Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022
19.4 C
Pýrgos

Κώστας Τζαβάρας: «Να μπει επιτέλους τάξη στο χάος του ΟΓΑ της Πάτρας»

spot_img

Δεν αντέχουν οι αγρότες της Ηλείας να περιμένουν δύο χρόνια για σύνταξη αναπηρίας και 14 μήνες για τα έξοδα κηδείας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ.

Τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των πολιτών της Ηλείας που προσπαθούν να εξυπηρετηθούν από το περιφερειακό τμήμα αγροτών Δυτικής Ελλάδας (πρώην ΟΓΑ) του ΕΦΚΑ στην Πάτρα ζητά με Ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, υπογραμμίζοντας τις πολύμηνες καθυστερήσεις όχι μόνο στην απονομή συντάξεων αλλά και σε απλούστερες περιπτώσεις, όπως η έκδοση μιας απλής βεβαίωσης και η η καταβολή των εξόδων κηδείας.

Ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι, σύμφωνα με καταγγελίες Ηλείων αγροτών, το συγκεκριμένο υποκατάστημα δεν απαντά σε τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά αιτήματά τους, με συνέπεια να επιβαρύνονται με περιττά έξοδα για να μεταβούν στην Πάτρα, ενώ διαπιστώνονται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων.

Για απλές περιπτώσεις συντάξεων του πρώην ΟΓΑ, η καθυστέρηση στη συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων φτάνει τους 18 μήνες, ενώ για πιο σύνθετες περιπτώσεις, όπως η διαδοχική ασφάλιση ή με χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό, η αναμονή ξεπερνά τα τρία ή και τα τέσσερα χρόνια για τη χορήγηση της σύνταξης.

Ο Κώστας Τζαβάρας επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι ακόμα σοβαρότερο στις αιτήσεις για σύνταξη αναπηρίας, αφού η καθυστέρηση υπερβαίνει τα δύο χρόνια, με συνέπεια – σε αρκετές περιπτώσεις – να έχει ολοκληρωθεί η χρονική ισχύς των ιατρικών γνωματεύσεων των Υγειονομικών Επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) προτού ξεκινήσει ο έλεγχος των δικαιολογητικών της αίτησης.  Αυτό σημαίνει ότι οι αιτούντες αναγκάζονται να υποβληθούν εκ νέου στη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας μέσω ΚΕΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική και ψυχική τους επιβάρυνση.

«Είναι αδήριτη ανάγκη να τερματιστεί η ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες της Ηλείας εξαιτίας της αναποτελεσματικής λειτουργίας του υποκαταστήματος. Δεν είναι δυνατόν ακόμα και για την καταβολή των εξόδων κηδείας να χρειάζονται 14 μήνες αναμονής, ενώ θα πρέπει να κλείσει η “πληγή” της πολύμηνης – ή και πολυετούς κατά περιπτώσεις – αναμονής για τη χορήγηση σύνταξης, ειδικά στις περιπτώσεις που αφορούν κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα