ΗΛΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κώστας Νικολούτσος: Να δοθεί παράταση για τους Δασικούς χάρτες


Επιστολή με θέμα την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων στην οριστικοποίηση των Δασικών χαρτών, έστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κώσρτας Νικολούτσος, στον Αναπληρωτή Υπουργό   Περιβάλλοντος και Ενέργειας   κ. Σωκράτη Φάμελλο, με κοινοποίηση της επιστολής στους:  Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Κατσιφάρα Απόστολο, Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γεώργιο Γεωργιόπουλο,  Αντιπεριφερειάρχη Αγ/κης Ανάπτυξης Μητρόπουλο Κωνσταντίνο, Βουλευτές Ηλείας, Δημάρχους Νομού Ηλείας,  Δ/ντης Δασών Ηλείας Παναγιώτης Κορισιάνος.

Ολόκληρη η επιστολή:

Κύριε Υπουργέ

  Στις 25 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η υποβολή αντιρρήσεων για την οριστικοποίηση των Δασικών χαρτών. Μια διαδικασία,  που  η αναγγελία της , αιφνιδίασε μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, που με   δυσκολία αφομοίωσε την αναγκαιότητα της, για την συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία, διότι η Πολιτεία όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε προκρίνει –κακώς βεβαίως –παρόμοιες   πρακτικές  σε αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης  η ήδη βεβαρυμμένη οικονομική κατάσταση των πολιτών –ιδιοκτητών με πλήθος οικονομικών υποχρεώσεων , τους καθιστούσε  επιφυλακτικούς στην δρομολόγηση των κατάλληλων ενεργειών.

Κατά την εφαρμογή της υποβολής αντιρρήσεων, προέκυψαν σοβαρές δυσλειτουργίες κατά την διαδικασία  και δημιουργήθηκαν πολλά ερωτήματα,  με αποτέλεσμα πολλοί ενδιαφερόμενοι  να αποθαρρυνθούν να ξεκινήσουν την διαδικασία ή να την ξεκινήσουν καθυστερημένα και να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις εγκαίρως .

Εκτός από τους ιδιοκτήτες  και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι (Δασικές υπηρεσίες, Τοπογράφοι ,Δασονόμοι, Μηχανικοί)βρέθηκαν αντιμέτωποι με παραλείψεις , τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, επιπλέον ερμηνευτικές εγκυκλίους, γραφειοκρατικές δυσκολίες  αλλά και με προσωπικές  αδυναμίες  για αφομοίωση της απαιτούμενης  γνώσης και  την απόκτηση του απαραίτητου  εξοπλισμού, στοιχεία  που για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, επέτειναν την σύγχυση και το «χάσιμο χρόνου» για την έναρξη και ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών.

Έτσι το διάστημα από Φεβρουάριο  έως  Σεπτέμβριο αποδείχτηκε  στην πράξη  πολύ μικρό καθώς  τα « αρμόδια γραφεία»  που ανέλαβαν την διεκπεραίωση των ενεργειών, δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στο πλήθος των αιτήσεων, διότι υπό το βάρος του χρονικών ορίων  δεν απεφεύχθησαν αρκετά λάθη.

Έχουμε λάβει γνώση πολλών παραδειγμάτων που είτε από αδυναμία του αρμόδιου Δασαρχείου ή έλλειμμα του  αναθέτοντος μηχανικού ή δασολόγου ή της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας , δεν υποβλήθηκε παρόλη την προεργασία  η αίτηση αντίρρησης.

          Τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις,  αναφέρονται σε  ιδιόκτητα αγροτεμάχια  σε αναδασμό και εποικισμό ή σε περιοχές πλησίον ποταμών καθώς επίσης και σε ταυτοποίηση συντεταγμένων παλαιών πράξεων χαρακτηρισμού και παραχωρητηρίων που είχαν συνταχθεί με παλαιότερα συστήματα συντεταγμένων, με απαίτηση έγκρισης (της μετατροπής του συστήματος συντεταγμένων) από τα κατά τόπους Δασαρχεία και στη συνέχεια υποβολής αντίρρησης ατελώς στη Διεύθυνση Δασών.

         Η αναγκαιότητα για να δοθεί παράταση σύμφωνα με τους θιγόμενους, είναι επιτακτική, διότι ο περισσότερος κόσμος συνειδητοποίησε ότι έχει πρόβλημα με την ιδιοκτησία του μετά τις 20 Αυγούστου, όταν ενημερώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι οι καλλιέργειες τους εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις και πρέπει να υποβάλλουν αντίρρηση.

Το μαζικό ενδιαφέρον όμως  των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών τις τελευταίες μέρες-κάτι που αποδεικνύεται από τα ποσοστά υπαγωγής μετά την προτελευταία προθεσμία 7-9-2017 και έως την 25-9-2017,υποδηλώνει την διάθεση  και των υπολοίπων  ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στην διαδικασία .

Κύριε Υπουργέ

Ο  Νομός Ηλείας ήταν από τους πρώτους νομούς που ξεκίνησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών και η υποβολή αντιρρήσεων, με αποτέλεσμα να είμαστε τα ‘’πειραματόζωα’’ της όλης διαδικασίας. Παρόλα αυτά η διαδικασία έκλεισε χωρίς καμία ενημέρωση με κίνδυνο να μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις και κατ΄επέκταση οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, όπως και οι ίδιοι οι παραγωγοί!

  Το Επιμελητήριο Ηλείας υπό  αυτό το πρίσμα  των ανωτέρω  και  με την   ολοκλήρωση της υποβολής αντιρρήσεων για την οριστικοποίηση των Δασικών Χαρτών , παραθέτει και επισημαίνει  τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά την διαδικασία  και  ζητάει  την παράταση της προθεσμίας, ως επιτακτική ανάγκη,  μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 τουλάχιστον.

     Έτσι θα καταστεί δυνατό να  συμπεριληφθεί  η μεγαλύτερη δυνατή γεωγραφική κάλυψη του Δασικού χάρτη, σε ένα νομό επί το πλείστον αγροτικό, χαμηλού εισοδήματος και ανάπτυξης .

Με εκτίμηση,

Νικολούτσος Κωνσταντίνος

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας