Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
20.3 C
Pýrgos

Κύπελλο Ελλάδας: Μια πρωτότυπη ιδέα μιας άλλης… “ΕΠΣΗ” για τη διοργάνωση του τοπικού Κυπέλλου

spot_img

Ολοκληρώθηκε το Κύπελλο Ηλείας με τη διεξαγωγή του τελικού χθες στο γήπεδο “Βασίλειος Μαρτζάκλης” της Ανδραβίδας. Μια επιτυχημένη διοργάνωση, από την άποψη ότι παρακίνησε το ενδιαφέρον του κόσμου. Και παρά το γεγονός ότι ο Αίας αγωνιζόταν με ελλείψεις, το φίλαθλο κοινό τίμησε με την παρουσία του τον εφετινό τελικό.

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Το φετινό Κύπελλο, με όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, τις ημερομηνίες που δεν έβγαιναν, τους ημιτελικούς οι οποίοι δεν ήταν εμπορικοί, το γεγονός ότι συνέπεσαν με τα Πλέι Οφ του Πρωταθλήματος, έφεραν στο προσκήνιο το θέμα της χρησιμότητας των διπλών ημιτελικών. Ειδικά από τη στιγμή την οποία η διοργάνωση τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε διοργάνωση διαφορετικών ταχυτήτων, με τις εκπλήξεις να λιγοστεύουν. Σε πρόσφατο σχόλιο, είχαμε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να εξεταστεί το σενάριο οι ημιτελικοί, να επανέλθουν μονοί, ώστε να αποσυμφορηθεί το ημερολόγιο, να αυξηθεί η πιθανότητα της έκπληξης και να διατηρθεί ζωηρό το ενδιαφέρον. Μάλιστα, είχαμε σταθεί στο ενδεχόμενο οι ημιτελικοί να γίνονται σε ουδέτερο γήπεδο, έτσι ώστε να μην αδικείται η μια εκ των δυο ομάδων, στα πρότυπα του Κυπέλλου Αγγλίας. Δηλαδή να διεξάγεται ένα weekend ημιτελικών (Σάββατο ο ένας και Κυριακή ο άλλος) και σε επόμενο χρόνο, αργότερα δηλαδή, πάλι σε ουδέτερο γήπεδο, ο καθιερωμένος τελικός.

Το Κύπελλο Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια με απόφαση της ΕΠΟ, έχει επεκταθεί στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Διεξάγεται σε δυο φάσεις. Η πρώτη, είναι τα τοπικά Κύπελλα των ΕΠΣ. Ο Κυπελλούχος Ηλείας Παμβουπρασιακός, θα μπει τον ερχόμενο Αύγουστο στα προκριματικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Η διεύρυνση αυτή του Κυπέλλου Ελλάδας, ανοίγει νέες προοπτικές και προσφέρει νέες δυνατότητες έρευνας, του τρόπου διεξαγωγής του Κυπέλλου ΕΠΣ.

Μια άλλη ΕΠΣ, κατά σύμπτωση… ΕΠΣΗ και αυτή, η ΕΠΣ Ηρακλείου, προέβη φέτος σε μια μοναδική στα χρονικά και μοναδική πανελλαδικά απόφαση. Να διοργανώσει τους ημιτελικούς και τον τελικό του Κυπέλλου, με τον τρόπο που αναφέραμε πιο πάνω, δηλαδή τους δυο ημιτελικούς και τον τελικό, σε ουδέτερο γήπεδο. Η ΕΠΣ Ηρακλείου, το προχώρησε και λίγο παραπέρα, αναθέτοντας σε έναν Δήμο, τη διοργάνωση, αξιοποιώντας χορηγικές δυνατότητες και δίνοντας και μια αλλη διάσταση, πολιτιστική.

Βέβαια δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε ντε και καλά, μια οποιαδήπτε άλλη ΕΠΣ, να αντιγράψει αυτό που έκανε το Ηράκλειο, διότι δεν έχουν όλοι οι Νομοί τις εγκαταστάσεις και τις οικονομικές δυνατότητες του Ηρακλείου, ωστόσο μια συζήτηση πάνω σε τρόπους καλλιτέρευσης των όρων μιας διοργάνωσης η οποία ζει στη σκιά των πρωταθλημάτων, κρίνεται πάντα επίκαιρη.

Δείτε στα παρακάτω βίντεο, τους ιθύνοντες της ΕΠΣ Ηρακλείου να περιγράφουν το σκετπικό τους.

 

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα