εξέφρασε την πρόθεσή της, να ανακηρύξει Κυπελλούχο, ο οποίος όμως δεν θα είναι ο τυχερός της κλήρωσης, αλλά θα αναδειχθεί μέσα στο γήπεδο, μέσα από παιχνίδια τα οποία θα γίνουν τον Σεπτέμβριο).